Też wywalczyłem kłami i pazurami modem od Cisco, napisałem to tylko po to aby poprawić sobie samopoczucie w poniedziałek 
Chłodna historia z UPC.
Kończy mi się umowa - UPC wtedy podwyższa abonament o klika złotych, chyba żeby zmotywować do zmiany umowy. Dzwonię, proponują mi łącze 250mbit (takie jak mam), pakiet select extra hd (taki jak mam), myprime (nie mam), dekoder horizon z horizon go (tez nie mam) za ok 78zł, czyli spoko oferta.
Mówię pani, że mam modem Cisco, swój własny router i nadal chcę tak mieć. Pani potakuje, że doskonale rozumie i że zgodnie z życzeniem technik zostawi router i modem i tylko podmieni dekoder na Horizon. No to super, biorę.
Oczywiście przychodzi technik i ma w zleceniu konfiskatę modemu cisco i wymianę go na modemorouter compal. Więc podziękowałem.
I teraz pytanie - czy ten modem compal spoko? Ponoć może działać jednocześnie w 2,4 i 5GHz, czyli ma najważniejszą funkcję której nie miały wcześniejsze szroty od UPC (albo miały, ale była zablokowana programowo przez geniuszy z UPC). To był właściwie jedyny powód dla którego nie chcialem ich modemorouterów - no i nawet trybu bridge nie miały.
Bo nie wiem czy brać ten modem dla świętego spokoju, czy walczyć o zachowanie modemu i routera. W sumie to jedno urządzenie zamiast dwóch by mi pasowało, a obecny router mógłby pójść w rodzinę (to jest d-link 860L, ma już kilka lat na karku.
Wszelkie porady mile widziane, najlepiej od posiadaczy tego urządzenia