Autor Wątek: Jedzonko  (Przeczytany 639638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline draak

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9129
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6320 dnia: Grudzień 26, 2017, 14:16:30 »
Tłuste plus jeden :)

Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5074
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6321 dnia: Grudzień 28, 2017, 00:27:31 »
Służbowo, 15 minut pracy na 3 dni.
Polubiłem pierś z indyka SV, zero papraniny a efekty satysfakcjonujące nawet z mikrofali.



Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5020
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6322 dnia: Grudzień 28, 2017, 12:51:24 »
Służbowo, 15 minut pracy na 3 dni.
Polubiłem pierś z indyka SV, zero papraniny a efekty satysfakcjonujące nawet z mikrofali.


Taka miseczka na 3 dni? Jakaś dietka po światach? SV z mikrofali? Masz moją atencję.

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9325
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6323 dnia: Grudzień 28, 2017, 13:19:23 »
Obstawiam odgrzewanie w mikrofali, inaczej nie ma opcji wydaje mnie sie.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5020
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6324 dnia: Grudzień 28, 2017, 13:28:11 »
A to całe zrozumiałem wypowiedź. Spodziewałem się czegoś w stylu wrzucenie zafoliowananego mięsa i puszczenie mikrofali na najniższą moc.

Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5074
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6325 dnia: Grudzień 28, 2017, 20:15:46 »
Oczywiście moje skróty myślowe, przepraszam.
Dzieki SV indyk nie jest suchy nawet jeśli odgrzewasz w mikrofali. Porcja była dzienna ;)

(kliknij)

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5020
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6326 dnia: Styczeń 26, 2018, 23:19:42 »
Kolega zajrzał dziś po pracy na granie co się rzadko u mnie zdarza. Zrobiłem kanapki na przegryzkę ??


Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5074
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6327 dnia: Styczeń 27, 2018, 00:07:08 »
To ja wpadam na film na projektorze!
:D

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline hadxmen

  • Badass
  • *****
  • Wiadomości: 1623
  • Płeć: Mężczyzna
  • Fire walk with me.
    • Zobacz profil
    • YOUTUBE
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6328 dnia: Styczeń 27, 2018, 13:20:01 »
Sam bułę piekłeś?

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2078
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6329 dnia: Styczeń 29, 2018, 16:37:32 »
Pochwalę publicznie wypieki małżonki, jako że podjęła się samodzielnie zrobić rodzinną imprezkę.
Do tego postarała się również o stronę wizualną, a nie tylko smakową.

1. Tarta z budyniem i jabłkami
2. Tarta pomarańczowa
3. Tort z frużeliną z owoców leśnych i kremem biała czekolada + śmietana.





Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5074
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6330 dnia: Styczeń 29, 2018, 17:15:07 »
Jako samozwańczy cukiernik forumowy, daje seal of approval!
:D

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2078
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6331 dnia: Styczeń 29, 2018, 17:17:34 »
Uff, kamień z serca!
;)

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5020
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6332 dnia: Luty 08, 2018, 18:01:59 »
Wszystkiego najlepszego z okazji tłustego czwartku.


Offline projektkong

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5343
  • Płeć: Mężczyzna
  • SHMUPS is my life
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6333 dnia: Luty 08, 2018, 18:12:43 »
Pączki + faworki/chruściki + cukier w cukiernicy i na dodatek Krupnik advokat!!!
Cukier over 9000!!11!!1 ;D
 

Offline knur

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3151
  • 8==>
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6334 dnia: Luty 08, 2018, 18:18:03 »
I jeszcze pady od xboxa..

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5020
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6335 dnia: Luty 08, 2018, 18:19:27 »
Cukier dla gości, ale w tłusty czwartek sobie pozwalam.

Pady od Xboxa, bo innej konsoli nie mam :(

Offline knur

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3151
  • 8==>
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6336 dnia: Luty 08, 2018, 18:37:05 »
Pasują do pączków. ;)

Online Blue__

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 20648
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6337 dnia: Luty 08, 2018, 19:18:40 »
Wszystkiego najlepszego z okazji tłustego czwartku.


Bogol, nie dość, że Elite, to jeszcze złoty krzyżak!
Knack is back baby!

