Autor Wątek: Jedzonko  (Przeczytany 685641 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5399
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6680 dnia: Wrzesień 25, 2018, 23:28:14 »
Tajest, parówki podsmażone, ser podsmażony i na to natki ile masz w domu. No i keczup zdecydowanie.

Offline hadxmen

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2265
  • Płeć: Mężczyzna
  • I wish i was dead.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6681 dnia: Wrzesień 25, 2018, 23:43:52 »
Pietruszka zielona jest świetna jak jej nie czuć i nie widać :D.

Offline DzikiKaczor

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6186
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6682 dnia: Wrzesień 25, 2018, 23:49:29 »
(kliknij)

Miejże Ty litość. Wszystko mi tak podchodzi, że Cie nienawidzę w tym momencie :D

Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6696
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6683 dnia: Wrzesień 26, 2018, 09:09:02 »
Zaraz dyżurny bobro-ekspert (i nie mam na myśli Orsona) potwierdzi, czy to NAPRAWDĘ 'po kanadyjsku'

:P

Offline Ja Być z Polska_

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4541
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nuż, Widelec Klienta Hydzę
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6684 dnia: Wrzesień 26, 2018, 10:32:11 »
Wszystko wygląda fajnie, poza tymi sklejonymi ziarnami w kształcie chleba, no i tą toną pietruszki.
III-v materials can only result in n-channel HFETs or NPN BJTs. You can't make an active pull-up device, which is required for any VLSI use. Only very high power resistive pull-up or current steering logic is possible.

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10096
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6685 dnia: Wrzesień 26, 2018, 10:46:25 »
Robilem ciasto migdalowe kiedys, zjadlem 3 kawalki i okazalo sie, ze to ponad 3kkcal.

Offline Ja Być z Polska_

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4541
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nuż, Widelec Klienta Hydzę
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6686 dnia: Wrzesień 26, 2018, 10:47:29 »
Może być i 10k kalorii, ważne że węgli tyle co nic!
III-v materials can only result in n-channel HFETs or NPN BJTs. You can't make an active pull-up device, which is required for any VLSI use. Only very high power resistive pull-up or current steering logic is possible.

Online blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5399
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6687 dnia: Wrzesień 26, 2018, 10:51:02 »
Może być i 10k kalorii, ważne że węgli tyle co nic!

Niestety nie do końca. Migdały maja 15g węgli w 100g. Taki solidny kawałek ciasta ok. 300g daje nam prawie dzienny limit na ketozie. Trzeba dozować.

Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5277
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6688 dnia: Październik 05, 2018, 23:53:39 »
Zdjecia jak zwykle slabe, ale chyba juz sie do tego przyzwycziliscie ;)

Hummus, babaganoush, falafel, tabbouleh (zdjecie z frittata, do sniadania nastepnego dnia), warzywa z cieciorka.
Naturalnie byla tez pita i jogurt :)

(kliknij)

Jakies mieso z warzywami (bez ziemniakow ;) )
(kliknij)

Chinkali (klejone przez kilka osob, wiec roznice spore. Smakowalo jednak wybornie)

(kliknij)

Za zdjecia raz jeszcze przepraszam, ale nie mam zwyczaju fotografowac posilkow wiec robie bez planowania :p

« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2018, 23:55:12 wysłana przez Irreversible »

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline hadxmen

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2265
  • Płeć: Mężczyzna
  • I wish i was dead.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6689 dnia: Październik 06, 2018, 01:35:44 »
Wpadam na obiad :)

Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5277
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6690 dnia: Październik 06, 2018, 23:04:32 »
Spoko, zrobiłem deser ;)



PS. Właśnie zaserwowalem na forumowym spotkaniu przy planszowkach, chyba weszło dobrze - z talerzy zniknęło. Taka nagroda za skończenie Terraformacji Marsa.
:D

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10096
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6691 dnia: Październik 10, 2018, 12:31:38 »
O, takie mnie zona wyslala. Skorka przypieczona na chrupko, polewane intensywnym bulionem w trakcie pieczenia.

