Autor Wątek: Jedzonko  (Przeczytany 676861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5240
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6480 dnia: Kwiecień 28, 2018, 11:21:41 »
Świeże wypieki z rana propsuję. Do tego kawa oczywiście.
Szczególnie, że to 10 minut zabawy i 12 w piekarniku.
Świeże, ciepłe i smaczne.
PS. Kawa oczywiście w 'akompaniamencie' ;)

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Online m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12468
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6481 dnia: Kwiecień 28, 2018, 17:58:54 »
W KFC nie ma żadnych płatków kukurydzianych, wtf :).
Mąka z przyprawami i tyle.
Nie wiem, czy ktoś z Was próbawał, ale:
Kurczaka trzeba marynować w maślance przez kilkanaście godzin. Maślana doprawiona wg uznania (czosnek, oregano, ostry sos, papryka), potem do mąki również z przyprawami i pomiętosić mocno, mocno. Położyć na kratce na godzinę lub dwie żeby wyschło, potem do tej samej maślankowej marynaty zanurzyć i znowu mąkę mocno wmasować. Potem do frytownicy (170'C  dopóki nie będzie mocno złocisty).
Bez proszku do pieczenia?

Bez.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5330
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6482 dnia: Maj 09, 2018, 10:11:44 »
Od dawna poszukuję dobrego jasnego chleba do kupienia w Warszawie.

Ostatnio jestem zachwycony chlebem rycerskim z Putki. Polecam spróbować.


Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5240
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6483 dnia: Maj 09, 2018, 13:15:44 »
Gdzie kupię? Bywam co tydzień na delegacji w Wawie.

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5330
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6484 dnia: Maj 09, 2018, 13:19:38 »
Putka to duża sieć tak jak Grzybki, w każdej dzielnicy mają po kilka punktów.

Online Rolek

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 8947
  • Płeć: Mężczyzna
  • #nikogo
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6485 dnia: Maj 09, 2018, 16:05:43 »
Mają ciężarówki ze śmiesznym dzieciakiem trzymającym kanapkę ;)

Online m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12468
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6486 dnia: Maj 25, 2018, 13:40:51 »
Nie wiem jak można być zachwyconym czymkolwiek z Putki :).

Swoją drogą w porównaniu do chleba, który jest tu w Kanadzie w marketach to faktycznie by były delicje. Na szczęście jest sporo małych piekarni co robią normalne chleby na zakwasie a nie napompowane badziewie. No i moja żona robi najlepszy chleb, więc nie brakuje.
Tak swoją drogą skoro już temat emigracyjny poruszyłem to tu najbardziej mi brakuje dobrej kasznki i tłustego białego sera. Owszem,w polskich sklepach można dostać kaszankę, która jest okej, ale np. do takiej od Jasiołki to brakuje duuuużo. No ale nie narzekam. Biały ser jest, ale w marketach nieco inny, w polskim sklepie za chudy i dupy nie urywa.

Poza tym większy wybór żarcia i lepszy bekon niż u nas. O restauracjach z każdej strony świata nie wspomnę (genialne Dailo czy Edulis w Toronto), ale znowu brakuje mi restauracji, które serwują tę nowoczesną polską kuchnię z twistem (Bez Gwiazdek, Sztuczka, Mała Polana Smaków, Zielony Niedźwiedź). Ale cóż, najem się jak będę w kraju :D.

Offline mataman

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 7966
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6487 dnia: Maj 25, 2018, 14:33:45 »
Ten rycerski kompletnie mi nie podpasował. Firmowy nadal najlepszy

Offline Jay

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9694
  • Płeć: Mężczyzna
  • Kulturowy Analfabeta
    • Zobacz profil
    • Jay Plays
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6488 dnia: Maj 25, 2018, 15:04:29 »
Rycerski tylko z Biedry! Zaden inny mi juz nie smakuje. Kiedys ten chleb nazywal sie Alpejski, nie wiem czemu zmienili nazwe.


Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5330
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6489 dnia: Maj 25, 2018, 23:18:27 »
Nie wiem jak można być zachwyconym czymkolwiek z Putki :).

Swoją drogą w porównaniu do chleba, który jest tu w Kanadzie w marketach to faktycznie by były delicje. Na szczęście jest sporo małych piekarni co robią normalne chleby na zakwasie a nie napompowane badziewie. No i moja żona robi najlepszy chleb, więc nie brakuje.
Tak swoją drogą skoro już temat emigracyjny poruszyłem to tu najbardziej mi brakuje dobrej kasznki i tłustego białego sera. Owszem,w polskich sklepach można dostać kaszankę, która jest okej, ale np. do takiej od Jasiołki to brakuje duuuużo. No ale nie narzekam. Biały ser jest, ale w marketach nieco inny, w polskim sklepie za chudy i dupy nie urywa.

Poza tym większy wybór żarcia i lepszy bekon niż u nas. O restauracjach z każdej strony świata nie wspomnę (genialne Dailo czy Edulis w Toronto), ale znowu brakuje mi restauracji, które serwują tę nowoczesną polską kuchnię z twistem (Bez Gwiazdek, Sztuczka, Mała Polana Smaków, Zielony Niedźwiedź). Ale cóż, najem się jak będę w kraju :D.

