Autor Wątek: Jedzonko  (Przeczytany 667404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6360 dnia: Luty 17, 2018, 07:41:25 »
Widziałem!

PS. Ja mam dzisiaj gości na 14, zapomniałem na śmierć że kumpela z angli awizowala się miesiąc temu (ferie w  Polsce). Zadzwoniła wczoraj wieczorem czy coś się zmieniło w naszych planach... Kuźwa ;) Mialem mieć spokojny weekend, a zaraz wychodzę na zakupy i w kuchni 4-5 godzin, aby na 14 mieć gotowe wszystko na 8 osob.
Dania rozplanowanie, wykonanie rozplanowanie, ale po raz kolejny żałuję że mam tylko jeden piekarnik. Wizja podtrzymywania potrawy w ciepłym czy podgrzania talerzy gdy coś innego (np ciasto na deser!) piecze się w drugim piekarniku

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline tolman

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5067
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6361 dnia: Luty 17, 2018, 11:05:32 »
Zamów pizzę, szkoda życia na kuchnię.

Offline meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5392
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6362 dnia: Luty 17, 2018, 11:13:26 »
On kokietuje tylko. Podziw koleżanki i foruma - bezcenne.

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6363 dnia: Luty 17, 2018, 12:37:02 »
Kuchnia > Gierki
;D

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12443
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6364 dnia: Luty 18, 2018, 16:12:03 »
Irre, mogłeś sobie kupić szufladę do podgrzewania talerzy ;).
Wrzuć fotkę co tam nagotowałeś.

Ja wczoraj robiłem dorsza z puree ziemniaczanym (dodatek palonego masła to świetny pomysł) i porem duszonym w śmietanie z dodatkiem suszonych pomidorów i delikatnie podlane cydrem. Niezbyt lekkie danie, ale pyszne. Do tego kieliszek fajnego chardonnay znad Niagary (apelacja Niagara Peninsula) :).

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5205
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6365 dnia: Luty 18, 2018, 21:36:50 »
Moje odkrycie roku, coś o sosie tabasco. Sos znany i chyba lubiany, ja nigdy nie byłem specjalnym zwolennikiem, ot papryka z octem. Chociaż jak przeczytałem gdzieś, że papryczki są miażdżone z solą i dojrzewają trzy lata w dębowych beczkach postanowiłem dać mu drugą szansę i chwyciło. Trochę z sentymentu, trochę jednak ma swój specyficzny octowy smaczek. Teraz najlepsze. Kórregoś razu do jakiejś kanapki czy zapiekanki postanowiłem, że zamiast polewać potrawę wezmę gryza i popiję tabasco z butelki, nie wiem skąd wpadłem na ten pomysł, jakby głos z niebios W każdym razie poezja. Smak i moc podbite o 100%. Żona się trochę podśmiewywała dopóki sama nie spróbowała. Na stojaka w kuchni wypiliśmy pół butelki :)
Polecam takie rozwiązanie, nie wrócicie do innego sposobu spożywania tabasco.
Będę musiał spróbować z Mad Dog 357, oczywiście po odpowiednim rozcieńczeniu :)

Offline meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5392
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6366 dnia: Luty 18, 2018, 21:46:46 »
Panie to do wódki jest.

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9682
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6367 dnia: Luty 18, 2018, 23:12:22 »
Ja tak nigdy samego worcestershire sosu nie sprobowalem - a on pity lyzka pyszny jest! Ja lubie tabasco mieszane ze smietana, zakwaszenie dobrze smieanie robi, plus delikatna pikantnosc. Ja polecam :)

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6368 dnia: Luty 19, 2018, 11:20:10 »
Bez szalenstw, spotkanie calodniowe stricte 'rodzinno-kolezenskie' - w tym 4 maluchow 4-8 lat.
Innymi slowy potrawy adresowane do odbiorcow, a ze nie chcialem sie napracowac to skorzystalem chyba z kazdego urzadzenia w domu.
Cholernie lubie swoja kuchnie!

Oprocz ponizszego mialem tez jeszcze polowe pulled-porka, ktorego robilem 24h z srody na czwartek. Zdjecie jeszcze przed wlozeniem w anove, piernie marynowalo sie w miksie przypraw z dominacja wedzonej papryki slodkiej. Konczylem calosc w piekarniku na 25 minut w 240 stopniach (ponownie w przyprawach), a po rozczepieniu na wlokna wymieszkalem calosc z sosem BBQ wlasnej roboty - godzine zabawy i mieszania (ale efekt doskonaly).



