Autor Wątek: Jedzonko  (Przeczytany 753435 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10810
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6040 dnia: Maj 17, 2017, 15:08:19 »
Boczek-Bekon here, nie ma takiej opcji, żeby o boczusiu, boczunieczku zapomnieć :)

Offline projektkong

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6228
  • Płeć: Mężczyzna
  • SHMUPS is my life
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6041 dnia: Maj 17, 2017, 15:12:21 »
A czy ktoś tu je boczek?
Boczek-Bekon here, nie ma takiej opcji, żeby o boczusiu, boczunieczku zapomnieć :)
+1
Pedalskiemu Hipsterskiemu żarciu mówimy stanowcze nie!!!
 

Offline Misiakk

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9458
  • Płeć: Mężczyzna
  • Viva Yuri!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6042 dnia: Maj 17, 2017, 15:13:32 »
Ale oczywiście mówicie o vegeboczku bez glutenu?

Offline projektkong

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6228
  • Płeć: Mężczyzna
  • SHMUPS is my life
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6043 dnia: Maj 17, 2017, 15:16:21 »
Boczek sojowy ???
 

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10810
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6044 dnia: Maj 17, 2017, 15:16:41 »
Ze świń karmionych tylko ludzkim mięsem, cock-saka!
Boczek sojowy ???
Soczek bojowy!

Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 7000
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6045 dnia: Maj 17, 2017, 15:41:53 »
Ignoranci - boczek wege robi się z kokosa. Tru story.

http://www.jadlonomia.com/przepisy/kokosowy-bekon/

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16426
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6046 dnia: Maj 18, 2017, 14:32:15 »
czy hipsterska część załogi może polecić jakieś 2-3 książki? nie muszą być wydane w polsce, ale przyjemnie jak będzie je można u nas dostać i nie kosztują 1k za komplet ;) tematyka dowolna, ale bez ciast/deserów.

ostatnio myślałem nad Kiszonki i fermentacje, ale mam wrażenie, że to przerost formy nad treścią i większość ocen też ma w ten deseń. nie chodzi mi o ładne zdjęcia, ale faktycznie coś, co może zmienić podejście do gotowania/poznać coś nowego.

może też przeglądacie jakieś serwisy/blogi z dobrym contentem? w stylu: http://www.seriouseats.com czy https://www.chefsteps.com/

Offline Misiakk

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9458
  • Płeć: Mężczyzna
  • Viva Yuri!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6047 dnia: Maj 18, 2017, 14:36:33 »
Może coś od burdejna czy oliviera?

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16426
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6048 dnia: Maj 18, 2017, 14:43:33 »
Burdejna nigdy nie przeglądałem, więc nie mam pojęcia, Oliwiera już tak no i za mną to jednak nie przemawia ;) nie potrzebuje kolejnej książki z przepisami, bardziej technika, podejście. oczywiście fajnie jak są, ale nie mają grac typowo pierwszych skrzypiec.

Offline meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 8466
  • "Je n'avais pas besoin de cette hypothese-la."
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6049 dnia: Maj 18, 2017, 14:45:45 »
Bourdaina oglądałem, czytałbym. Gość się naoglądał jak to robią na całym świecie i zacięcie filozognomiczne ma - coś ciekawego na pewno wyczytasz.

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10810
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6050 dnia: Maj 18, 2017, 14:59:29 »
A Gotowanie dla geeków czytałeś?

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12507
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6051 dnia: Maj 18, 2017, 15:02:36 »
Magnus Nillsson - Faviken polecam. To nie jest typowa książka kucharka, ale się czyta świetnie.

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16426
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6052 dnia: Maj 18, 2017, 15:05:49 »
A Gotowanie dla geeków czytałeś?
Czytałem, klasyk!