Kaszankę od Jasiołki spróbuję, ale powiedz mi gdzie mam chleb kupować jak nie u Putki?
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2018, 23:26:56 wysłana przez blazej »

Online m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12468
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6490 dnia: Maj 27, 2018, 15:51:17 »
Samemu piec? :)
No nie wiem... w sumie to albo żona piekła, albo kupowałem chleb Hruby z Grzybowa (eko-sreko, ale dobry). Nie masz jakiejś mniejszej piekarni u siebie?
Kieeeedyś, zanim żona zaczęła piec to czasem kupowałem w Galerii Wypieków, ale po paru latach kupiłem coś znowu i albo im się jakość bardzo pogorszyła, albo po prostu gdzie indziej lepsze człowiekowi posmakowały
Tu już sobie znalazłem piekarnię w razie gdyby co (Blackbird Baking), ewentualnie Jaśwoj Bakery ;).

Offline Don Simon

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 21542
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6491 dnia: Maj 27, 2018, 16:16:45 »
Żytni na zakwasie.
Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się. Więc dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.

Online Arcybibosz

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4532
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6492 dnia: Czerwiec 11, 2018, 13:06:42 »
Orientuje się ktoś czy w jakimś markecie mają suszone liście curry?

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15534
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6493 dnia: Czerwiec 11, 2018, 13:08:41 »
W markecie nie widziałem nigdzie, tylko jakieś specjalistyczne sklepy z przyprawami.

Online szczqcz

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 8342
  • Płeć: Mężczyzna
  • [citation needed]
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6494 dnia: Czerwiec 11, 2018, 13:18:00 »
Na allegro na pewno są.
"Men, it has been well said, think in herds; it will be seen that they go mad in herds, while they only recover their senses slowly, and one by one." Charles Mackay
"kłamstwo łatwo sprzedać paroma zdaniami i atrakcyjnym hashtagiem, a prawda bywa nudna i przydługa" znany bloger Bart

Online Arcybibosz

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4532
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6495 dnia: Czerwiec 11, 2018, 13:19:50 »
Wiem, ale kurczaka tikka masala chciałbym zrobić dzisiaj i by się przydały ;).

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9989
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6496 dnia: Czerwiec 11, 2018, 13:24:19 »
Jakiś lokalny bar/sklep typu "Wegetarianin" powinien mieć.

Online Arcybibosz

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4532
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6497 dnia: Czerwiec 11, 2018, 13:26:16 »
W sumie mam na rynku jakiś sklep ze zdrową żywnością to może tam będą mieć.

Dzięki za sugestie!

Offline Biskup

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3937
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6498 dnia: Czerwiec 15, 2018, 20:48:55 »
Pytanie - jecie jajecznicę z keczupem/musztardą? Nie wiem, ale ja od małego (skąd, jak, nie pamiętam) wpierdzielam w ten sposób. Ostatnio moja teściowa pierwszy raz zobaczyła jak tak jem, to dwa dni ze mnie się śmiała :(

Online meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5834
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6499 dnia: Czerwiec 15, 2018, 20:51:18 »
Z cebulo i pomidorami. Zboczeńcu.

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15534
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6500 dnia: Czerwiec 15, 2018, 20:55:09 »
keczup znam, ale musztarda?

- halo, pogotowie? proszę na polygamie

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5330
    • Zobacz profil
Jedzonko
« Odpowiedź #6501 dnia: Czerwiec 15, 2018, 20:59:11 »
Z ketchupem w stołówce studenckiej kiedyś podawali u mnie.
Ja nie praktykuję.
Najlepsza na smalcu ze skwarkami, plastrach boczku, kiełbasie. W tej kolejności.
Cebuli, pieczarek, pomidorów do jajecznicy nie dodajemy

Edit. Raz do roku może być wiosenna ze szczypiorkiem.

Offline Biskup

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3937
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6502 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:04:12 »
A jakieś specjalne przepisy na super-jajóweczkę macie? Mleko, śmietana, margaryna?

Online szczqcz

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 8342
  • Płeć: Mężczyzna
  • [citation needed]
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6503 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:07:12 »
Dobre jajka. :P
"Men, it has been well said, think in herds; it will be seen that they go mad in herds, while they only recover their senses slowly, and one by one." Charles Mackay
"kłamstwo łatwo sprzedać paroma zdaniami i atrakcyjnym hashtagiem, a prawda bywa nudna i przydługa" znany bloger Bart

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5330
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6504 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:08:39 »
Łyżka smalcu ze skwarkami, potem kilka jajek prosto na patelnie, mieszamy delikatnie, żeby na talerzu było osobno troche białka i żółtka.
Nie bełtamy jajek w kubku przed wrzuceniem na patelnie, nie można tak robić.

Offline Biskup

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3937
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6505 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:10:22 »
Mieszkam na wsi i mam dostęp do jaj topnocz. Jakieś super składniki, które zrobią z kilku jaj potrawę godną miszelin stara. Miłość? ;)

Cytuj
Nie bełtamy jajek w kubku przed wrzuceniem na patelnie, nie można tak robić.

