Autor Wątek: Jedzonko  (Przeczytany 685752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline projektkong

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6032
  • Płeć: Mężczyzna
  • SHMUPS is my life
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6560 dnia: Czerwiec 29, 2018, 12:24:42 »
Gdyby nie było kiszonego, to może znalazłby swoje miejsce, a tak to go nawet w wikipedii (a co dopiero w kuchni) nie ma ;D ;)
 

Offline Blue__

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 22580
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6561 dnia: Czerwiec 29, 2018, 12:27:23 »
Tylko kiszony! Właśnie popijałem wodę z kiszonych :D.

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10100
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6562 dnia: Czerwiec 29, 2018, 12:30:31 »
Żarło dla leniwych: paczka pieczarek (odcinamy ogonki), w talerzu merdamy ze 3 jajka czy ile kto ma i chce. Do tych jaców dodajemy mąki, bedzie z 3 łyżki płaskie i ser starty. ja parmezan miałem. Mozna tez herbsy jakies. Merdamy aż ciasto wyjdzie gęste dość. Na inny talerz bułka tarta lub drobinki chleba(wersja irlandzka). Maczamy pieczary w ciescie i bułce. Smażymy i jest gites. No i do tego ciasta jeszcze sól i pieprz. Zimne piwko do upału oraz sos czosnkowy. Jeść.

Pieczarek nie próbowałem, ale boczniaki w panierce są spoko  :)
Boczniak panierowany robi robotę! Flaczki z boczniaków też polecam, tylko trzeba się narobić trochę przy tym. Najbardziej mi w UK dokucza, że boczniak to jakiś rarytas po 20 funtów za kilogram.

Offline Simplex

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 87682
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak tu coś wpisać?
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6563 dnia: Czerwiec 29, 2018, 12:59:31 »
Po co istnieją małosolne?

Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6696
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6564 dnia: Czerwiec 29, 2018, 14:11:34 »
Żarło dla leniwych: paczka pieczarek (odcinamy ogonki), w talerzu merdamy ze 3 jajka czy ile kto ma i chce. Do tych jaców dodajemy mąki, bedzie z 3 łyżki płaskie i ser starty. ja parmezan miałem. Mozna tez herbsy jakies. Merdamy aż ciasto wyjdzie gęste dość. Na inny talerz bułka tarta lub drobinki chleba(wersja irlandzka). Maczamy pieczary w ciescie i bułce. Smażymy i jest gites. No i do tego ciasta jeszcze sól i pieprz. Zimne piwko do upału oraz sos czosnkowy. Jeść.

Pieczarek nie próbowałem, ale boczniaki w panierce są spoko  :)
Boczniak panierowany robi robotę! Flaczki z boczniaków też polecam, tylko trzeba się narobić trochę przy tym. Najbardziej mi w UK dokucza, że boczniak to jakiś rarytas po 20 funtów za kilogram.

Boczniak z piekarnika i zamarynowany w zalewie z sosu sojowego! Przekozak!
http://www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-z-zurawina/

A dobry małosolniak jest dobry, tylko musi być dobry. Nie może być ani za małosolny, ani za dużosolny.

Offline meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6418
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6565 dnia: Czerwiec 29, 2018, 14:21:14 »
Dla mnie może być trochę za dużo, ale dobrze najlepiej.

Offline Ja Być z Polska_

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4541
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nuż, Widelec Klienta Hydzę
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6566 dnia: Czerwiec 29, 2018, 23:39:32 »
Po co istnieją małosolne?

Z tego samego powodu co młoda kapusta kiszona. I to i to pyszne.
III-v materials can only result in n-channel HFETs or NPN BJTs. You can't make an active pull-up device, which is required for any VLSI use. Only very high power resistive pull-up or current steering logic is possible.

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5403
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6567 dnia: Czerwiec 30, 2018, 10:47:28 »
Znowu śniadanie w ikea.

4 sakiewki serowe
4 trójkąciki ziemniaczane
Parówka
3 plastry boczku
3 kajzerki
Dzem
Miód
Masło
2 herbaty lipton
Cappuccino z dolewka
Czarna z dolewka

16zl





Teraz oddamy dzieciaki pod opiekę do ich placu zabaw i wybierzemy spokojnie biurko.

Ikea to bardzo przyjazny sklep dla rodzin :-)

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10100
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6568 dnia: Czerwiec 30, 2018, 12:33:39 »
Te trojkaciki ziemniaczane to hash brown sie zwa.

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5403
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6569 dnia: Lipiec 01, 2018, 11:01:50 »
Możesz mieć racje

Sprawdziłem w Google, troche inaczej wyglada, ale z grubsza chodzi o usmażone ziemniaki tartę na grubo z jakimś jajkiem i mąką? Prawie jak nasze placki ziemniaczane.

