A w sumie widziałem większość, to może postrzelam na zwycięzców. Nie wszystkie wyniki mi pasują, ale patrząc na faworytów i własną intuicję, to u mnie wygląda to tak:
najlepszy film - nie widziałem Selmy, Snajpera i Grand Budapest Hotel, ale tutaj Boyhood jest pewnikiem. Ma BAFTĘ, ma już Złotego Globa, Akademia bardzo by zaskoczyła, gdyby i oni nie nagrodzili Boyhooda.
aktor pierwszoplanowy - tutaj mam zagwozdkę, bo sam osobiście dałbym nagrodę Keatonowi, ale duże szanse ma tu też Eddie Redmayne. Postawię jednak na Keatona.
aktor drugoplanowy - J. K. Simmons. Ewentualnie Norton, ale to Simmons pokazał w tym roku klasę.
aktorka pierwszoplanowa - nie widziałem kilku filmów, ale tu stawiam na Julianne Moore, bo podobno powala w 'Still Alice'. Rosamund Pike była świetna, ale według mnie to nie jest jeszcze rola oscarowa. To samo Felicity Jones (choć nie obraziłbym się, jakby wygrała).
aktorka drugoplanowa - Emma Stone, faworytem jest Patricia Arquette z 'Boyhooda', ale według mnie ta kreacja nie była niczym specjalnym i nie rozumiem zachwytów. Za to Stone poradziła sobie świetnie - widziałem z nią trochę filmów i tutaj wypadła najbardziej przekonująco, naturalnie. Ale nie od dziś Akademia tego nie docenia.
Reżyseria - Najbardziej zachwyciła mnie w 'Birdmanie', ale to też nie zostanie docenione. Statuetkę jak w banku ma Linklater za sam fakt, że 'Boyhood' powstawał tyle czasu. To wystarczy, nie musi być to film wybitny (choć według mnie i tak był świetny).
Scenariusz oryginalny - Birdman. Tutaj myślę, że nie ma z kim rywalizować.
Scenariusz adaptowany - Whiplash, ale tu też może być ciężko. Większe szanse ma 'Teoria wszystkiego' i na nią stawiam, choć według mnie Whiplasowi się ta nagroda należy.
Film nieanglojęzyczny - Cóż, tu nie widziałem żadnego, ale trzymam kciuki za 'Idę', bo taka wygrana byłaby dobra dla naszego kina. No i też ma spore szanse.
Charakteryzacja - może i nie oglądałem Grand Budapest Hotel, ale nie umknęło mi, jak świetnie jest ten film zrobiony właśnie pod względem charakteryzacji i scenografii. Więc stawiam na niego.
Muzyka - Tutaj z kolei nic według mnie się zbytnio nie wyróżniało - soundtrack z Interstellara nawet się nie umywa do tego z 'Incepcji' - więc autentycznie nie wiem.
Piosenka - słyszałem tylko tę z Lego, więc nie głosuję :p
Scenografia - Grand Budapest Hotel
Efekty specjalne - Ewolucja Planety Małp. Ale Interstellar ma niestety większe szanse, czego trochę nie rozumiem, bo również w tej kwestii film nie zachwycił.
Kostiumy - Też Grand Budapest. Pominą go przy reżyserii i prawdopodobnie scenariuszu, więc niech sobie chociaż na tego typu kategoriach odbije.
Zdjęcia - Birdman, a może Ida?
Film animowany - Jak wytresować smoka 2, zdecydowanie. Choć 'Sekrety morza' też mogłyby dostać - 'Sekrety księgi z Kells' to rewelacyjna animacja i ufam twórcom, że tutaj jest podobnie, nietypowo.
Dźwięk - Birdman
Montaż - Whiplash