Offline Alexej

  • Moderator Globalny
  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 7632
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nowa generacja nikogo, ja chcę kolejnej!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6692 dnia: Październik 10, 2018, 12:35:36 »
U, sosik z folii aluminiowej.

Komuś Niemiec będzie chował rzeczy na starość!

PSN ID: AlexejPL Steam: Alexej Origin: Alexejpl Uplay: AlexejPL

Offline hun19

  • Aktywny forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 123
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6693 dnia: Październik 10, 2018, 13:09:29 »
Podobno błyszcząca strona jest zdrowsza!

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10096
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6694 dnia: Październik 10, 2018, 13:16:36 »
Nie, sos to bulion, mam za niska temperature w piekarniku zeby sos z aluminium robic. No i ja go nie wypijam przeciez, aluminium tam jest zeby latwiej blaszke domyc :)

Offline Blue__

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 22580
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6695 dnia: Październik 10, 2018, 13:17:45 »
Co tam znowu w tych teoriach spiskowych? Amelinium przechodzi do sosu i powoduje Alzheimera?

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10096
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6696 dnia: Październik 10, 2018, 13:28:31 »
Przechodzi podobniez, nawet jak kuraka przykryjesz. Czy powoduje alzheimera nie wiem, na pewno mniej niz niedosypianie, bo przez sen mozg oczyszcza sie ze zlogow beta amyloidu, ktorego zlogi sa objawem osiowym choroby.

Offline Marcin Szymański_

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9589
  • Verified by Żabka and Freshmarket
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6697 dnia: Październik 13, 2018, 13:31:37 »
Makaron z algami, do tego krewetki na sosie z pancerzy, białego wina, chilli, czosnku i paru innych rzeczy. :) Zastanawiałem się czy nie rzucić z dwóch płatków grana padano, ale orzechowy smak mógłby zepsuć całość.


Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6696
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6698 dnia: Październik 13, 2018, 14:18:51 »
Krewety im prościej, tym lepiej. Jadłbym! Bagietka do wytarcia sosu była grana?

Offline Marcin Szymański_

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9589
  • Verified by Żabka and Freshmarket
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6699 dnia: Październik 13, 2018, 14:22:59 »
Mozna i bagieta, ja preferuje nasze, polskie pieczywo. El buła. :)


Wysłane sową z Hogwartu.

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10096
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6700 dnia: Październik 13, 2018, 15:04:09 »
Ta, polskie, pewnie kajzerka ku chwale cesarza.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2351
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6701 dnia: Październik 22, 2018, 12:35:36 »
Moje ulubione keto-danie:  30g smalcu, 100g boczku, 3 jajka, zielenina


Offline Marcin Szymański_

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9589
  • Verified by Żabka and Freshmarket
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6702 dnia: Październik 26, 2018, 19:37:00 »
Godzilla (Magda Gessler) była w Świno naprawić "restaurację" o nazwie Taste. Teraz nazywa się to "Morze Las" i zamierzam odwiedzić.
Ale podobno szału nie ma.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2351
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6703 dnia: Październik 30, 2018, 13:42:58 »
Wolnowar to rewelacyjny sprzęt kuchenny.
Zrobiłem 1. raz w życiu bigos, jest mega.

p.s. sorry, nie chciało mi się wycierać misy, żeby ładnie na zdjęciu wyglądało


Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10096
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6704 dnia: Październik 30, 2018, 14:57:41 »
Wolnowar spoko, mnie nadal jednak ciut za wodniste wychodzi wsio...

Offline szczqcz

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 8397
  • Płeć: Mężczyzna
  • [citation needed]
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6705 dnia: Październik 30, 2018, 14:59:05 »
Może kupiłeś woDnowar?