Mieso
- Anova zrobila za mnie dwie poledwiczki z indyka, jak juz kiedys pisalem, wychodzi idealnie soczyste i searing to wszystko co musze pozniej zrobic. Zjedza dzieciaki i dorosli :D (kiedys wrzucalem zdjecia)
Sides:
- Na 'gazie' puree z ziemniaka i pora
- W piekarniku ratatuille na danie glowne (kiedys wrzucalem zdjecia)
- Na blacie kuchennym rukola z pomidorami w sosie francuskim (robot kuchenny panasonica suszyl rukole :D )
Nie robilem zadnego sosu, warzywa oraz indyk sa bardzo soczyste. (Choc gdybym nie robil warzyw, to myslalem zrobic po raz pierwszy sos kukurydziany z chili, ktorego sie nauczylem na sylwestra w kuchni)
Deser:
- W piekarniku (wskoczylo zaraz po warzywach, gdy te wyszly na stol) odwrocone ciasto sliwkowe z migdalem - juz kiedys wrzucalem zdjecia (to ta slynna pizza ekiery :D). Zrobione drugim robotem kuchemmym MUM Boscha.

Z rana jeszcze upieklem 'chleb' (banan/orzech/czekolada) na przywitanie oraz podwieczorek (podawany z marmoladami czy nutella) - jedyne zdjecie jakie zrobilem :/ Pozniej juz zabawiajac gosci kompletnie zapomnialem o 'dokumentacji'.



Calosc ok 2,5-3h pracy w kuchni, plus moze godzinke na podawanie i 'krzatanie'.

Generalnie polecam taki zestaw, bo w wiekszosci robi sie samo a my tylko kontrolujemy. Dzieku temu nie siedzisz w 'zamknieciu' gdy goscie przyjda, a wszystko wychodzi swieze prosto z kuchni. Jak np ratatuille, ktore smakuje swietnie a pasuje jako dodatek do wielu dan - zrobic szalenie prosto: skroj, piecz 20 minut, wymieszaj, dodaj czosnek/cebule, piecz 20 minut, wymieszaj, dodaj pomidory, piecz 10-20 minut. Na koniec - juz po wylozeniu - wrzuc swiezy szpinak i wymieszaj znowu, aby go lekko zlamac. Robi sie jeszcze ladniej - piekny, swiezy zielony kolor - a jest ciut zdrowiej.

PS. Po takiej wizycie zmywarka pracowala 5 razy :D

Side note.
Bylem te dwa tygodnie temu w Gez Gwiazdek (Łódzkie). Bardzo nam sie podobalo - chocby interakcja i rozmowy z wlascicielem/managerem. Porcje swietnie dobrane, takie menu degustacyjne sprawdzilo sie swietnie. Reasumujac, duzy plus i podziekowanie za rekomendacje :)
Umowilismy sie juz na kwiecien - bedzie The best of z 12 ostatnich miesiecy. Marzec swietokszyskie, ale chyba nie wybierzemy sie razem do Warszawy.
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2018, 11:28:30 wysłana przez Irreversible »

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline Arcybibosz

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3900
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6369 dnia: Luty 19, 2018, 13:15:48 »
Koledzy kucharze, możecie zarzucić mi jakimś dobrym sosem do pizzy?

Ostatnio robiłem i wszystko super, tylko sos wyszedł mi najsłabiej, wierzę że macie go w małym palcu ;).

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6370 dnia: Luty 19, 2018, 13:25:58 »
Dobry pomidor, zblenduj jak trzeba albo przez sito na koniec, trochę oliwy,  cebuli (niekoniecznie), czosnku, soli, pieprzu, cukru i nic więcej nie trzeba. Po drodze oczywiście próbujesz czy odpowiednio doprawiony. Całość na niskim ogniu, ma odparowac i sie zagescic.
Chcesz to dodaj posiekanej bazyli (lub suszonej).

A w temacie, kończyłem dzisiaj w pracy pulled pork. 'lunchowo' na bułce i warzywach kupionych w sklepiku rano. Miałem jeszcze trochę koziego sera więc zabrałem i rozsmarowalem na podgrzanym mięsie. Proste i smaczne.

« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2018, 13:29:09 wysłana przez Irreversible »

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline Arcybibosz

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3900
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6371 dnia: Luty 19, 2018, 13:29:12 »
Dzięki!

