Autor Wątek: Jedzonko  (Przeczytany 667410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6400 dnia: Marzec 10, 2018, 23:57:47 »
Zapowiada się dobry forumowy weekend. Powodzenia m1sza :)
Ponizej moje przygotowania do obiadu dla przyjaciół:





Kaczka z pomarańcza jako element przystawki, polędwica na główne oraz gruszka jako element deseru do ciasta. Ciastka orzechowe na poczęstunek.

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline piachu2327

  • Junior
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6401 dnia: Marzec 13, 2018, 12:51:08 »
Jako, że tylu tu ekspertów od Sous Vide to czy możecie polecić jakiś sprzęt w rozsądnej cenie? Dorzucam milion eurogąbek jak do tego wrzucicie jakąś fajną pakowarkę  8)

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15521
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6402 dnia: Marzec 13, 2018, 13:03:00 »
Anova ~420-460zł zależnie od opcji (czasem mają promocje, trzeba czekać)
https://eu.anovaculinary.com/

Pakowarka, to już grubszy temat. Ja mam Caso Germany VC10.

Do tego jakiś pojemnik z poliwęglanu, najlepiej z pokrywką.

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6403 dnia: Marzec 13, 2018, 13:17:32 »
Mam ten sam zestaw co wyżej, tfu tfu sprawdza się świetnie.

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline hun19

  • Padawan
  • **
  • Wiadomości: 94
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6404 dnia: Marzec 13, 2018, 13:27:49 »
A jakaś książka żeby troche poczytać i zrozumieć?
Od dawna myślę o zakupie ale wiedzę na temat sous vide czerpię głównie z Top Chefa ;)

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15521
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6405 dnia: Marzec 13, 2018, 13:49:04 »
Nie widziałem książki wartej uwagi, większość to wylansowane dzieła warte tyle co Anova ;) Jeżeli w dodatku chcesz coś po polsku, to możesz zapomnieć.

https://www.seriouseats.com/tags/sous%20vide
http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html
https://www.reddit.com/r/sousvide/
https://recipes.anovaculinary.com/
https://www.chefsteps.com/

Youtube:
Sous Vide Everything
https://www.youtube.com/channel/UCpFuaxD-0PKLolFR3gWhrMw



Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6406 dnia: Marzec 13, 2018, 13:58:55 »
Anova ma apke do obslugi, w niej sa rozne propozycje - sami uzytkownicy moga dodawac przepisy (srednie, ale i tak wszystko bedziesz testowal pod swoje upodobania). Mnie to plus googiel dotychczas starczalo, sam sie nie zaopatrywalem w nic wiecej. Na start imo wystarczy.

Tylko pamietaj, ze gotowanie SV wymaga przyzwyczajenia, steka z patelni podasz w 10 minut z SV... hmmm :)
Innymi slowy, planowanie posilkow i egzekucja wymaga dopasowania - lepiej przemyslec zakup pod tym katem. Ja to osobiscie lubie - patrz kilka postow wyzej gdy robilem 3 rzeczy odpowiednio przygotowywujac je dzien wczesniej. W niedziele gosci mialem na 17, zatem kaczka poszla juz przed 14.00 do SV (pozniej lezakowala i wrzucilem ja tylko na 5 minut do podgrzania przed searingiem) bo jeszcze poledwica musiala byc gotowa na 17.30 (ta potrzebowala 2h). Wszystko dania wyszly w ciagu 1,5h - gruszki wskoczyly zaraz po poledwicy a potrzebowaly godziny w 83 stopniach*. Reasumujac, w domu musialem byc kilka godzin wczesniej.

RE Caso, oprocz zagrzewarki prozniowej ma jeszcze funkcje odsysacza powietrza (w zestawie rurka podpinana w osobne miejsce) - jesli zakupisz odpowiednie pojemniki (drogie!). Dla mnie killing feature, bo czesto robie ciastka - polowa na najblizsze dwa/trzy dni a druga czesc spokojnie polezy 5 dni w w/w pojemniku.  No i oczywiscie sama pakowarka prozniowa jest idealna do porcjowania - kupujesz duzy kawal parmezanu, dzielisz na 4 czesci itp. Zatem taki zakup sprawdza sie nawet bez SV.

*Gruszki (biale wino, cukier, szafran, laska wanili) byly jednak srednie i nie warte ceny.

