Autor Wątek: Jedzonko  (Przeczytany 739885 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Arcybibosz

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6114
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6920 dnia: Czerwiec 13, 2019, 08:26:23 »
Powodzenia z taką dietą!

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5673
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6921 dnia: Czerwiec 18, 2019, 16:59:58 »
Kurczak specjalny, wieczko od sosu wypadło w okolicach 80 stopni wychylenia pojemnika.


Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5673
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6922 dnia: Czerwiec 21, 2019, 00:00:56 »
W sklepie przykuł moja uwagę sos z butelką kształtu jak jeden z najlepszych sosów bbq czyli Bulls?s Eye. Okazało się, że to Roleski. Nie brałbym gdyby nie obiecujący ciemny kolor i cena 4,99 za 370g.
Okazało się, że bardzo dobry sos, w sensie gdybym go jadł jako amerykański sos za 25zł za taka butelkę dalej byłby dobry.


Offline Rolek

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9960
  • Płeć: Mężczyzna
  • uber alles
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6923 dnia: Czerwiec 21, 2019, 00:27:19 »
Dobry jest również w wersji paprykowej.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2601
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6924 dnia: Czerwiec 24, 2019, 11:44:32 »
Z jakiego sieciowego sklepu w PL kupujecie mięso na steki?

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16426
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6925 dnia: Czerwiec 24, 2019, 11:47:38 »
Głównie Lidl & Biedronka.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2601
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6926 dnia: Czerwiec 24, 2019, 11:48:45 »
Te standardowe wołowiny, czy "premium"?

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16426
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6927 dnia: Czerwiec 24, 2019, 11:54:17 »
Prawdę mówiąc nie zwracałem uwagi. Tam są jakieś premium? Ja to wrzucam w Sous Vide, więc zazwyczaj staram się znaleźć najgrubsze kąski, których nikt inny nie chce ;d Po opakowaniach to kojarzę takie:

Lidl:


Biedronka:


Sokołów miał dedykowane produkty, ale nie wiem czy są wciąż w sprzedaży?

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2601
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6928 dnia: Czerwiec 24, 2019, 12:14:20 »
Kiedyś widywałem takie po ~50zł za kg, te standardowe ~30zł?

Po okresie karencji robię znowu podejście do steków.
Ostatnim razem poległem nawet na tych SV, 2-3 próby i podeszwa.

Areną kolejnego starcia będzie grill gazowy.



Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16426
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6929 dnia: Czerwiec 24, 2019, 12:21:45 »
E? Zepsułeś mięsko przygotowane metodą SV? ;> Temp/czas? + jak wyglądało wykończenie? Brzmi dziko.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2601
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6930 dnia: Czerwiec 24, 2019, 12:29:10 »
Co zrobić, tak było.
Jedyne co z mi SV nie wyszło to steki.

Szczegółów nie pomnę już, zbyt dawno, to były moje początki z Anovą.
Jakieś klasyczne ustawienia, koniec na patelni (pewnie tutaj jakaś wtopa była).
Mięsa zapewne "te lepsze" z Lidla właśnie.

Offline SinfulScholar

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 5000
  • Płeć: Mężczyzna
  • Drop It Like It's Hot
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6931 dnia: Czerwiec 24, 2019, 12:36:39 »
a właśnie. ile daliście za swoje anovy? teraz jest cena 130 euro. pamiętam, że kiedyś cyklicznie były jakieś promocje - o ile wtedy obniżali cene?

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16426
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6932 dnia: Czerwiec 24, 2019, 12:47:57 »
Tak mi się wydaje, że wtopa na patelni. Po SV to potrzebuję tylko ~1-2 minuty na patelni. Posiadasz żeliwną (iron cast)? Jeżeli nie, to polecam zakupić. Odpalasz, łyżka oleju słonecznikowego, czekasz aż zaczyna dymić, ~30 sekund na stronę, potem boczki, gotowe. Naturalnie możesz dodać masełko, aromaty.

a właśnie. ile daliście za swoje anovy? teraz jest cena 130 euro. pamiętam, że kiedyś cyklicznie były jakieś promocje - o ile wtedy obniżali cene?
Ich promocje to zazwyczaj 20E - 60E off. Patrząc jaką mamy datę to najwcześniej chyba na black friday?

Offline Bloodergo

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15824
  • Płeć: Mężczyzna
  • Better on Apple
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6933 dnia: Czerwiec 24, 2019, 12:54:21 »
Pewnie pisaliście, ale nie umiem w wyszukiwarkę na tym forum. Ile robicie stejka taką anovą?

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10810
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6934 dnia: Czerwiec 24, 2019, 12:56:39 »
Olej slonecznikowy? Jezusicku, przeciez on ma wyrazny (dla mnie fatalny) smak.
a właśnie. ile daliście za swoje anovy? teraz jest cena 130 euro. pamiętam, że kiedyś cyklicznie były jakieś promocje - o ile wtedy obniżali cene?
Kolega kupil jakis cyrkulator za 50 funtow I wahania temperatury byly jakies 0.5 stopnia w zupelnie nieizolowanym garnku, Anova raczej nie robi tego lepiej w takim samym garnku, to izolacja trzeba ogarnac.

