Obejrzałem również pierwszy odcinek
Narcos. Wspominałem już o tym, ale przypomnę że serial tworzą ludzie znani z m.in. Elitarnych, wśród nich José Padilha (reżyser) oraz Wagner Moura, wcielający się w jedną z głównych ról, mianowicie Pablo Escobara. Produkcja opowiada o największej narkoerupcji w historii, czyli jak kolumbijskie Medellin zalało kokainą USA przez Miami. Przyznam szczerze, że to właściwie w ogóle nie przypomina serialu, kręcącego się wokół iluś tam bohaterów. Bardziej przypomina fabularyzowany film biograficzny. Jak dla mnie bomba, trochę się tym tematem interesuje i widzę, że wszystkie główne zdarzenia są autentyczne. Niemniej to oczywiście nie jest produkcja tylko dla fanów tematu, nawet bardziej dla laików, których może zaszokować skala przemytu, który miał w tych czasach miejsce. Przy okazji rozbawią ich huczne doniesienia polskiej policji jak "rozbija międzynarodowy gang, którzy przez kilka lat przemycił kilkadziesiąt kilogramów marihuany"

Ciekawi mnie, czy w serialu pojawi się kilka kluczowych postaci związanych z kartelem z Medellin po amerykańskiej stronie, w tym Jon Roberts i George Jung. Ten ostatni został wprowadzony do kartelu przez Carlosa Lehdera, który już się pojawił w pierwszym odcinku Narcos. A w samego Junga wcielił się kilkanaście lat temu Johnny Depp w Blow.
pozdr