Autor Wątek: [kupię] Planszówka Carcassonne  (Przeczytany 589 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carloz

• Ekspert
[kupię] Planszówka Carcassonne
« dnia: Luty 20, 2012, 10:16:20 »
Kupię planszówkę Carcassonne.
Może ktoś ma i nie gra, kurzy mu się zalega na półce i ogólnie to pozbył się tego w cholerę.

Tania oferta sklepowa też mila widziana.

Online Jabol

• Ekspert
Odp: [kupię] Planszówka Carcassonne
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2012, 10:33:01 »
Nie idź za tą forumową modą/mini_hypem na tę grę, który zapoczątkował Katanka ;). Jak ma być to Twoja pierwsza "współczesna" gra to spraw sobie Osadników. Na początek o wiele, wiele fajniejsi.

Offline ekiera

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 20, 2012, 10:34:23 »
i-szop.pl
"Stwierdziwszy, że znaleźliśmy się w dołku, przede wszystkim powinniśmy przestać kopać" - Albert Bernstein

Offline BluePL

• Ekspert
  • www.dawidmiarka.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 20, 2012, 10:35:34 »
Nie idź za tą forumową modą/mini_hypem na tę grę, który zapoczątkował Katanka ;). Jak ma być to Twoja pierwsza "współczesna" gra to spraw sobie Osadników. Na początek o wiele, wiele fajniejsi.
Obie do bani. Jakbym miał od tych gier zaczynać przygodę z planszówkami, to dziś bym nie grał. Uważam że w obu przypadkach to mega słabe, nudne i losowe gry, przy tym za mało "imprezowe i luźne" żeby to zaakceptować.

Chcesz coś dobrego i taniego na początek? Kup fasolki. Tylko, że we 2 nie pograsz.
Coś dobrego, ale mniej losowego niż CSS, przy tym nadal dość luźnego i od 2-5 graczy? Wsiąść do pociągu Europa.
Coś fajnego na kafelkach ala CSS, ale mniej losowe(przy czym też mniej szybkie - bo trzeba przebierać w kafelkach na ręce) - Wilki i Owce.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2012, 10:43:48 wysłana przez BluePL »

Offline carloz

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2012, 10:51:05 »
i-szop.pl

tego właśnie potrzebowałem :)

@BluePL sprawdzę tytuły, które polecasz

Offline Niekumaty_

• Ekspert
  • iPad rzondzi!
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 20, 2012, 11:03:33 »
Kompletnie mi nie podeszli Osadnicy, za to do Carcassonne, mam już bodaj 3 dodatki. Inna sprawa, że od bodaj półtora roku (maks. dwóch lat) nie chce mi się do niej wracać. Sama w sobie jest bardzo fajna, ale to raczej na początek zabawy z planszówkami, zanim pozna się te bardziej zaawansowane.

Ale jakby co, to nie sprzedaję ;)

Offline BluePL

• Ekspert
  • www.dawidmiarka.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 20, 2012, 11:05:42 »
Za to we wsiąść do pociągu sami i znajomi, którzy mają dalej po kilkadziesiąt planszówek gramy nadal, gra się świetnie skaluje - czyt. działa świetnie na 2,3,4 i 5 graczy, acz troszkę się charakter rozgrywki zmienia. Do tego jest szybka - 45 minut-póltorej godzinki, przy tym ma proste zasady, jest trochę zarządzania ryzykiem, ale nie jest tak, że wygrywa ten kto ma farta.  Tak samo w fasolki gramy do dzisiaj, acz rzadziej.
Z Wilkami i Owcami jest tak, że zazwyczaj fani CSS ich nie lubią.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2012, 11:08:42 wysłana przez BluePL »

Offline Niekumaty_

• Ekspert
  • iPad rzondzi!
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 20, 2012, 11:07:51 »
Za to we wsiąść do pociągu sami i znajomi, którzy mają dalej po kilkadziesiąt planszówek gramy nada, gra się świetnie skaluje - czyt. działa świetnie na 2,3,4 i 5 graczy, acz troszkę się charakter rozgrywki zmienia. Tak samo w fasolki gramy do dzisiaj, acz rzadziej.
Z Wilkami i Owcami jest tak, że zazwyczaj fani CSS ich nie lubią.

eeee... what?

EDIT: okay, załapałem po którymś z kolei przeczytaniu ;) Piszesz o grze "Wsiąść do pociągu", a ja myślałem, że piszesz o jakiejś grze do grania w pociągu ;D
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2012, 11:09:26 wysłana przez Niekumaty_ »

Offline BluePL

• Ekspert
  • www.dawidmiarka.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 20, 2012, 11:09:17 »
Znaczy, czego niezakumałeś? ;)

Offline ekiera

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 20, 2012, 11:13:40 »
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=6212 - te gry obadaj :)

A Osadnicy są bardzo fajni, nie słuchaj tych heretyków ;) Natomiast Carcassonne nudnawe jest...
"Stwierdziwszy, że znaleźliśmy się w dołku, przede wszystkim powinniśmy przestać kopać" - Albert Bernstein

Offline mierniczek

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 20, 2012, 11:23:08 »
To i ja sie podlacze, co by nie pisac nowego tematu:

Takze:

- kupie Carcassonne
- sprzedam Wilki i Owce (pudelko, instrukcja, karty - wszystko w stanie idealnym)

Odkad z zona zagralismy w elektroniczna wersje Carcassone to wszystkie inne gry ida na odstrzal.

