Drogie Bravo, mam problem.
W domu mam router WiFi, do którego podłączony jest cały sprzęt w moim domu (no, może poza lodówką). Między innymi laptop. Z tego co wiem, powinienem móc wykorzystać kartę WiFi jako "tę drugą" przy połączeniu VPN (coby obejść blokadę IP i wreszcie zaciągnąć mapki do GoW2)? Próbowałem na razie z darmowym VPN z itshidden.com - i wygląda na to, że coś jest nie tak. To znaczy - po kolei.
- konfiguruję połączenie VPN na laptopie - działa, strona www.ip-adress.com podaje lokalizację Netherlands. Udostępniam połączenie internetowe po sieci lokalnej. Windows mówi, że wszystko OK.
- Xboxa łączę skrosowanym kabelkiem z laptopem. I tu się kończą sukcesy - test połączenia przechodzi przez etap sieci lokalnej, ale próba połączenia z internetem wywala komunikat, że serwery DNS są nie takie. Próbowałem wszystkiego - podać jako DNS adres laptopa, adres mojego routera, adresy 194.204.159.1 i 194.204.152.34 - i nic. Lipa. Nic się nie dzieje...
Mam pytanie - czy ktoś próbował takiej konfiguracji (laptop WiFi podłączony przez router plus kablowe połączenie do Xboxa) i mógłby podzielić się doświadczeniami? Może jakiś tutorial online? Próbowałem góglać, ale góglno z tego wyszło - żaden ze sposobów podanych online u mnie nie chce działać (pewnie dlatego, że żaden nie wziął pod uwagę routera).
Help mi, dir komjunity.
Trochę nie tak to robisz. Powiem może w punktach
Po 1 ja używam VPN od
http://www.secretsline.biz/ - wygodne bo można płacić SMSem (za np dobę ok 6-7zł.)
Do rzeczy, co zalecam zrobić:
1. Połaczyć się do sieci laptopem po WIFI
2. Połączyć Xboxa kablem NIEcrossowanym do laptopa (ustawienia sieci Xa na auto wszystko)
3. Wejść w połączenia sieciowe i w połączeniu sieci bezprzewodowej dać we włąściwościach udostępnianie sieci do połączeń lokalnych.
Jeżeli teraz Xbox się połączy z XBL to super, jak nie to trzeba w Xboxie i Laptopie ustawić static ip np:
ip xboxa 192.168.0.2
maska podsieci xboxa 255.255.255.0
brama xboxa 192.168.0.1
dns xboxa 192.168.0.1
ip karty sieciowej laptopa (połączenie sieciowe lokalne) 192.168.0.1
maska 255.255.255.0
nie podawac bramy i dnsów
tak czy tak, pierwsza rzecz to ma Ci zadziałać sieć w Xboxie przez Laptopa
4. Wyłaczyć udostępnianie sieci w połączeniu bezprzewodowym
5. zainstalować jakiś soft, w przypadku rekomendowanej przeze mnie strony bedzie to OpenVPN, który dodaje wirtualne połączenie i to na tym wirtualnym połaczeniu operuje VPN. W takim przypadku trzeba udostępnić sieć na tym wirtualnym połaczeniu juz po połączeniu się z VPN. W innym przypadku, jeżeli VPN operuje na połaczeniu sieci bezprzewodowej nie robisz punktu 4

Najważniejsze zeby najpierw zestawić sobie sieć na Xie działającą z laptopa.