Autor Wątek: Jedzonko  (Przeczytany 697611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Furio

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5826
  • R=2Gm/c2
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6720 dnia: Listopad 20, 2018, 19:51:14 »
Cytuj
Nóż z dobrej stali jest ostry z kwartał, ale po tym kwartale nie udało mi się go do takiej ostrości doprowadzić, domownicy powykruszali ostrze.

O, to to to. Obejrzałem trochę tutoriali, rozmawiałem z ludźmi produkującymi noże, przetestowałem sporo ostrzałek i g@wno z reguły. Nie jestem w stanie takiego dobrego noża naostrzyć tak jak w fabryce, nawet do jego 60 % inicjalnej wartości tnącej (IWT:). Trzeba by porządną maszynę cnc do współpracy nakłonić ;)

TK Max polecam, bo czasem można tam trafić nożyk za 400 pln przeceniony na 169 i mniej. Z reguły na stanie są też zajebiste patelnie, garnki i deski do krojenia.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2435
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6721 dnia: Listopad 20, 2018, 19:54:23 »
Patelnie potwierdzam.

Nie wiem jak się nazywają i co to za powłoka, ale działają super.
Nie żadne poTeflony.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5501
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6722 dnia: Styczeń 01, 2019, 02:24:05 »
Grzanki z oliwa i z czosnkiem prawie tak dobre na śniadanie jak duszona cebula z kiełbasą :-)


Offline kostucha

  • Junior
  • *
  • Wiadomości: 28
  • gdzie moja kosa ? widział kto ?
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6723 dnia: Styczeń 01, 2019, 08:25:26 »
Na przywitanie Nowego Roku : jajecznica z boczkiem i cebulą, a do tego świeżo zmielona i zaparzona  kawa :)
Brzmi jak raj, ale piekło, gdy się przyjrzysz...

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5501
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6724 dnia: Styczeń 03, 2019, 18:56:22 »
Na przywitanie Nowego Roku : jajecznica z boczkiem i cebulą, a do tego świeżo zmielona i zaparzona  kawa :)

Nic nie widzę ;-)

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5501
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6725 dnia: Styczeń 04, 2019, 12:54:20 »
Fit burger z indyka, ok 300 kcal.


Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2435
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6726 dnia: Styczeń 04, 2019, 13:04:26 »
Jaki FIT, jak z bułą ;)

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5501
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6727 dnia: Styczeń 04, 2019, 13:20:29 »
I to nie najlepszą, bo wygląda na zwykłą farbowaną na razową, ale co tam. Takie fit bez skrajności.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2435
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6728 dnia: Styczeń 04, 2019, 13:22:10 »
To jak na stołówkach, gdzie 90% dań jest FIT  (golonko FIT, żurek FIT itd) tylko po to, żeby pracownicy zwroty za FIT-jedzenie dostawali :)

Offline Don Simon

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 21679
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6729 dnia: Styczeń 04, 2019, 13:25:07 »
Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się. Więc dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.

Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6761
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6730 dnia: Styczeń 04, 2019, 14:16:16 »
Tytuł od czapy. "Raport NIK: wbrew zapewnieniom producentów dodatki E do żywności mogą być szkodliwe dla zdrowia". NIK nie ma kompetencji, aby oceniać, co może być szkodliwe dla zdrowia, zresztą w treści nic o tym nie ma.

Sama natomiast treść to nic nowego. Jak nie czytasz etykiet w sklepie, to jesz gunwo. 

Offline meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6977
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6731 dnia: Styczeń 04, 2019, 14:23:29 »
E jak E, teraz ciężko znaleźć coś bez napisu "bez GMO", a nie będę przecież jadł produktu skierowanego do idiotów.

Offline Furio

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5826
  • R=2Gm/c2
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6732 dnia: Styczeń 11, 2019, 00:15:13 »
Nie wszystkie E są złe. Na przykład witamina E.

Offline Vramin

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 17129
  • Płeć: Mężczyzna
  • Non serviam
    • Zobacz profil
    • https://twitter.com/Vramiin
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6733 dnia: Styczeń 11, 2019, 08:48:24 »
Albo Eradour czy Elements of Islay. Albo kiedyś EB ;D
   

Offline szczqcz

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 8461
  • Płeć: Mężczyzna
  • [citation needed]
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6734 dnia: Styczeń 11, 2019, 09:25:14 »
Nie wszystkie E są złe. Na przykład witamina E.

A witamina C?
"Men, it has been well said, think in herds; it will be seen that they go mad in herds, while they only recover their senses slowly, and one by one." Charles Mackay
"kłamstwo łatwo sprzedać paroma zdaniami i atrakcyjnym hashtagiem, a prawda bywa nudna i przydługa" znany bloger Bart

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10270
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6735 dnia: Styczeń 11, 2019, 09:30:32 »
E jak energia atomu, czyli obojętne moralnie E też się zdarzają.

Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6761
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6736 dnia: Styczeń 11, 2019, 10:27:37 »
Nie wszystkie E są złe. Na przykład witamina E.
A witamina C?

Zależy jakoskrętna!

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2435
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6737 dnia: Styczeń 14, 2019, 10:26:29 »
Takie śniadanka lubię :)




Pulled pork - łopatka wieprzowa z wolnowaru:


Offline soulsonist

  • Aktywny forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 214
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6738 dnia: Styczeń 14, 2019, 11:27:54 »
Uwielbiam pulled pork... moje zeby juz mniej niestety :/

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5501
    • Zobacz profil
Jedzonko
« Odpowiedź #6739 dnia: Styczeń 14, 2019, 14:08:36 »
Muszem kiedyś spróbować, to jakieś przepisy na to są czy sól, pieprz i do wolnowara?
Kiedyś mi się zdawało, że cały czas jadłem piłeś pork, bo gulasze z rozpadającym mięsem  się robiło do kaszy czy ziemniaków, do tego mizeria i typowy obiad.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2019, 14:13:17 wysłana przez blazej »

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2435
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6740 dnia: Styczeń 14, 2019, 14:11:37 »
Najprostszy przepis, ot taki:  http://www.chillibite.pl/2013/07/doskonay-pulled-pork.html
Kluczowe wydaje się to moczenie w solance.

Na bazie tego można już robić warianty smakowe, np:
http://www.chillibite.pl/2016/04/czekoladowy-pulled-pork-wyczesana.html

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15889
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6741 dnia: Styczeń 14, 2019, 14:16:16 »
Zawsze chciałem nabyć jakiś wolnowar, ale to kolejny 'grat' w kuchni ;) Dużo używasz?

W teorii jestem to 'samo' w stanie zrobić za pomocą sous vide, ale musiałbym trzymać gdzieś ~24h. Jakoś nigdy się nie zdecydowałem.

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10270
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6742 dnia: Styczeń 14, 2019, 14:51:17 »
Kupno wolnowaru zwraca się po pierwszych policzkach wołowych gotowanych 8 godzin!

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2435
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6743 dnia: Styczeń 14, 2019, 16:23:35 »
Kupiłem pod kątem diety 'keto', właśnie dla takich potraw.

Dla samych kilku killer-dań warto (wciąż długa lista przepisów do sprawdzenia):
- rosół  (w kilku wariantach)
- BIGOS!
- pulled pork
- leczo

Najlepszy ten brak przypalania, czyli potrawa kosztuje tylko wysiłek wstępny, do momentu wrzucenia do garnka.

Sous-vide mam (Anova), wolnowaru używam znacznie częściej.

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15889
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6744 dnia: Styczeń 14, 2019, 18:04:04 »
To mi akurat zawsze pasowało, bo nie mam problemu z daniami 'jednogarnkowymi'. Mięso, kasza/ryż/makaron, warzywa, sosiwo i pełne zadowolenie. Pewnie przegapiłem, ale masz ten oryginalny Crock-Pot, czy coś innego?

Ostatnio z sous vide to robiłem tylko polędwice zawiniętą w boczek. Wyszło bardzo przyzwoicie, ale next time rozetnę na płat, dorzucę jakieś nadzienie do środka, zwinę na roladę.



A z takich 'nowych' pasji, to fermentacja.





Ostra wersja kiszonej brukselki.


Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2435
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6745 dnia: Styczeń 14, 2019, 18:57:24 »
Tak, wrzucałem kiedyś w zakupowym:




A kiszonki to kolejna z rzeczy, na które chciałbym wygospodarować czas :)
Chociaż co jak co, ale brukselka FUJ! :)

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10270
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6746 dnia: Styczeń 14, 2019, 20:41:29 »
Kurde szukam hobby akurat, nalewki są problemem, bo ciężko spirytus zdobyć tani a kiszonki to może być to! Dobre forum, inspiruje! Gdzie można skarbnicę wiedzy zdobyć?

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2435
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6747 dnia: Styczeń 14, 2019, 20:48:25 »
Kurde szukam hobby akurat, nalewki są problemem, bo ciężko spirytus zdobyć tani a kiszonki to może być to! Dobre forum, inspiruje! Gdzie można skarbnicę wiedzy zdobyć?

Ciągle w UK, co?
W PL chociaż z tym problemów nie ma :)

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10270
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6748 dnia: Styczeń 14, 2019, 20:56:13 »
Taka prawda, w Polsce pyszna porterówka była tańsza od podłej wódki z moim kontaktem. I teściowa miska zagon pigwy, i dziadek sąd wiśniowy. A tu? Paaanie...