Piszą, że pochodzenie z kuchni amerykańskiej. Ci to maja fantazje, nasmażą co im się nawinie, dużo tłuszczy, dużo węgli, do tego pewnie chleb i jakaś coca cola.

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5403
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6570 dnia: Lipiec 01, 2018, 16:21:08 »
Jakieś techniki, żeby papier ryżowy nie pękał przy smażeniu sajgonek?
Namaczam dość mocno w cieplej wodzie, aż bedą Miekkie, zawijam, czekam aż się osuszą i na głęboki gorący olej.
Zawsze połowa mi pęka i farsz wypada :-(

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15596
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6571 dnia: Lipiec 01, 2018, 16:37:16 »
za dużo farszu w stosunku do papieru?
za mała temperatura smażenia?
są za mokre?
za często nimi obracasz?


Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5403
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6572 dnia: Lipiec 01, 2018, 16:38:47 »
Wezmę pod uwagę wszystkie czynniki

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5403
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6573 dnia: Lipiec 01, 2018, 20:54:55 »
Kurde, Panowie.
Kupiłem na szybko do meczu pizzę w Lidlu 4 sery, z tygodnia włoskiego Italimo czy jakoś tak. Poezja, za 8zł a ciasto lepsze niż w nie jednej pizzerii, zresztą widać nawet po zdjęciu, puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Pomidor i bazylia własne jakby co.



I śniadaniowe naleśniki. Pierwszy raz jadłem z malinami i kremem z ricotty i wskakują na pierwsze miejsce na równi z truskawkami i śmietaną. Do tego kawa i jest bajka.


Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10100
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6574 dnia: Lipiec 01, 2018, 23:38:00 »
[tu byl cytat o grated potatoes, ale jakos zniknal...] Szczerze mowiac nie wiem jak sie je robi, ale to w knajpach sniadaniowych jako hash browns w UK daja.

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5403
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6575 dnia: Lipiec 16, 2018, 09:59:45 »
Śniadanie


Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6696
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6576 dnia: Lipiec 16, 2018, 11:20:54 »
Cornerstone of any nutritious breakfast!

Ja bym z surowego ogórka tylko zrezygnował, bo się po nim odbija. Konserwowy byłby lepszy :-)

Offline Biskup

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4085
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6577 dnia: Lipiec 16, 2018, 12:07:48 »
Byłem na weekend we Warszafce u swojego szwagra. Podaje obiadek, pięknie - schabowy na pół talerza, mizeria, coś co uwielbiam. Nałożyłem, jem, a tutaj mizeria z cukrem. Lekko w szoku byłem, bo w życiu nie słyszałem, aby robiło się mizerię z cukrem i dodatkowo wersję z cebulą. Stwierdził, że to u nich w Stole(c)y powszechne (jam z Dumnego Lubelskiego) No i generalnie ohydne to było, sama mizeria, bo schab wspaniały :D. Mój ojciec jada czasem dziwne połączenia, jak chociażby placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną, ale to było przegięcie. No i placki w takim połączeniu, są chyba bardziej "pospolite". Słyszeli o takim wariancie mizerii? Jedli?

Offline Arcybibosz

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4941
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6578 dnia: Lipiec 16, 2018, 12:11:51 »
Słyszeli i jedli - normalne ze do mizerii można dać cukru, choć sam tego nie robię.

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5403
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6579 dnia: Lipiec 16, 2018, 12:12:21 »
U nas w Mazowieckim od zawsze śmietanę do mizerii trza było dobrze zakwasić do docukrzyć, czyli ocet i cukier. Sól i pieprz oczywiście też.

Offline meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6418
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6580 dnia: Lipiec 16, 2018, 13:01:27 »
Cukier? Ocet? Ratunku!

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10100
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6581 dnia: Lipiec 16, 2018, 13:02:56 »
Do zakwaszania kwas mlekowy, nie robmy tu prlu z octem. A za dyskusje o mizerii nie polecialy bany, albo uzytkownicy z placzem do mamy, tu na forumie? Bo cos tak kojarze.

Offline szczqcz

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 8397
  • Płeć: Mężczyzna
  • [citation needed]
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6582 dnia: Lipiec 16, 2018, 13:05:14 »
"Men, it has been well said, think in herds; it will be seen that they go mad in herds, while they only recover their senses slowly, and one by one." Charles Mackay
"kłamstwo łatwo sprzedać paroma zdaniami i atrakcyjnym hashtagiem, a prawda bywa nudna i przydługa" znany bloger Bart

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5403
    • Zobacz profil
Jedzonko
« Odpowiedź #6583 dnia: Lipiec 16, 2018, 13:05:40 »
Jaki kwas ? Cytrynę ewentualnie można, ale ja ze starej szkoły i jestem orędownikiem octu spirytusowego.