Damn... nie wrzucaj takich zdjęć o tej porze ;).

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12443
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6372 dnia: Luty 19, 2018, 14:40:24 »
Ja bolognese gotuję 3h. Struktura mięsa i smak sosu nieporównywalne. Imo też bardzo ważne jest dodanie marchewki i selera naciowego pokrojonych w bardzo drobna kostkę.

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6373 dnia: Luty 19, 2018, 21:35:01 »
Ano, co prawda to prawda.
Z powyższymi smakuje lepiej, ale nie wiem czy Arcybibosz chciał robić sos przez trzy godziny ;)

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5205
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6374 dnia: Luty 19, 2018, 21:54:03 »
Mam pytanie, czym różni się gotowanie w Sous vide od wrzucenia zafoliowananego próżniowo mięsa na 50-60 stopni do wolnowaru?

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12443
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6375 dnia: Luty 20, 2018, 11:53:39 »
Różnicą pomiędzy 50 a 60 stopni ;)

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9682
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6376 dnia: Luty 20, 2018, 11:56:00 »
Technicznie tylko precyzyjna kontrola temperatury. Wolnowar, przynajmniej moj, kontroli nie ma, ma jedna temperature I tyle, zalezna of modelu I egzemplarza. I nie jest to 50-60 stopni.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5205
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6377 dnia: Luty 20, 2018, 20:33:30 »
Reasumując jestem w stanie zrobić sobie demo Sous vide bez kupowania. Tzn. Wyczytałem gdzieś, że wołowina 58-60 stopni. Czyli wrzucam na 60 steka i mam jakbym wrzucił na 60 do Sous vide. Inna sprawa to na ile te 60  w wolnowar że to stabilne 60.
Naprawdę da się poczuć różnicę w smaku jak są 2-3 stopnie więcej lub mniej?
@ekiera, mój wolnowar ma niby regulacje od 40 do 160 stopni. Swoją drogą nie wiem co to musi być za gotowanie w 40 stopniach... :)

Offline Astarot

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2435
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6378 dnia: Luty 20, 2018, 20:43:08 »
Wolne.

*badum bum*

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12443
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6379 dnia: Luty 21, 2018, 16:25:01 »
Jak masz pakowarkę próżniową to możesz spróbować. Tylko pytanie w jakim zakresie on buja od tych 60C. Możesz sprawdzić termometrem.

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6380 dnia: Luty 23, 2018, 17:16:01 »
Początek weekendu sponsored by Quiche



(czyscilem lodówkę)

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6381 dnia: Luty 25, 2018, 07:34:02 »
Srodek weekendu obfitowal w slodkosci



(kliknij)

Tarta z czekolada na dwa sposoby z wisnia pomiedzy + swieze owoce.

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline Marcin Szymański_

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 8628
  • Verified by Żabka and Freshmarket
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6382 dnia: Marzec 01, 2018, 18:07:33 »
Nadrobiłem Chef's Table na Netfliksie i dotarłem do odcinka z Magnusem Nilssonem. Już wcześniej o nim czytałem, ale zobaczyć to, co ten koleś robi... Niesamowite jest to jak wiele smaków można uzyskać na takim zadupiu. Geniusz.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5205
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6383 dnia: Marzec 02, 2018, 11:16:32 »
Najlepsze śniadanie za 8zł ;)

Offline Arcybibosz

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3900
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6384 dnia: Marzec 02, 2018, 11:19:57 »
Rano muszą być jaja, bo inaczej ch*j nie śniadanie ;).

Offline projektkong

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5655
  • Płeć: Mężczyzna
  • SHMUPS is my life
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6385 dnia: Marzec 02, 2018, 11:23:35 »
Najlepsze śniadanie za 8zł ;)
(kliknij)
Keczup na Hot dogu jest jak ananas na pizzy :-X

http://youtu.be/ZpZ_fakwSwc#ws
Wstydź się!!! ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2018, 11:25:42 wysłana przez projektkong »
 

Offline meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5392
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6386 dnia: Marzec 02, 2018, 11:25:09 »
Keczup na Hot dogu jest jak ananas na pizzy :-X
Czyli obligatoryjne ingrediencje!

