Pokombinowałeś, czyli co konkretnie zrobiłeś?
Niekoniecznie musisz być za podwójnym NATem. Można ustawić router w tryb pomostu, wtedy nie zajmuje się on wcale przydzielaniem IP, wszystkie ustawienia pochodzą z modemu, a router bawi się tylko w tworzenie sieci WiFi. Ja tak mam teraz, bo modem LTE ma tylko gniazda 100Mbit, a ja potrzebowałem 1Gbps do Steama i filmów. Mam modem LTE, do niego wpięty router i do tego routera dopiero inne urządzenia. Dodatkowo router udostępnia sieć 5GHz w domu.
Testowałem to. Ustawiłem router Netgear WNR2000 chyba w taki tryb, w każdym razie jak wpisywałem IP tego routera to mnie od razu przenosiło do strony modemoroutera UPC, więc chyba działało. Niestety w takiej konfiguracji nie działał mi Steam in-Home Streaming (po kablu, bo wifi nie testowałem). Jak tylko odłączyłem router, to streaming zaczął działać.
A ten modem to jest kupsztal, też go miałem przez trzy miesiące. 
Tzn ten Ubee to też kupsztal? No to zajebiście :/
Bez sensu, że oferują tylko modemo-routery, dawniej mieli dużo lepsze sprzęty. Każdy miał tylko modem i router załatwiał na własną rękę (albo wypożyczał z UPC jak jest frajerem nie zna się na tym).
No bez sensu kompletnie, a ja tu konkurencji praktycznie nie mam, nikt inny mi nie da 250mbit za 85zł. Jest niby ISTS i jakiś City Partner ale u tego pierwszego providera mialem kiedys net i nie bylem zadowolony, pozatym jest drogo, a City partner ma smiesznie niskie ceny i fatalne opinie w internecie. Moge narzekać na gówniane modemy UPC, ale jeśli chodzi o jakoś samego łącza (uptime, pingi) to jest bez zarzutu.
O ile bridge mogą blokować, to nie wierzę, że nie mają samych modemów dla indywidualnego klienta. Kupujemy ten sam prawie sprzęt od Cisco, Arrisa co oni. I my mamy taki sprzęt, co prawdy my mamy opłatę dodatkową za modem wifi. 
No wlasnie na 99% nie mają - kiedyś mieli, obecnie nie. I zamiast Cisco mają jakieś gówniane Thomsony, Technicolory i Ubee, czyli firmy o ktorych nigdy nie słyszałem. Jak miałem łącze 60mbit to mialem modem kablowy cisco ktory dzialal super. Po przejsciu na szybsze łącze dali mi TC7200.