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16426
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6935 dnia: Czerwiec 24, 2019, 13:03:42 »
Olej slonecznikowy? Jezusicku, przeciez on ma wyrazny (dla mnie fatalny) smak.
Ma tez wysoki punkt dymienia ;) Aczkolwiek ja najczęściej używam chyba rzepakowego (30C roznicy? w stosunku do słonecznikowego tłoczonego na ciepło).

Pewnie pisaliście, ale nie umiem w wyszukiwarkę na tym forum. Ile robicie stejka taką anovą?
Zależy, ale przyjmijmy że takie ~45minut minimum.

Offline Bloodergo

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15824
  • Płeć: Mężczyzna
  • Better on Apple
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6936 dnia: Czerwiec 24, 2019, 13:06:23 »
A do tej magii wystarczy tylko taki magiczny termometr czy potrzeba jeszcze jakiś zgrzewarek czy uj wie czego?

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16426
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6937 dnia: Czerwiec 24, 2019, 13:15:36 »
Co najwyżej worki, które będą w stanie wytrzymać temperaturę. Zgrzewarka nie jest potrzebna. Nie wiem czy u nas dostępne są worki strunowe z wytrzymałością do ~70C? Nie interesowałem się.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2601
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6938 dnia: Czerwiec 24, 2019, 20:43:18 »
I zakąska do steków - podejście #1


Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16426
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6939 dnia: Czerwiec 24, 2019, 20:52:01 »
Świetne krauze, propsuje!

Offline hadxmen

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2850
  • Płeć: Mężczyzna
  • https://stareforumpoly.pl/
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6940 dnia: Czerwiec 26, 2019, 21:49:11 »


Uwielbiam - zwłaszcza w lecie - lekkie sosy do sałatek, warzyw, mięs czy jajek. Obok miodowo-musztardowego to mój ulubiony - pewna wariacja na temat klasycznych Tzatzików. Orzeźwiający i leciutki sos, który mógłbym wyjadać prosto z miski :). Nie wiem jak u was, ale przynajmniej wśród moich znajomych dominuje tylko keczup, musztarda i sos czosnkowy.  Ja wolę bardziej powydziwiać.

Robi się go banalnie:
- 4 solidne ogórki gruntowe obieram i trę na tarce o dużych oczkach, solidnie solę i zostawiam na durszlaku,
- po kilku minutach wyciskam je jak kapustę kiszoną po gotowaniu, aby było jak najmniej wody,
- starte ogórki przekładam do miski i dodaję dużą garść koperku (hah bardzo tradycyjne tzatziki made in Poland), 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- dodaję jogurty naturalne - u mnie biedronkowy i gęsty Skyr, który uwielbiam (150 ml) oraz już bardziej rzadki zwykły jogurt ok 200 ml. Całość można zastąpić normalnym jogurtem greckim,
- wyciskam sok z połówki małej cytryny i dodaję do sosu,
- mieszam składniki, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję pół łyżki oliwy i zostawiam w lodówce żeby się schłodziło.

Banalne, ale naprawdę dobre. Nie mówiąc o tym ile kcal mniej niż w ciężkich majonezowych sosach.

Dziś porcję sosu zrobiłem do kolacji i tak, wiem - świeżych pomidorów nie powinno się mieszać ze świeżymi ogórkami, ale mam to gdzieś  ;). Ze słodką malinówką sos smakuje znakomicie.

Offline DzikiKaczor

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6836
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6941 dnia: Czerwiec 27, 2019, 00:25:01 »
Też jem głównie ketchup, musztarda, majonez ale to z lenistwa. Wiadomo, że bym wolał taki sosik opendzlować :)

I tak bez pieczywa to? :)

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2601
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6942 dnia: Czerwiec 27, 2019, 09:06:59 »

Dziś porcję sosu zrobiłem do kolacji i tak, wiem - świeżych pomidorów nie powinno się mieszać ze świeżymi ogórkami, ale mam to gdzieś  ;).

https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/czy-mozna-laczyc-pomidora-z-ogorkiem-


Sezonowa surówka: pomidor + ogórek + cebulka + natka pietruszki to  poezja, uwielbiam.

Offline soulsonist

  • Mieszkaniec tego forum
  • ****
  • Wiadomości: 569
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6943 dnia: Czerwiec 27, 2019, 09:10:12 »
O tak! Szczegolnie te malinowe pomidorki!

Offline hadxmen

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2850
  • Płeć: Mężczyzna
  • https://stareforumpoly.pl/
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6944 dnia: Czerwiec 27, 2019, 11:28:39 »
U mnie na bazarze są już takie dobre pomidory, że chyba najbliższe miesiące będę na nich jechał. Cały rok na nie czekałem :). Intensywne, słodkie, a przy tym twardawe.