Offline Furio

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5635
  • Jesteś dla mnie tylko teksturą
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6387 dnia: Marzec 02, 2018, 11:27:36 »
Ja się rozleniwiłem z gotowaniem po przeprowadzce do Wro. Za dużo tu dobrych knajpek.
Poza tym jak się gotuje dla 1 osoby, to jest kompletnie nieopłacalne. Za każdym razem jak coś chce ugotować, to wychodzi sporo drożej niż w knajpie. Oczywiście jest tego więcej i zostają składniki na przyszłość, ale za to dochodzi jeszcze czas na przyrządzanie.

Patrząc jednak na to co wyprawia Irre, mam ochotę na kilka godzin w kuchni. Dodajecie mleka do Ragu bolognese?

Offline tolman

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5067
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6388 dnia: Marzec 02, 2018, 11:57:30 »
Zapodaj te knajpki we Wrocku, Zią!

Offline Arcybibosz

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3900
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6389 dnia: Marzec 02, 2018, 12:00:07 »
Jak tam taniej niż samemu ugotować to ja nie wiem czy chcesz tam jeść ;).

Offline Marcin Szymański_

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 8628
  • Verified by Żabka and Freshmarket
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6390 dnia: Marzec 02, 2018, 12:04:02 »
Gotowanie dla jednej osoby zazwyczaj wychodzi drożej (nie tylko składniki). Ja mam tak samo, że dla siebie nie gotuję (w domu), a w knajpie kosztuje mnie podobnie. No, chyba, że mam smaka na wypas jakiś.

Offline Arcybibosz

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3900
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6391 dnia: Marzec 02, 2018, 12:09:07 »
Mi tam ostatnio nawet frajdę sprawia gotowanie, zawsze jadłem na mieście, teraz wolę samemu przy garach postać. Skil rośnie jak szalony.

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6392 dnia: Marzec 02, 2018, 12:26:33 »
Ja się rozleniwiłem z gotowaniem po przeprowadzce do Wro. Za dużo tu dobrych knajpek.
Poza tym jak się gotuje dla 1 osoby, to jest kompletnie nieopłacalne. Za każdym razem jak coś chce ugotować, to wychodzi sporo drożej niż w knajpie. Oczywiście jest tego więcej i zostają składniki na przyszłość, ale za to dochodzi jeszcze czas na przyrządzanie.

Patrząc jednak na to co wyprawia Irre, mam ochotę na kilka godzin w kuchni.
Furio, nie zaczniesz to juz tak zostanie.
Przerabialem to sam, ale w mojej okolicy nie mam nic smacznego do zjedzenia w pracy - same Olimpy czy inne wymysly cieknace tluszczem. Wiec opcji wyboru nie mialem - choc czasem ratuje sie platkami z jogurtem :p

Nadal mam problemy z 'leftovers', ale wlasnie przez to ze uparlem sie gotowac to... glowa robi sie pelniejsza pomyslow i przerozne quiche, wrapy czy inne sa idealnym wypelnieniem. Ostatnio robilem (mocno polecam) sniadaniowego tunczyka bo mialem troche kaparow oraz selera naciowego - tunczyk w sosie wlasnym, kapary, kukurydza (male puszki sa OK!), troche drobno posiekanej cebuli oraz selera naciowego. Wymieszaj z pieprzem oraz majonezem. Do tego zgrzankowalem pieczywo (czytaj reanimowalem :p).

Dzisiaj rano (home working) poszedlem w ciezkie sniadanie (acz dla dwoch osob), bagietka wczorajsza (wiec patrz grzanka!), boczek na patelnie, na tluszczu z boczku jajka sadzone (pod przykrywka, aby zoltko sie nie scielo i bylo lekko lejace). Na grzanke boczek, przykrylem jajkiem i posypalem swiezym szcypiorkiem. Do tego byly biale kielbaski (Maestro, Henryk Kania 95% miesa wieprzowego) z grila. Na lunch zrobilem dla siebie i kobiety swieze bulki z salatka (mix salat, umyty kupisz juz w kazdym sklepie), biala mozzarella, pomidorem suszonym oraz slonecznikiem i dynia podrzanymi na patelni. Calosc zajela ok 25 minut, wliczajac nacinanie kielbasek i wyciskanie soku z pomaranczy.
Wiem, ze dla wiekszosci to brzmi jak ciezkie zadanie na poranne godziny, ale dla mnie to juz 'habit'. Ot element rozbudzenia sie.
Reasumujac, zachecam zaczac - zdrowiej i czegos sie uczysz przy okazji. Tu Przyklad:
Mi tam ostatnio nawet frajdę sprawia gotowanie, zawsze jadłem na mieście, teraz wolę samemu przy garach postać. Skil rośnie jak szalony.