Magnus Nillsson - Faviken polecam. To nie jest typowa książka kucharka, ale się czyta świetnie.
Oglądałem go bodajże w Chef's Table (wszystkim naturalnie polecam), nie pomyślałem, żeby posprawdzać czy ktoś z nich coś powydawał, dzięki ;)

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10810
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6053 dnia: Maj 18, 2017, 15:11:21 »
O, a propos eksperymentów ja bardzo lubię serię Mind of a Chef - pierwszy sezon w połowie jest o ramenie, w kolejnych odlatują coraz bardziej (obecnie jestem na szwedzkim kucharzu zbierającym lód i próbującym zrobić taki sam w wyglądzie i fakturze z cukru).  Tam chyba pierwszy raz widziałem jak typ tłumaczy czemu włoskie kluski są najlepsze z zupek chińskich.

Wyjadę tu może z przaśnością, ale dla mnie dużą robotę zrobiła na przykład Chodakowska - przepisy od niej (chociaż oryginalnie pewnie od kogoś innego) na deser z moczonych ziaren chia z mleczkiem kokosowym to obrzydliwo-pyszna kombinacja. I generalnie dietetyczne przepisy, gdzie wymyślający faktycznie sporo inwencji wykazuje, naprawdę potrafią fajny pomysł podrzucić. To zresztą był motyw też w Mind of a Chef, gdzie podczas robienia któryś kucharz opowiadał jak unowocześnia przepisy wpisując je we współczesne wymagania lekkości.

Offline SinfulScholar

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 5000
  • Płeć: Mężczyzna
  • Drop It Like It's Hot
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6054 dnia: Maj 18, 2017, 15:13:29 »
tak tylko do wiadomości-
jest promocja na anove - 50ojro. Wy macie wszyscy tę wersję bluetooth? one tylko różnią się mocą 100W i możliwością łączenia przez Wi-Fi, tak?

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10810
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6055 dnia: Maj 18, 2017, 15:14:27 »
Z jakiegoś powodu ta Anova mi się ciągle wyświetla na Facebooku i ta promocja -50? to trwa odkąd pierwszy raz na forum o tym przeczytałem (być może z przerwami, ale krótkimi).

Offline SinfulScholar

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 5000
  • Płeć: Mężczyzna
  • Drop It Like It's Hot
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6056 dnia: Maj 18, 2017, 15:30:17 »
może po prostu po pijaku polajkowałeś ich profil?

Offline Biskup

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4808
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6057 dnia: Maj 18, 2017, 15:32:23 »
Panie, toż mikrofala w dzisiejszych czasach Cię inwigiluje nawet!

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10810
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6058 dnia: Maj 18, 2017, 15:33:49 »
Jak jeszcze używałem mikrofali do dezynfekcji rękawiczek do internetu, żeby wirusów nie złapać, to Anovy jeszcze nie było.

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10810
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6059 dnia: Maj 18, 2017, 16:23:07 »
może po prostu po pijaku polajkowałeś ich profil?
O, wyświetliło mi się znowu (plus dowód, że nie lubię):


Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5674
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6060 dnia: Maj 22, 2017, 10:57:15 »
Czy jeśli na serze pleśniowym pojawi się biała pleśń to jemy czy nie? W sensie takim czy możliwe jest żeby na dobrej pleśni pojawiła się ta niejadalna czy to rozrost tej dobrej co jest o można jeść ?


Offline Matheus

  • Nowy Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6061 dnia: Maj 25, 2017, 18:56:42 »
Osobiście niestety nie potrafię gotować, ale bardzo lubię zjeść coś dobrego :D . Moje ulubione potrawy to spaghetti, lasagna i ogólnie włoska kuchnia. Poza tym oczywiście uwielbiam tradycyjne polskie dania takie jak bigos czy kotlety schabowe :D

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12507
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6062 dnia: Maj 26, 2017, 15:56:39 »
Eeee... fajnie?

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10810
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6063 dnia: Maj 26, 2017, 15:58:26 »
Jeśli Błażej się więcej nie pojawi na forum sugeruję przenieść jego pytanie do "ktokolwiek widział", może będzie to dobrą wskazówką.

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12507
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6064 dnia: Maj 26, 2017, 16:30:36 »
Tylko, że ja nie rozumiem pytania Błażeja. Jaki ser pleśniowy? Bo zazwyczaj większość ma białą skórkę (ewentualnie żółtawą).