Offline BluePL

• Ekspert
  • www.dawidmiarka.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 20, 2012, 11:28:30 »
Odkad z zona zagralismy w elektroniczna wersje Carcassone to wszystkie inne gry ida na odstrzal.
"Z Wilkami i Owcami jest tak, że zazwyczaj fani CSS ich nie lubią."
Nie mówiłem? ;) I vice versa, ja CSS nie trawię. W WiO dużo sensowniej można układać strategię i grać na różne sposoby wykończając i zwodząc przeciwnika. Tyle, że w WiO trzeba też więcej myśleć do przodu i ogarnąć troszku trudniejsze zasady(za to dużo prościej ogarnia się punktację).

...
Kwiatosz weź nie pier...l ;).

NIe powiesz chyba, że WdP:E nie jest lepsze od osadników i CSS :).
Najlepszym elementem w Osadnikach jest handel - ale jeszcze lepiej to wygląda w fasolkach, bo nie ma losowości.
Osadnicy nie są źli pod warunkiem, że zastosujemy zamiast kostek karty z rozkładem Gaussa.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2012, 11:34:42 wysłana przez BluePL »

Offline ekiera

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 20, 2012, 11:41:10 »
Nie upierałbym się, że rozkład na kościach jest normalny, raczej zbliżony jeśli już ;)

No i w Fasolkach dostajesz te karty jednak losowo, ale fakt jest faktem - fasolki są uberrewelacyjne :)

Ja akurat Europy nie lubię za bardzo, ze wszystkich, które grałem (a brakuje mi do kompletu Nordic i Asia) najlepszy jest zdecydowanie TtT: Marklin - bo da się dywersyfikować strategię (a nawet trzeba jeżeli bilety nie wejdą jak trza) :) Nie mówię że Europa jest zła, ale szału zdecydowanie nie ma.

Generalnie TtR to trochę samograje - mało się robi w swojej kolejce i trzeba czekać na kolejkę - a w Osadnikach albo idzie to szybciej, albo w kolejce się dogaduje a propos handlu, w moim odczuciu jest więcej gry w grze w Osadnikach.

Oczywiście najbardziej na początek polecam Fise Freunde Fette Feten, bo jest bardzo zacne, podoba się każdemu i ma sporo humoru - cele są nieco losowe, ale tyle zabawy, nawet mimo przegranej, daje niewiele gier :)

Offline BluePL

• Ekspert
  • www.dawidmiarka.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 20, 2012, 11:47:40 »
Marklin jest ok, ale zagraliśmy z żoną 3 partie i poszedł na sprzedaż ;). Za dużo napięć powodował.

W Fise Freunde Fette Feten nie grałem. Od tego autora tylko Finstere Flure miałem okazję spróbować i było bardzo fajne :).

W osadnikach nie podoba mi się czas gry połączony z losowścią. Ja naprawdę lubię np Robale, Machinę, Futboll Ligretto czy inne luźne losowe gry. Tyle, że to nie trwa 1:30.
W osadnikach się strasznie męczyłem zawsze, granie na kostkach rozwala całą strategię i zbyt łatwo może kogoś załatwić, na kartach nie jest tak źle. Dla mnie to takie monopoly, możesz grać, możesz mieć jakąś strategię, można nawet nieźle wyjść na handlowaniu, ale wszystko potrafi być kompletnie załatwione przez słabe rzuty kostkami. Do tego ciągnie się niesamowicie długo. Takie same odczucia miałem przy MiM, przy czym tam jeszcze dochodzi prawie zerowa decyzyjność(w sumie w monopoly bez handlu jest tak samo ;) ).
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2012, 11:54:53 wysłana przez BluePL »

Offline surmik

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 20, 2012, 11:53:26 »
Dla mnie po wielu, wielu partiach jest tak:

Carcassonne>> OzC >>>>>> WdP:E

Carcassonne głownie za grę 2-3 osobową, szybką rozgrywkę, bezproblemowy setup, prostotę i lekkość i złośliwości w grze z żoną :D Dodatkowo kupiłem dwa dodatki i teraz jest super, jedna z naszych ulubionych gier zaraz po Agricoli/Le Havre ;)

OzC są niestesty tylko >3 osób, doskwiera losowość bo nie traktuję tej gry tak lekko jak Carcassonne. Po iluś tam rozgrywkach wdarła się schematyczność i obecnie zupełnie w OcZ nie gramy.

