Od dawna przymierzałem się do zmiany amplitunera (Yamaha RX-V361 z 2008 roku), ale w ostatnim czasie powstrzymywała mnie od tego perspektywa HDMI 2.1.
Zdecydowałem się jednak kupić teraz najniższy model Yamahy (do tego z 2016 roku), czyli RX-V381, a jak HDMI 2.1 pojawi się na rynku, to wtedy go zmienię na coś z serii 6.
W końcu mam HDMI i działającego pilota. Do tego bardzo cenione przeze mnie funkcje w postaci equalizera i kompresji zakresu dynamiki. Dodatkowo podbicie głośności dialogów, oraz całkiem fajnie działający procesor Cinema DSP.
Dźwięk jest inny niż na poprzednim ampli, długo coś mi nie pasowało i nie potrafiłem dobrze ustawić EQ (niestety mikrofon YPAO zupełnie się nie spisał). Ale w końcu znalazłem ustawienia (zapewne nieostateczne), a do dźwięku zacząłem się przyzwyczajać.
Zamówiłem sobie teraz kolumnę centralną do testów. Mam obawy odnośnie umieszczenia jej nad telewizorem, ale jak testowo podłączyłem tak badziewną satelitkę Eltaksa, to nie mam wrażenia żeby dialogi dochodziły z góry, tyle że jakość dźwięku z tego głośnika to dramat.
Wprawdzie moje kolumny Monitor Audio Bronze nie sa już produkowane (obecny Bronze to Silver sprzed dekady), ale seria Monitor Reference to dokładnie to samo co moja stara Bronze. Tak więc dźwięk powinien być dokładnie taki jak we frontach.
Niestety w tej serii MR nie ma już di-polowych satelit FX, ale w teorii ta centralna kolumna może być również użyta jako surround. Najpierw testowo podłącze ją jako tylną (tylko jedną, ale jakiś obraz powinno dać). Przy cenie 555 zł za sztukę mógłbym dość tanio rozbudować zestaw do 5.0.
Jakbym chciał kupić cały zestaw 5.0 z obecnej serii Bronze, to jest to wydatek prawie 4.5k. Nie wiem czy za moje obecne fronty wziąłbym nawet 800 zł, więc dopłata bardzo duża, choć dźwięk na pewno trochę lepszy.