Offline Rolek

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9960
  • Płeć: Mężczyzna
  • uber alles
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6065 dnia: Maj 26, 2017, 17:07:45 »
Spleśniały ser pleśniowy w sensie. Czy taki jest jadalny.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5674
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6066 dnia: Maj 26, 2017, 17:34:25 »
Sery pleśniowe maja jakaś pleśń na sobie , nie znam się na tym, ale to jakiś szczep bakterii jest, który nie jest szkodliwy. Kiedyś słyszałem, że na takim serze ta zła pleśń się nie wyhoduje i jak robi się biały pleśniowy nalot to jest to rozrost tej dobrej, jadalnej pleśni.


Ps. Ekiera, dowcip Ci się udał
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2017, 17:36:13 wysłana przez blazej »

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12507
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6067 dnia: Maj 26, 2017, 18:02:25 »
Mikrobiologię miałem dawno temu na studiach, ale to ma sens. Skoro jest tak porośnięty dobrą pleśnią i potem jest dobrze przechowywany, to zła nie ma się gdzie wcisnąć.
Poza tym ja sobie często dodatkowo przetrzymuję sery żeby były intensywniejsze i nigdy nic niepokojącego na nich nie było ;).

Offline kikoshima

  • Mieszkaniec tego forum
  • ****
  • Wiadomości: 996
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6068 dnia: Maj 27, 2017, 00:33:05 »
Sery pleśniowe maja jakaś pleśń na sobie , nie znam się na tym, ale to jakiś szczep bakterii jest, który nie jest szkodliwy. Kiedyś słyszałem, że na takim serze ta zła pleśń się nie wyhoduje i jak robi się biały pleśniowy nalot to jest to rozrost tej dobrej, jadalnej pleśni.


Ps. Ekiera, dowcip Ci się udał

Ja się na tym nie znam, ale Luba mówi że to prawdopodobnie "dobra pleśń" się rozrosła, ale ta "zła pleśń" też może wyrosnąć na kawałku już porośniętym jak i na miejscu odciętym, małe prawdopodobieństwo ale jest :D Mówi też że jak nie jesteś w stanie rozpoznać różnicy po kolorze to może po zapachu dasz radę :)

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2601
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6069 dnia: Czerwiec 07, 2017, 20:46:06 »
Anova ogłosiła właśnie swojego wibratora w wersji "nano" za 99$ (69$ w promocji dla pierwszych 5k sztuk).
Póki co tylko USA.

https://www.cnet.com/products/anova-nano/preview/

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5674
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6070 dnia: Czerwiec 10, 2017, 20:21:46 »
Jestem gotowy


Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5396
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6071 dnia: Czerwiec 10, 2017, 22:47:01 »
Tort boczkowo-cramembertowo-zurawinowy?
;)
Co wdusiles w srodek?

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5674
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6072 dnia: Czerwiec 11, 2017, 00:08:31 »
Żółty, rokpol, camembert, mozzarella, boczek, kabanosy, salami, do tego sosy czosnkowy, pomidorowy i bbq. Nie jest to specjalnie wyszukane danie, ale do zimnego piwa pasje

Offline hadxmen

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2850
  • Płeć: Mężczyzna
  • https://stareforumpoly.pl/
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6073 dnia: Czerwiec 11, 2017, 15:38:47 »
Jestem z siebie dumny. Pierwszy raz zrobiłem całkiem sam pierogi. Wcześniej robiłem nie raz ciasto czy farsze, ale zawsze w coopie. Dziś wstałem o 8mej i uznałem, że chcę zmarnować pół niedzieli w kuchni. Miałem śliczny kawałek szynki, zrobiłem więc z mięsem. Szynkę udusiłem praktycznie jak na gulasz, tyle że z włoszczyzną i cebulą. Dość pikantnie. Po zmieleniu dodałem jeszcze jajko i szklankę rosołu, troszkę kaszy manny, dodałem zioła, majeranek. Farsz bardzo dobry, choć lepszy byłby pół na pół z karkówką albo karczkiem, ew zamiast szynki łopatka. Dalej gotuję dość chudo, więc wybrałem mniejsze zło :). Pierogi to zajebiście fit danie, ale kuźwa czasem chcę zjeść coś normalnego (niestety znowu jem niestety więcej normalnego jedzenia niż zdrowego....:/).