O widzisz, całe życie tak robię.

Online meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5834
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6506 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:16:25 »
Curry.

Offline Simplex

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 86167
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak tu coś wpisać?
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6507 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:17:53 »
Pytanie - jecie jajecznicę z keczupem/musztardą? Nie wiem, ale ja od małego (skąd, jak, nie pamiętam) wpierdzielam w ten sposób. Ostatnio moja teściowa pierwszy raz zobaczyła jak tak jem, to dwa dni ze mnie się śmiała :(
Ja z keczupem, sam wymyśliłem.
Żona się puka w głowę.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2018, 21:21:20 wysłana przez Simplex »

Offline projektkong

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5945
  • Płeć: Mężczyzna
  • SHMUPS is my life
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6508 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:19:28 »
Łyżka smalcu ze skwarkami, potem kilka jajek prosto na patelnie, mieszamy delikatnie, żeby na talerzu było osobno troche białka i żółtka.
Nie bełtamy jajek w kubku przed wrzuceniem na patelnie, nie można tak robić.
A właśnie, że bełtamy!!! Nie wolno nie bełtać!
No i na smalcu? Posrało Pana za przeproszeniem?
To nie schabowy!!!  ;D
 

Offline gieeres

  • Badass
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6509 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:26:51 »
Curry.

Jajecznica z curry? Co to za hamerykańskie zwyczaje?

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15534
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6510 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:30:16 »
curry hamerykańskie? ;d

jajecznica na maśle, dodatki osobno!11!

Offline hun19

  • Aktywny forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 109
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6511 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:40:31 »
Dużo masła!!

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka


Offline gieeres

  • Badass
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6512 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:41:18 »
curry hamerykańskie? ;d

jajecznica na maśle, dodatki osobno!11!

Miało być z przekąsem ;).

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5330
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6513 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:44:39 »
Łyżka smalcu ze skwarkami, potem kilka jajek prosto na patelnie, mieszamy delikatnie, żeby na talerzu było osobno troche białka i żółtka.
Nie bełtamy jajek w kubku przed wrzuceniem na patelnie, nie można tak robić.
A właśnie, że bełtamy!!! Nie wolno nie bełtać!
No i na smalcu? Posrało Pana za przeproszeniem?
To nie schabowy!!!  ;D


Nie wierze, żeby Ci nie zasmakowało. Tylko to musi być domowy smalec oczywiście.

Offline projektkong

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5945
  • Płeć: Mężczyzna
  • SHMUPS is my life
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6514 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:48:59 »
Zapewniam, że by mi nie smakowało ;D
Jak smalec to tylko z okrasą na chleb + sól.
Nienawidzę zapachu topionego/gorącego smalcu.
Zabija mi wszystkie inne zapachy, smaki :-X
 

Online meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5834
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6515 dnia: Czerwiec 15, 2018, 21:56:28 »
+1
Oliwa.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5330
    • Zobacz profil
Jedzonko
« Odpowiedź #6516 dnia: Czerwiec 15, 2018, 22:18:31 »
Miałem nawet napisać o zapachu, rzeczywiście jest nieprzyjemny i zniechęca. Jajecznicę ze skwarkami robił mój tata i zapach mocno zniechęcał dopóki się nie przełamałem i nie spróbowałem.

Dobra, a kto jadł chleb ze smalcem i musztardą? Mega zajebista rzecz :-)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2018, 22:23:49 wysłana przez blazej »

Online DzikiKaczor

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6064
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6517 dnia: Czerwiec 15, 2018, 22:41:52 »
Ja jem z bekonem (wiadomo), papryką, oliwkami (ostatnio mnie złapało i zawsze są oliwki), szczypiorem.

Najpierw bekon na maśle smażę, zdejmuję jak gotowy, następnie papryka żeby się troszkę zarumieniła, wbijam jaja, solę, rozbętuje samo białko, jak białko ścięte: na talerz, żółtko dopiero na talerzu, posypuję szczypiorem, następnie pieprz.

To żółtko rozpływające się na talerzu łączące z bekonem i świeżym pieczywem...

Ja pierdolę jakie to dobre xD

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5330
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6518 dnia: Czerwiec 15, 2018, 22:44:40 »
Widzę, że ten Pan się zna. Białko ścinamy, żółtko lekko ścięte i trochę płynne, bez bełtania.
Sa jeszcze amatorzy co jedzą płynne białko w jajecznicy, ale mi to nigdy nie leżało.

Offline Goldberg

  • Mieszkaniec tego forum
  • ****
  • Wiadomości: 692
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6519 dnia: Czerwiec 15, 2018, 23:22:12 »
Matko Bosko, co za herezje sie tu odpierdalaja...

Sekret dobrej jajecznicy to dodawanie soli po scieciu sie jajek i mleka/smietany tuz po dodaniu soli. I nigdy nie mozna uzywac innego tluszczu niz maslo! Nigdy!

Jajecznica na smalcu/oliwie/oleju  :o  ::)