WdP jest dobre dla nowych graczy i rozgrywek rodzinnych gdzie przyswojenie większośc zasad nowoczesnych gier przez nowych graczy przekracza ich możliowści skupienia ;)
Dla mnie to nuda, nuda i jeszcze raz nuda, nie opłaca się nawet być złośliwym ;)

Offline BluePL

• Ekspert
  • www.dawidmiarka.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 20, 2012, 12:01:47 »
No widzisz, ty lubisz napięcia w grze z żoną, ja w drugą stronę :P. I tak wychodzą zawsze w co byśmy nie grali. W WiO było mega zdenerwowana jak ją ostatnio zagnębiłem na patencie skończonych klocków.

W marklinie tak jej bruździłem, że też miała zły humor. Wczoraj dokuczałem jej jak druga Glados w Co-opie w portalu, odpuściła po 2 levelach ;). Także ja akurat wolę takie zjawisko minimalizować, bo chcąc nie chcąc zawsze wychodzi i wplata się w rozgrywkę.

WdP jest dobre dla nowych graczy i rozgrywek rodzinnych gdzie przyswojenie większośc zasad nowoczesnych gier przez nowych graczy przekracza ich możliowści skupienia ;)Dla mnie to nuda, nuda i jeszcze raz nuda
To zdanie idealnie mi pasuje, ale nie z WdP, a z CSS i Osadnikami ;).
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2012, 12:06:51 wysłana przez BluePL »

Offline Halski

• Aktywny użytkownik
    • fotoblog motoryzacyjny: nowości, klasyki, historia motoryzacji
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 20, 2012, 12:30:23 »
A planszowa Cywilizacja, grał ktoś? Dobre?

Offline BluePL

• Ekspert
  • www.dawidmiarka.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 20, 2012, 12:31:55 »
Ta "poprzez wieki" dobra, tyle że długa.

Offline ekiera

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 20, 2012, 12:33:27 »
Zależy która, ze stosunkowo nowych są dwie: Cywilizacja: poprzez wieki, ta jest rewelacyjna, lub Sid Meyer's civilization - podobno również świetna, ale nie grałem.
Ta pierwsza jest nieco mniej "graficzna" że tak powiem, ale mechanicznie jest super, bodaj pierwsze udane wcielenie idei cywilizacji w wersji planszowej. Ta druga wygląda bardziej jak komputerowa wersja, ale o jej mechanice się nie wypowiadam.

Offline surmik

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 20, 2012, 12:35:55 »
W chwili obecnej są na rynku dwie: Through The ages i Sid Meier's Civilization. Obie bardzo fajnie przenoszą mechanizmy gry komputerowej na planszę ale robią to w zupełnie odmienny sposób. TTA (Cywilizacja Poprzez Wieki) to bardziej abstrakcyjna, mózgożerna gra optymalizacyjna oparta o karty a Cywilizacja FFG to bardziej dosłowne przeniesienie z figurkami, mapą, odkrywaniem terenów itp. itd. Ja obie lubię choć dla mnie TTA to gra z wyższej półki choć wydaje mi się, że fanom komputerówki bardziej przypada do gustu gra FFG.

@BluePL

No właśnie dlatego warto kupić wszystkie tytuły i samemu zdecydować co się dobrze sprawdza ;)

Offline mierniczek

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 20, 2012, 12:53:23 »
Za to uwielbiam to forum

Gosc chcial cos kupic, ktos tam (min. ja) sie dopisal, pozniej ktos dalej wkleil kilka slow i juz sie ciagnie piekna dyskusja.
Az chce sie czytac :P

Offline BluePL

• Ekspert
  • www.dawidmiarka.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 20, 2012, 13:50:46 »
Za to uwielbiam to forum

Gosc chcial cos kupic, ktos tam (min. ja) sie dopisal, pozniej ktos dalej wkleil kilka slow i juz sie ciagnie piekna dyskusja.
Az chce sie czytac :P
:P

I tak wniosek jest taki "O gustach się nie dyskutuje"

... to po c..j komuś forum? xD

Katanka

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 20, 2012, 13:55:33 »
Ot - mogę sprzedać Carcassonne :) Mam dodatek Rzeka w komplecie. 55zł proponuję. Wersja PL w BigBoksie.

Offline BluePL

• Ekspert
  • www.dawidmiarka.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 20, 2012, 14:01:37 »
W bigboksie to jest wersja z 5 dodatkami?

Offline carloz

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 20, 2012, 14:04:02 »
Ot - mogę sprzedać Carcassonne :) Mam dodatek Rzeka w komplecie. 55zł proponuję. Wersja PL w BigBoksie.
PW

Offline mierniczek

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 20, 2012, 14:08:14 »
Jakby carloz sie nie zdecydowal to ja wezme i jeszcze wirtualnie w raczke pocaluje.

Offline mierniczek

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 22, 2012, 15:40:01 »
carloz - kupiles te gre?

Offline carloz

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 23, 2012, 07:29:14 »
carloz - kupiles te gre?
tak, wczoraj dotarła,
Katanka dzięki.