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15889
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6749 dnia: Styczeń 14, 2019, 20:58:54 »
W internecie tego sporo, nie powinieneś mieć problemu. Jeżeli lubisz książki to polecam:




Z tej drugiej robiłem np wspomnianą brukselkę. Co ciekawe jest tam przepis na ogórki IPA ;d Muszę załatwić sobie szyszki chmielowe i wypróbować.

https://www.reddit.com/r/fermentation/

trochę dobra ma Brad na kanale Bon Appetit (to link do 1 sezonu, są trzy)
https://www.youtube.com/watch?v=Ng2zOFADe0s&list=PLKtIunYVkv_S7LqWqRuGw1oz-1zG3dIL4

np. Kombucha, Czosnek/Miód, Tepache, Hot Sauce, halfsour pickles, kimchi, sauerkraut, pickled fermented eggs. Da się z tego wyciągnąć podstawy, a reszta to już leci. Najważniejsze to wyłącznie kwestia wody i soli, ot co (w większości przypadków ;)).

Chociaż co jak co, ale brukselka FUJ! :)

Haha, nie wiem co macie do brukselki, 99.99999% ludzi tak reaguje ;) Brukselka, boczek, cebula, makaron, 5 gwiazdek michelin.


« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2019, 21:01:17 wysłana przez Acrid »

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2435
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6750 dnia: Styczeń 14, 2019, 21:04:26 »
Ja miałem taką książkę na liście prezentowej:




ale ciągle nie dostałem :(

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10270
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6751 dnia: Styczeń 14, 2019, 21:05:09 »
Dzięki, obadam:) Ja brukselkę lubię, bo ma smak. Lubię wyraziste smaki.

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15889
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6752 dnia: Styczeń 14, 2019, 21:20:37 »
Książkę Barona też mam, trochę się jednak odbiłem bo jest kilka interesujących przepisów, ale mam problem ze składnikami. Są jednak podstawy, więc raczej ok. Pokazujesz też starszą wersje, jest nowsza, odświeżona.



Z powyższej robiłem: kiszone ogórki z miodem, olejem rzepakowym, koperkiem i gorczycą. ogórki od razu krojone w plasterki. w smaku dość dziwne, chyba jak większość kiszonek.fermentacji ale mimo wszystko świetne, zwłaszcza do kanapek. na pewno zrobię ponownie, w przepisie użyty jest miód gryczany, a takiego akurat wtedy nie miałem ;)

Z ciekawszych robi też bób kiszony, ale chce go w strąkach, ja takiego nie widziałem z 20 lat na oczy. Do tego dużo fajnych rzeczy, kiszone cytryny, wiśnie czy 'polskie' kimczi (czerwona kapusta i stynki (ryby)). Świetne są też rzodkiewki.

Ogólnie to bardzo fajny temat i kurewsko zdrowy ;d

Offline Furio

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5826
  • R=2Gm/c2
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6753 dnia: Styczeń 25, 2019, 18:04:48 »
Cytuj
Ostra wersja kiszonej brukselki.
Nom, przyjąłbym ze smakowcem. Takie polskie Kimchi?

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10270
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6754 dnia: Styczeń 25, 2019, 19:00:47 »
Wyżej ktoś pisał, że polskie kimchi jest z rybą.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5501
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6755 dnia: Luty 03, 2019, 21:36:44 »
Na kolację miał być tylko śledź, ale jak zobaczyłem jak agent specjalny Cooper je placek w wiśniami i kawą nie mogłem się powstrzymać.




Offline hadxmen

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2476
  • Płeć: Mężczyzna
  • I wish i was dead.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6756 dnia: Luty 04, 2019, 22:43:57 »
Placek prawie podobny, jest też damn good coffee

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10270
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6757 dnia: Luty 10, 2019, 16:38:44 »
Książki przyszły, lektura zaszła, szpinak zgnił, więc zrobiłem brukselkę. Zobaczymy. Wczoraj też zrobiłem cebulę do cebularzy, ciasto rośnie, jak wyjdą sensownie to się pochwalę.

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15889
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6758 dnia: Luty 11, 2019, 17:21:31 »


Pamiętaj odkręcać, żeby Ci nie wybuchł! Ewentualnie jak się wkręcisz to polecam rozejrzeć się za 'airlockiem' czy 'sterilockiem', wtedy się takimi bzdetami nie przejmujesz.

Ja mam od ~tygodnia w słoiku curtido, czyli kiszona kapusta wprost z El Salvador! Czym się różni od 'naszej'? Ma w składzie cebulę, czosnek oraz oregano. Jak na razie jestem zadowolony, w smaku dość specyficzna, bardzo przechodzi oregano, choć ląduje tam zaledwie łyżeczka. Dużo zmienia też czosnek i cebula.

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10270
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6759 dnia: Luty 11, 2019, 19:47:34 »
To nie zakręcone, jeno przykryte. Z fermentacja mam doświadczenie, bo 2 hektolitry uwarzyłem zanim wątroba siadła. Dzisiaj zobaczyłem, że słoiki te z silikonowym korkiem kilnera kosZtuja mniej niż szklane ciężarki, więc kupiłem 2, lubię twórcze hobby :) (i pracę ;) )