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline hun19

  • Padawan
  • **
  • Wiadomości: 94
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6407 dnia: Marzec 13, 2018, 14:03:18 »
Dzięki, szkoda że nie ma nic konkretnego na papierze. Jakoś nie lubię przyswajać wiedzy z internetu no ale sam temat ciekawi mnie na tyle że pewnie się przemogę.
Co do czasu spędzonego w kuchni i wcześniejszego planowania to z tym akurat nie mam problemu - lubię.

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9682
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6408 dnia: Marzec 13, 2018, 16:27:58 »
Kupiona eksperymentalnie maszyna za gdzies polowe ceny Anovy dziala bardzo dobrze, pomimo upadku z ponad 2 metrow ;D Sprawdzana analnie termometrem na podczerwien, wiec info pewne. W slabo izolowanym garnku ma pewne odchyly, tak ze stopien w kazda strone, ale w izolowanym dziala bardzo dobrze.

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12443
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6409 dnia: Marzec 14, 2018, 02:17:23 »
Ja sprawdziłem swoją Anovę i w porównaniu do termometru laboratoryjnego (zabrałem ze sobą, a co!) ma mniej więcej -0.5'C. Jest git :).
Myślałem nad Joule, bo mniejszy i lepszy, ale jak zobaczyłem cenę to podziękowałem. :)

Te short ribsy wyszły przezajebiście. Jako że lubię ostre zrobiłem sobie do nich sos ze zmiksowanego kimchi, sosu BBQ i odrobiny redukcji z "gotowania" żeberek. Żona dostała tylko z redukcją. W ogóle kimchi to moja nowa miłość. Dodaję to do wszystkiego - smażonych warzyw, warzyw na parze, zup na bazie pomidorów. No petarda :D.
Aha, do żeberek były jeszcze brokuły gałązkowe i pomidorki cherry. Obowiązkowo z patelni, bo jednak najlepiej wychodzą (nie na parze).

Offline Misiakk

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9240
  • Płeć: Mężczyzna
  • Viva Yuri!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6410 dnia: Marzec 14, 2018, 08:20:57 »
Kimchi sam robisz czy gdzieś kupujesz?

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15521
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6411 dnia: Marzec 14, 2018, 09:43:24 »
Pewnie sam, to w teorii nie jest trudne ;) Te podstawowe nie wymagają nawet jakiś dziwnych składników. Ja się ciągle przymierzam do zrobienia. Polecam kanał Maangchi: https://www.youtube.com/user/Maangchi/featured Ma cały dział o kimchi i piklach.

Traditional kimchi recipe
https://www.youtube.com/watch?v=eTucCw1w6Ak

Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6588
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6412 dnia: Marzec 14, 2018, 10:58:23 »
Dawnemu koledze z pracy żona postawiła ultimatum, a i tak w produkcji użył mniej sosu rybnego, niż w przepisie :)

Offline meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5392
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6413 dnia: Marzec 14, 2018, 11:59:31 »
Jesteście wszyscy na komendzie za zanieczyszczenie czystości rasowej kuchni narodowej. Sauerkraut ist heilig!

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2195
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6414 dnia: Marzec 14, 2018, 12:30:36 »
Czekoladowe lekko-płynne, z eksperymentalnym dodatkiem malin (w tym część dla dorosłych - z nalewki):



I nie mogłem się powstrzymać :)

(kliknij)
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2018, 12:55:09 wysłana przez Harry Keogh »

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12443
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6415 dnia: Marzec 14, 2018, 13:50:15 »
Na razie kupuję. Próbowałem 3 różnych ale jedna marka wybitnie mi pasuje. Sam też spróbuję zrobić, ale nie mam czasu na takie zabawy na razie :D

Offline Arcybibosz

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3900
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6416 dnia: Marzec 14, 2018, 14:51:47 »
Takie cudo znalazłem ostatnio w sklepie - chyba dla koneserów pizzy z ananasem ;).


Offline wrobel

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2511
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6417 dnia: Marzec 14, 2018, 15:31:06 »
Ale pizzę z ananasem to ja proszę szanować.

Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6588
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6418 dnia: Marzec 14, 2018, 15:44:27 »
Ale pizzę z ananasem to ja proszę szanować.

Szpagjetti z keczupem też! A co!