Offline Misiakk

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9303
  • Płeć: Mężczyzna
  • Viva Yuri!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6584 dnia: Lipiec 16, 2018, 13:14:37 »
Mizera z cebulą...

Offline Biskup

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4085
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6585 dnia: Lipiec 16, 2018, 13:19:28 »
Mizeria bez cebuli, to nie mizeria, tylko jakiś frankensztajn!

Offline Furio

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5776
  • R=2Gm/c2
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6586 dnia: Lipiec 16, 2018, 13:32:17 »
Troszkę cukru i octu lub soku z cytryny obowiązkowo do mizerii. Obieracie ogórki ze skróki?

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5403
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6587 dnia: Lipiec 16, 2018, 13:34:46 »
Do mizerii zawsze obieram, cebuli oczywiście nie daję, szanujmy się.

Offline Misiakk

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9303
  • Płeć: Mężczyzna
  • Viva Yuri!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6588 dnia: Lipiec 16, 2018, 13:35:13 »
Nie obieram, nawet nie myję. Mają wtedy więcej smaku i cukru tyle nie trzeba sypać.

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12470
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6589 dnia: Lipiec 20, 2018, 03:30:45 »
Też nie obieram, nie ma po co.

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5403
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6590 dnia: Lipiec 20, 2018, 09:13:08 »
Znalazłem stare zdjęcie śniadania, robiłem je zanim to było modne, chyba 1989, ale nic nie dam sobie uciąć. Na 100% robione jeszcze iphonem bez ekranu dotykowego.


Offline SinfulScholar

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4662
  • Płeć: Mężczyzna
  • Drop It Like It's Hot
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6591 dnia: Lipiec 20, 2018, 11:19:32 »
Mamy to omówione?

http://forum.polygamia.pl/po-godzinach/pc-konsole-mizeria-k*rwa!!-17032/

ależ to była cudna dyskusja <3

łezka (od krojonej cebulki do mizerii) w oczku się kręci

Offline hun19

  • Aktywny forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 123
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6592 dnia: Lipiec 20, 2018, 11:54:12 »
Znalazłem stare zdjęcie śniadania, robiłem je zanim to było modne, chyba 1989, ale nic nie dam sobie uciąć. Na 100% robione jeszcze iphonem bez ekranu dotykowego.



Fake!
W 1989 miałbyś kawę w szklance z koszyczkiem!

Offline SinfulScholar

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4662
  • Płeć: Mężczyzna
  • Drop It Like It's Hot
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6593 dnia: Lipiec 20, 2018, 12:01:33 »
albo w niebieskim kubku maxwell house przywiezionym z niemiec. ewentualnie czerwony nescafe.

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5403
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6594 dnia: Lipiec 20, 2018, 12:03:20 »
Nie dostałem w PS rys i przybrudzeń zdjęcia, a to kubek mnie zdradził Następnym razem postaram się bardziej.

Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5277
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6595 dnia: Lipiec 20, 2018, 21:46:31 »
Ale się nawnerwialem to moje...
Piecyk wywalal mi prąd cały czas... Anova na 3 razy uruchamiana, pietruszka i marchewka (z glazurą oliwa, cytryna, miód, sól oraz pieprz) oraz ziemniaki z rozmarynem (Acrid style! ;) ) musiały być robione alternatywnie - ziemniaki podgotowac a potem kończyć na maśle z w/w gdy reszta warzyw na patelni częściowo pod przykryciem. Mięso jednak wyszło, ale polędwica wolę jednak bliżej rare niż medium.
Pomimo nieprzewidzianych zdarzeń smakowało ;)



To było tak na szybko, z okazji niespodzianki w pracy mojej kobiety - dostała miła podwyżkę bez okazji.

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline Arcybibosz

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4941
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6596 dnia: Lipiec 21, 2018, 12:36:51 »
Miła podwyżka bez okazji brzmi podejrzanie ;).

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10100
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6597 dnia: Lipiec 21, 2018, 12:40:54 »
Mogli zrobic benchmarking pensji po cichu.

Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5277
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6598 dnia: Lipiec 21, 2018, 13:41:47 »
Jak ekiera wspomniał, benchmarking.
Firma w dość specyficznej dziedzinie, więc muszą dbać o pracowników - ciężko wyszkolić nowych. Tym razem było to później niż wcześniej, 4 osoby odeszły w ciągu 3 miesięcy. Młoda miała dobra stawkę, ale oberwala pozytywnym rykoszetem zdarzeń. A do tego obiecali na koniec roku dalszą rewizje.
Ze tez u mnie zmiany tylko raz na rok :p

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12470
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6599 dnia: Lipiec 28, 2018, 02:21:52 »
Jaka dziedzina z ciekawości?