Sam wyjdę.
"Men, it has been well said, think in herds; it will be seen that they go mad in herds, while they only recover their senses slowly, and one by one." Charles Mackay
"kłamstwo łatwo sprzedać paroma zdaniami i atrakcyjnym hashtagiem, a prawda bywa nudna i przydługa" znany bloger Bart

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2351
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6706 dnia: Październik 30, 2018, 15:08:26 »
Wolnowar spoko, mnie nadal jednak ciut za wodniste wychodzi wsio...

To chyba kwestia przepisu i skłądowych. Bigos mi wyszedł ciut za suchy (nawadniałem) i przede wszystkich za chudy (ale ja aktualnie na keto).

Może kupiłeś woDnowar?

Sam wyjdę.

:)



Offline Ja Być z Polska_

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4541
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nuż, Widelec Klienta Hydzę
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6707 dnia: Październik 30, 2018, 21:51:04 »
Zrobiłem 1. raz w życiu bigos, jest mega.

Daj przepis jak wyszło dobre. Chcę się w końcu nauczyć.
III-v materials can only result in n-channel HFETs or NPN BJTs. You can't make an active pull-up device, which is required for any VLSI use. Only very high power resistive pull-up or current steering logic is possible.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2351
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6708 dnia: Październik 31, 2018, 07:56:13 »
Zrobiłem 1. raz w życiu bigos, jest mega.

Daj przepis jak wyszło dobre. Chcę się w końcu nauczyć.

http://www.chillibite.pl/2015/12/rewelacyjny-bigos-kampinoski-z-wolnowara.html

Ja dałem mniej wina, jakieś 100-150ml, a następnym razem dam jeszcze mniej, tak symbolicznie - ~50ml  (użyłem dosyć ciężkiego).
Mięso tez sugeruję różnorodne, ale dziczyzna musem nie jest.
No i ilość kapusty i mięsa w tym przepisie na wolnowar 5,7l jest wg mnie za duża. Ja miałem sumarycznie mniej mięsa i kapusty o ~1kg, a i tak wyszło pod korek, ciężko tym potem zamieszać.

Offline Furio

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5776
  • R=2Gm/c2
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6709 dnia: Listopad 11, 2018, 00:38:29 »
Taki mój Kebab Adana:
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego wołowego lub baraniego
100 g ciecierzycy z puszki (przez praskę)
cebula dymka, pokrojona w drobną kosteczkę
2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę
słodkia papryka
curry
ostra papryka
kumin
ostry sos
oliwa z oliwek
2 pęczki świeżej kolendry i pietruszki (drobno pokrojone)
6 ząbków czosnku (posiekane bardzo drobno)

sos
400 g jogurtu greckiego
łyżka majonezu
5 ząbków czosnku
1 limonka
sól
biały pieprz
posiekana kolendra


Chlebki
drożdże, cuker, ciepła woda - mieszamy, ostarwiamy na 20 minunt
łączymy z mąką, solą, oliwą, wyrabiamy, robimy kulki, odtstawiamy na 30 minut
wyrabiaamy chlebki - grube placki i odstawiamy na kolejne  20 minut.
Potem pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut


Dodatki

czerwona cebula pokrojona w talarki
1 ogórek, obrany i pokrojony na małe kawałki, bez gniazd nasiennych

surówka z czerwonej kapusty:
pocięta w paski, dodany sosik z octem balsamicznym, cukrem, oliwą, sokiem z limonki
sól, kilka kropel ostrego sosu.













« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2018, 00:40:28 wysłana przez Furio »

Offline Jay

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9757
  • Płeć: Mężczyzna
  • Kulturowy Analfabeta
    • Zobacz profil
    • Jay Plays
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6710 dnia: Listopad 11, 2018, 12:08:13 »
Widze sosy Frank?s - pewnie z Biedry bo widzialem, ze ostatnio wpadly w mega cenie:) Przedtem tylko z importu mozna bylo dorwac, klasyczne sosy:)


Offline Furio

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5776
  • R=2Gm/c2
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6711 dnia: Listopad 13, 2018, 12:58:09 »
Tak, były w Biedrze, jakoś tanio, chyba po 6.90 pln. Spoko sa, szczedgólnie mi pasi ten z limonką.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2351
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6712 dnia: Listopad 20, 2018, 12:50:13 »
Zaproponujcie jakiś sprawdzony nóż do krojenia mięsa.
Najczęściej chodzi o pokrojenie dużej porcji w plastry/paski/kostki.