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9682
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6419 dnia: Marzec 14, 2018, 20:21:45 »
Na borough market kupilem niemieckieg wursta w bulce z kapusta kiszona. Pycha! W niemczech byly same wursty curry, a ten byl normalny i o wiele lepszy. Donzwyklego hotdoga kiszona tez pasuje, drugintydzien testuje :)

Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6588
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6420 dnia: Marzec 14, 2018, 22:57:04 »

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9682
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6421 dnia: Marzec 14, 2018, 23:05:31 »
Ogladalem sobie ugly delicious i pokazywali tam jakie chinskie knajpki w chinatown jednym z 8 w Toronto. 50funtowa gora homara robila wrazenie.

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12443
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6422 dnia: Marzec 15, 2018, 13:46:31 »
Dymkową do Bobrowni wywiało? Weganinem nie jestem, ale czasem lubię te ich wynalazki. Bywają świetne i strasznie kreatywne. Dzięki, sprawdzę.
@ekiera - który to odcinek? Ja dopiero obejrzałem pierwszy ;).

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9682
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6423 dnia: Marzec 15, 2018, 17:05:06 »
Chyba 6, ale nie jestem pewien, bo Netflix wrzuca kolejny jak akurat nie patrze, wiec nie wiem ktory to dokladnie ;D

Offline MsbS

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 6588
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6424 dnia: Marzec 16, 2018, 19:58:08 »
Ekiera - obczaj klasyczną kanapkę Reuben - kapucha, wołowina konserwowa (pewnie jakiś corned beef), ser grujerowaty i sos rosyjski (albo 1000 wysp). W tostowanym chlebie. Upierdzielenie koszuli gwarantowane, ale smak wypasiony!

Offline Simplex

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 84323
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak tu coś wpisać?
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6425 dnia: Marzec 16, 2018, 20:17:21 »
To jest pastrami?

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5205
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6426 dnia: Marzec 16, 2018, 20:53:30 »
Ekiera - obczaj klasyczną kanapkę Reuben - kapucha, wołowina konserwowa (pewnie jakiś corned beef), ser grujerowaty i sos rosyjski (albo 1000 wysp). W tostowanym chlebie. Upierdzielenie koszuli gwarantowane, ale smak wypasiony!
Brzmi dobrze, coś słyszałem o tej kanapce, ale z polecenia zawsze pewniej :)

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2195
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6427 dnia: Marzec 17, 2018, 12:06:14 »
Ekiera - obczaj klasyczną kanapkę Reuben - kapucha, wołowina konserwowa (pewnie jakiś corned beef), ser grujerowaty i sos rosyjski (albo 1000 wysp). W tostowanym chlebie. Upierdzielenie koszuli gwarantowane, ale smak wypasiony!

Kapusta kiszona podsmażana.
Wołowina pastrami.
Sos rosyjski.
Chleb żytni podsmażany.

Niebo w gębie.

W Krakowie polecam rubeny z:
- Nowy Bufet  (tylko dni robocze, godz. 11-15) - najtańszy i najlepszy, 16zł
- Meat&Go - ruben chyba 30zł, ale jest jeszcze wybór innych  znakomitych kanapek z mięsem (+piwo), warto degustować



Offline Simplex

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 84323
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak tu coś wpisać?
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6428 dnia: Marzec 17, 2018, 12:51:42 »
"tylko dni robocze, godz. 11-15"
Idealne godziny.

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9682
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6429 dnia: Marzec 17, 2018, 13:29:35 »
Akurat pastrami wołowe zanabyłem, idealnie się składa!

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2195
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6430 dnia: Marzec 17, 2018, 16:01:18 »
"tylko dni robocze, godz. 11-15"
Idealne godziny.

Ma to swoje plusy, jeśli pracujesz w pobliżu (chociaż po jesiennej recenzji Nowickiego w Gazecie znacznie się tam zagęściło, a miejsc siedzących jest tam bodajże ~10)

Nie jest to typowy lokal gastronomiczny, niemniej jedzenie przepyszne (całe menu).