Ciasto zrobiłem standardowo, ale zamiast oleju dodałem roztopione swojskie masło! Rodzice przywieźli trochę od babci, pyszne. Najwięcej jazdy miałem z lepieniem, bo kuźwa cały czas za cieńko wałkowałem. Nie wyszły piękne jak u mamy, ale w smaku jak najbardziej ok. W domu już zjedli, smakowało niby bardzo. Dla mnie jako całość zaskakująco ok.

Później może dodam zdjęcie, bo od tej roboty nie chce mi się nawet zjeść, dziabnąłem dosłownie kilka rozlecianych sztuk.

Farsz to premiera w domu, wcześniej domowe z mięsem jedliśmy tylko uszka (tylko tam dodajemy surowe).

Irreversible ze mnie żodyn, ale fajnie, że nawet to wyszło. Kolejna próba najszybciej za pół roku.


« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2017, 16:13:19 wysłana przez hadxmen »

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10810
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6074 dnia: Czerwiec 19, 2017, 09:45:55 »
Bylo pytanie o gotowanie takie bardziej i zapomnialem chyba wtedy polecic Science of cooking, darmowy kurs prowadzony w ramach uniwersytetu Harvarda: https://www.edx.org/course/science-cooking-haute-cuisine-soft-harvardx-spu27-1x

Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5396
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6075 dnia: Czerwiec 20, 2017, 17:06:55 »
Konczac powoli wycieczke 'w bieszczady' dziele sie smakolykami.
Wafel dobry, ale to raczej wymog miejsca i  koniecznosc sprobowania niz potrzeba smaku ;)
Czekolada uplynniana, mozna sobie zamowic kombinacje, zaden sos z butelki.


Zdecydowanie musze zrobic w koncu czekoladowy suflet, a potem ewentualnie udoskonalic. Zalaczony na zdjeciu, byl po prostu przepyszny.


A tu sprzed tygodnia, gdy bedac z maluchem poprosilem o mniejsza porcje burgera w Londynie... lekko sie zaskoczylem, ale przynajmniej nie przejadlem sie. Wraz z frytkami (troche zostawilem) wielkosc porcji byla idealna. 



Wrzucam tez zdjecie burgera syna...
(kliknij)

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 7000
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6076 dnia: Czerwiec 20, 2017, 19:18:05 »
A innych fotografujących jedzenie hejtował!1!!

Gofr zdecydowanie belgijski, piwo jakby też? Porządne frytki też były jedzone?

Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5396
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6077 dnia: Czerwiec 20, 2017, 22:23:57 »
Mówisz masz.



Specjal szefa kuchni japońskiej, dobre.

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline Ja Być z Polska_

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5069
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nuż, Widelec Klienta Hydzę
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6078 dnia: Czerwiec 21, 2017, 07:37:25 »
A w kubku co?
III-v materials can only result in n-channel HFETs or NPN BJTs. You can't make an active pull-up device, which is required for any VLSI use. Only very high power resistive pull-up or current steering logic is possible.

Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5396
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6079 dnia: Czerwiec 21, 2017, 10:33:59 »
Nie czesto pije alko...
przez 4 dni w Belgii jedno piwo (z wczesniejszego zdjecia) oraz jedna lampke wina (w hotelu przeent na powitanie)
Do frytek byl mrozony wywar z zielonej herbaty z imbirem, limonka i chyba troche pomaranczy oraz bazylia (listki w dzbanku utopione). Bardzo orzezwiajace, w sam raz na 30-33 stopnie jakie opanowaly 'Bieszczady' przez te 4 dni ;)

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.