PS. Wiadomix, ze ja mam ciut latwiej bo kuchnia pelna narzedzi... a wszystkie moge pozniej wrzucic do zmywarki i po pracy nie wracasz do syfu kuchennego. Jednak najtrudniejsze to zaczac. A czasy sie zmieniaja, coraz czesciej mozna kupic male porcje, wiec zarzadzanie staje sie latwiejsze.

Dodajecie mleka do Ragu bolognese?

Tak, pelnego 3.2% (lub 3.8% bo takie zwykle mam w domu). 
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2018, 12:28:24 wysłana przez Irreversible »

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline Furio

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5635
  • Jesteś dla mnie tylko teksturą
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6393 dnia: Marzec 02, 2018, 12:37:59 »
Ja też lubię gotować, ale zawsze kończy się to tak, że wydaje na składniki 50-100 pln, pół dnia siedzę w kuchni, oczywiście jest potem smak, satysfakcja etc. ale dużo papu się marnuje i leci do kosza. Wole te 20-30 pln na obiadek wydać niż wyrzucać jedzenie.
Gdybym mieszkał z kobitką, to było by inaczej (już to przerabiałem) Dla samego siebie średnio mi się kalkuluje gotować. Natomiast nie jest tak, że zupełnie to olewam. Raz na tydzień, zazwyczaj w niedzielę, jeżeli jestem w chatce, pół dnia przeznaczam na obmyślanie idealnego obiadku, kupienie składników i pichcenie.

Knajpki, które szanuje we Wro:
El Gordito, Concept Sto Mostów, Pogromcy Meatów, Soczewka, Vaffanapoli, Panczo, Osiem Misek, U Gruzina, Petra Gyros, NAPA restaurant, Mania Smaku, B-A-O, CAMPO.

Jest tego oczywiście znaczenie więcej ale te ostatnio mi najbardziej podchodzą.

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6394 dnia: Marzec 02, 2018, 12:44:34 »
Jak to sie mowi: 'I feel you' ;)
Za Wroclaw podziekowal, bo ostatnio bylem i pewnie bede jeszcze bywal raz na miesiac lub dwa :)

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline Arcybibosz

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3900
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jasiu, jak ja nie cierpię tych wstrętnych myszy!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6395 dnia: Marzec 02, 2018, 13:06:22 »
Też nie lubię wyrzucać żarcia, ale po prostu nauczyłem się mniej kupować.
Zamiast dwóch piersi kurczaka, biorę jedną i nie muszę potem wyrzucać połowy.
Też nie biorę się za jakieś wymagające przepisy - pół godziny to max co mogę postać w kuchni.

Online Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5157
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6396 dnia: Marzec 02, 2018, 14:12:51 »
Nikt nie lubi, dlatego aby nie zmarnować otwartego masła orzechowego czy pozostałych orzechów laskowych zrobiłem to przed minutami.
Będzie do kawy/herbaty na weekend.



Jedno już zjadłem...

;)

PS. Mniej niż 30 minut ;D

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline m1sza

  • n00b mod
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 12443
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6397 dnia: Marzec 10, 2018, 02:51:14 »
Moja stara "suwidziarka" oczywista nie mogła przyjechać z nami (240V), więc musiałem zainwestować w Anovę :). Wziąłem wersję bez Wi-Fi bo mi było szkoda kasy. Wyszło 206 bobrów z wysyłką i podatkiem.
Do tego kuleczki, które zapobiegają parowaniu za jakieś grosze z amazona.

Nastawiłem short ribs (wołowe) - 24h w 70'C. Zobaczymy jutro wieczorem co z tego wyjdzie. Planuję zrobić taką lekką glazurkę z soków po SV + sosu BBQ. Do tego sałatka albo borokuły gałązkowe i już.


Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5205
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6398 dnia: Marzec 10, 2018, 09:49:04 »
Cyklicznie wklejam najlepsze śniadanie na świecie. Podsmazona parówki, roztopiony na patelni ser żółty, wchuj natki i tyle samo keczupu

I przy okazji wczorajszy burger.

Offline meatbag

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5392
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6399 dnia: Marzec 10, 2018, 09:53:28 »
Pszepana ja mam alergię i czuję się dyskryminowany i prześladowany! Za nic macie innego człowieka! Naoglondali się tvn i tera epatujo przemoco kulinarno. Dopilnujemy, żeby zrobić z wami porzondek. Wolna Polska!