Offline Furio

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5635
  • Jesteś dla mnie tylko teksturą
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6431 dnia: Marzec 19, 2018, 21:30:45 »
Cytuj
W ogóle kimchi to moja nowa miłość. Dodaję to do wszystkiego - smażonych warzyw, warzyw na parze, zup na bazie pomidorów. No petarda

m1sza, polecasz jakieś konkretne marki? Dzisiaj zanabyłem takie. Jest fajne w smaku, ale kompletnie nie ostre. Daj znać które Ci podchodzą.
https://przepisychinskie.pl/kapusta-kimchi-160g?gclid=Cj0KCQjwv73VBRCdARIsAOnG8u3V65f0Ps77cacHAcKG-PX_BWnzpeO3Sk5syCYWZExgvX_hpTlZfssaArNxEALw_wcB

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12443
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6432 dnia: Marzec 20, 2018, 13:57:19 »
Nie sądzę, żeby były w Polsce. W każdym razie nie widziałem. To jakaś lokalna manufaktura z Ontario.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5205
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6433 dnia: Marzec 28, 2018, 23:59:57 »
Mieliście kiedyś tak, że jakaś sytuacja w książce, filmie, albo realu zmieniła wasze nawyki żywieniow

Ja miałem tego sporo, a najbardziej spektakularne, które pamiętam to:


Pojedynek na szosie (1971) - kto nie oglądał bardzo polecam. W jednej ze scen bohater zamawia w barze kanapki z serem i do popicia wodę. Od tej pory woda jest dla mnie najbardziej naturalnym płynem do popijania kanapek z serem.


Kompania braci, sprawa stosunkowo świeża, bo oglądałem jakieś 3-4 lata temu. Ktoś tam jadł kanapkę z boczkiem i popijał czarną kawą. ZTCP przed tą sceną do kawy jadłem tylko słodkie. Teraz do każdej kanapki, hot doga muszę mieć kawę.


I ostatnia sprawa, która skłoniła mnie do napisania tego posta, ale to raczej kaprys niż stała zmiana nawyków. Klemenza z ojca chrzestnego zrobił sobie śniadanie z plastra salami i kieliszka grappy. Od kilku dni chodzę codziennie do sklepu po salami  :) Z zielony pieprzem najlepsze.



« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2018, 00:03:49 wysłana przez blazej »

Offline maxplastic

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4452
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6434 dnia: Marzec 29, 2018, 00:05:08 »
Ja tak miałem z czarną kawą i papierosami po obejrzeniu filmu Kawa i papierosy Jarmuscha, ale też innych Pół żartem, bo chyba dziwne byłoby gdybym po jednym filmie zaczął palić, popalałem wcześniej, ale w tym tytule te dwie rzeczy są głównymi bohaterami i to jest jakieś cool, przynajmniej takie wrażenie miałem 10 lat temu Chociażby rozmowa Toma Waitsa i Iggy Popa, klasyka.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5205
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6435 dnia: Marzec 29, 2018, 00:07:26 »
Tytuł rzeczywiście sugestywny i chyba czuje się zainspirowany.

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9682
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6436 dnia: Marzec 29, 2018, 08:39:38 »
Jak bylem maly przeczytalem Emila ze Smalandii, czy jakos tak. Jedli tam pyszne kanapki z zimnym, solonym schabem gotowanym, pozniej matke meczylem zeby taki gotowala :) Ogolnie bardzo lubie opisy jedzenia z klimatem, jak komisarz z ksiazek o Wroclawiu przeczesywal wlosy i siadal do kluskow ze skwarkami, to do dzisiaj mam to przed oczami. I dopiero po lekturze odkrylem zajebistosc kluskow ze skwarkami :)

Offline Simplex

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 84323
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jak tu coś wpisać?
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6437 dnia: Marzec 29, 2018, 09:09:29 »
Nie o wroclawiu tylko o Breslau!

Offline Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15521
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6438 dnia: Marzec 29, 2018, 09:15:03 »
Co dobrego robicie na święta? ;d Mi się wala słoik z pieczarami od teściowej, więc strzele: http://smakinatalerzu.pl/2017/04/04/salatka-grzybowa-polana/ ;d

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5205
    • Zobacz profil
Jedzonko
« Odpowiedź #6439 dnia: Marzec 29, 2018, 09:27:04 »
Sałatka wyglada ciekawie, ale sałatki zostawię kamie/tesciowej.  Ja tradycyjnie tylko schab ze śliwka , mazurek i Heroes 3.  Mazurek wezmę od mamy.