Budżet: 100-200zł

Z tego co się przewijało na forum (niekoniecznie stricte do mięsa):

Fiskars https://www.ceneo.pl/40349796

Victorinox
https://www.centrumnozy.pl/pl/p/Victorinox-noz-do-miesa-5.5503.22-22-cm/1222

https://www.centrumnozy.pl/pl/p/Victorinox-noz-rzezniczy-5.5203.23-23-cm/636

Zwilling
https://www.fide.pl/zwilling/twin-chef-noz-kucharza,34911-201/1984/

https://www.fide.pl/zwilling/twin-chef-noz-santoku,34917-181/1984/

Dalej to już cenowo za wysoko.


+do tego jakiś sprawdzony system do ostrzenia.
Osełka płaska, okrągła?
Taka ostrzałka "ze szparą"?  https://www.ceneo.pl/16780084


Offline Furio

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5776
  • R=2Gm/c2
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6713 dnia: Listopad 20, 2018, 14:05:25 »
Mam jakąś całlkiem fajną kose Kasumi, ale strasznie ciężko je się ostrzy bez kilku kamieni i wprawy.
Obecnie jak mam potrzebę na ostry nóź, to wbijam do TK Maxa i biorę pierwszy z brzegu, którego kształt mi odpowiada.
Otstrzałek używam prętowych.

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10096
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6714 dnia: Listopad 20, 2018, 14:47:07 »
Szpara super, polecam taidea. Noże proglobal były w miarę tanie, Bourdain pisał, że kucharze używają takich jeśli muszą pracować, a drogich niemieckich na pokaz.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2351
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6715 dnia: Listopad 20, 2018, 15:14:33 »
Taidea - dzięki, wygląda super.

'proglobal' to nie znalazłem w sieci.

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10096
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6716 dnia: Listopad 20, 2018, 16:01:06 »
Taidea - dzięki, wygląda super.

'proglobal' to nie znalazłem w sieci.
Sorry, samo Global, pomyliło mi się.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2351
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6717 dnia: Listopad 20, 2018, 16:07:03 »
Global widziałem, ale cenowo powyżej założeń.

Chyba zacznę od ostrzałki i zobaczę, co się stanie z obecnym nożem szefa (stary Wenger z serii Grand Maitre)

Offline ekiera

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 10096
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6718 dnia: Listopad 20, 2018, 19:37:26 »
Ja teraz używam noża z Lidla za 2 funty. Regularnie ostrzony tnie jak szalony, ale trzeba systematyczności. Nóż z dobrej stali jest ostry z kwartał, ale po tym kwartale nie udało mi się go do takiej ostrości doprowadzić, domownicy powykruszali ostrze. Tani wystarczy przejechać 4 razy po osełce po każdym użyciu i działa wyśmienicie.

Początkowo będzie pod górę że starym nożem, bo ma pewnie inny kąt ostrza niż osełka Nowa, ale z czasem się wyrobi.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2351
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6719 dnia: Listopad 20, 2018, 19:44:28 »
Generalnie to uświadomiłem sobie, że chciałbym jakiś ładnie wyglądający nóż :)
Lubię te z drewnianymi uchwytami.

Podoba mi się np. ta kolekcja:  https://www.victorinox.com/pl/pl/Produkty/No%C5%BCe-kuchenne-i-profesjonalne/Swiss-Modern/collection/cut-collection/cutlery_collection_CUT-C005

Fajne są noże "japońskie" albo "santoku", choć absolutnie nie mam pojęcia, którym co się wygodnie kroi (i nadal chodzi mi głównie o mięso, do całej reszty mam kolekcję pikutków).

Tip Furia z TK-Max całkiem niezły, zajrzę przy okazji.