DzikiKaczor- starałam się ograniczyć pieczywo. Do tego zestawu zupełnie go nie potrzebowałem.

Jak macie przepisy na jakieś lekkie sosy sałatkowe inne niż winegret to dajcie znać.

Zbieram się do zrobienia pulled pork z domowym sosem bbq na bazie sosu sojowego. Zobaczymy co wyjdzie.

Offline Rolek

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9960
  • Płeć: Mężczyzna
  • uber alles
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6945 dnia: Czerwiec 27, 2019, 11:41:49 »


Uwielbiam - zwłaszcza w lecie - lekkie sosy do sałatek, warzyw, mięs czy jajek. Obok miodowo-musztardowego to mój ulubiony - pewna wariacja na temat klasycznych Tzatzików. Orzeźwiający i leciutki sos, który mógłbym wyjadać prosto z miski :). Nie wiem jak u was, ale przynajmniej wśród moich znajomych dominuje tylko keczup, musztarda i sos czosnkowy.  Ja wolę bardziej powydziwiać.

Robi się go banalnie:
- 4 solidne ogórki gruntowe obieram i trę na tarce o dużych oczkach, solidnie solę i zostawiam na durszlaku,
- po kilku minutach wyciskam je jak kapustę kiszoną po gotowaniu, aby było jak najmniej wody,
- starte ogórki przekładam do miski i dodaję dużą garść koperku (hah bardzo tradycyjne tzatziki made in Poland), 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- dodaję jogurty naturalne - u mnie biedronkowy i gęsty Skyr, który uwielbiam (150 ml) oraz już bardziej rzadki zwykły jogurt ok 200 ml. Całość można zastąpić normalnym jogurtem greckim,
- wyciskam sok z połówki małej cytryny i dodaję do sosu,
- mieszam składniki, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję pół łyżki oliwy i zostawiam w lodówce żeby się schłodziło.

Banalne, ale naprawdę dobre. Nie mówiąc o tym ile kcal mniej niż w ciężkich majonezowych sosach.

Dziś porcję sosu zrobiłem do kolacji i tak, wiem - świeżych pomidorów nie powinno się mieszać ze świeżymi ogórkami, ale mam to gdzieś  ;). Ze słodką malinówką sos smakuje znakomicie.

Będę dzisiaj wedle przepisu robił, więc jeżeli coś to będzie na Ciebie!

Offline Marcin Szymański_

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10389
  • Wiosło mi ukradli.
    • Zobacz profil
Jedzonko
« Odpowiedź #6946 dnia: Czerwiec 27, 2019, 12:11:12 »
Ostatnio z Wloch przywiozlem trzy sloiki tego - bardzo fajne mini papryki o dwoch stopniach ostrosci. Polecam.

Offline Jay

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10021
  • Płeć: Mężczyzna
  • Kulturowy Analfabeta
    • Zobacz profil
    • Jay Plays
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6947 dnia: Czerwiec 27, 2019, 13:23:39 »
Ostatnio z Wloch przywiozlem trzy sloiki tego - bardzo fajne mini papryki o dwoch stopniach ostrosci. Polecam.
(...obrazek...)

Pepperoncini sa spoko, ale nienawidze tego, ze w polskich lokalach z jakiegos powodu nazywaja je "pepperoni". Ile razy zamawialem cos z "pepperoni" liczac oczywiscie na salami pepperoni, a dostawalem papryczki pepperoncini -_-


Offline Bloodergo

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15824
  • Płeć: Mężczyzna
  • Better on Apple
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6948 dnia: Czerwiec 27, 2019, 13:30:57 »
Bo w PL ta kiełbasa i papryczki nazywają się tak samo.

Offline Simplex

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 92029
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak tu coś wpisać?
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6949 dnia: Czerwiec 27, 2019, 15:22:58 »
A czemu ser żółty nazywa się tak samo jak kiełbasa?

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10810
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6950 dnia: Czerwiec 27, 2019, 15:24:44 »
Żeby dzieci chciały jeść, taki myk producenta.

Offline hadxmen

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2850
  • Płeć: Mężczyzna
  • https://stareforumpoly.pl/
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6951 dnia: Czerwiec 27, 2019, 17:25:26 »
@ Rolek - daj znać czy ci podchodzi, ja dziś skończę zrobioną wczoraj porcję :).

Offline Rolek

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9960
  • Płeć: Mężczyzna
  • uber alles
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6952 dnia: Czerwiec 27, 2019, 21:51:52 »
Lubię tzatziki, więc wyszło bardzo dobrze. Tylko bez pietruszki, ponieważ nie lubię ;)

Offline Blue__

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 23238
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6953 dnia: Czerwiec 27, 2019, 23:01:12 »

Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6954
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6954 dnia: Lipiec 01, 2019, 16:32:25 »

Offline Funkorama

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2536
  • Płeć: Mężczyzna
  • Czasem lubię sobie zalać Chivasa oranżadą Hellena
    • Zobacz profil

...był podpis, ale ktoś mi go zaj*&%ł :(