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9325
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6338 dnia: Luty 08, 2018, 19:21:16 »
Ajerkoniak, dziecinstwo sie przypomina. Myslalem, ze babcia w sloiku budyn zostawila. Pol sloika pozniej juz mialem najwazniejszy smak dziecinstwa odkryty!

Online Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15170
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6339 dnia: Luty 09, 2018, 13:01:56 »


a po kreplach czas na dzień pizzy.

Online hun19

  • Padawan
  • **
  • Wiadomości: 67
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6340 dnia: Luty 09, 2018, 13:56:29 »
Ładna. Pieczesz na kamieniu, zwyczajnie w piekarniku czy masz jakiś piec do pizzy?

Online Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15170
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6341 dnia: Luty 09, 2018, 13:57:29 »
no niestety to nie moja, lokal nieopodal takie piękne serwuje.

sam dawno nie robiłem, ale mam kamień do tego ;)

Offline pablos_83

  • Mieszkaniec tego forum
  • ****
  • Wiadomości: 869
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6342 dnia: Luty 09, 2018, 14:00:42 »
Najlepsza jest własna, ręcznie urobiona z mąki 00, wypieczona na kamieniu.

Ciasto od wczoraj dochodzi w lodówce, wieczorem będzie pieczona

Online hun19

  • Padawan
  • **
  • Wiadomości: 67
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6343 dnia: Luty 09, 2018, 15:02:33 »
Ładna. Pieczesz na kamieniu, zwyczajnie w piekarniku czy masz jakiś piec do pizzy?

Aha bo mega wyglądają te boki i zastanawiałem sie jak osiągnąłeś takie efekt w domu.
Kiedyś piekłem na kamieniu i jest duża różnica w porównaniu z samym piekarnikiem, ale potem kamień pękł ;)

Online Marcin Szymański_

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 7935
  • Verified by Żabka and Freshmarket
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6344 dnia: Luty 15, 2018, 15:19:34 »


Wontony z krewetkami z tutejszego Koku Sushi. Zajebiście wchodzą pod wódeczkę. ;D

Ta kulka wasabi to pod sushi, które mi trochę nie podeszło, więc nie zamieszczam.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5020
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6345 dnia: Luty 15, 2018, 17:10:27 »
no niestety to nie moja, lokal nieopodal takie piękne serwuje.

sam dawno nie robiłem, ale mam kamień do tego ;)
Ha! Miałem pytać czy twoja, ale przypomniałem sobie, że chyba rok temu wkleiłeś to samo zdjęcie i pytałem czy twoja :) Teraz mam pewność!

To moja z parowkami i cebulą ;)


« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2018, 17:21:18 wysłana przez blazej »

Offline meatbag

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4683
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6346 dnia: Luty 15, 2018, 17:16:51 »
Ale parówki Pikok? Z indyka?

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5020
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6347 dnia: Luty 15, 2018, 17:20:44 »
Nie wiem czy ta parowka kiedyś indyka widziała. Napewno zapiekane z folią, żeby nie wyschła ;)

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9325
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6348 dnia: Luty 15, 2018, 19:22:32 »


Wontony z krewetkami z tutejszego Koku Sushi. Zajebiście wchodzą pod wódeczkę. ;D

Ta kulka wasabi to pod sushi, które mi trochę nie podeszło, więc nie zamieszczam.
Wygladaja tak, ze jak ludzkosc bedzie musiala sie przestawic na jedzenie nialych robakow, to nie bedziesz mial zadnego problemu. Zjadlby. Wontona.

Online Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15170
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6349 dnia: Luty 15, 2018, 20:05:51 »
Ha! Miałem pytać czy twoja, ale przypomniałem sobie, że chyba rok temu wkleiłeś to samo zdjęcie i pytałem czy twoja :) Teraz mam pewność!
Ciężko by takie cudo uzyskać w domowych warunkach. W mojej wsi to nawet 00 nie ma, musiałbym przez neta zamawiać ;/ No i samo ciasto najważniejsze, proces tworzenia.

Offline Harry Keogh

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2078
  • Płeć: Mężczyzna
  • .
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6350 dnia: Luty 15, 2018, 20:35:01 »


Wontony z krewetkami z tutejszego Koku Sushi. Zajebiście wchodzą pod wódeczkę. ;D

Ta kulka wasabi to pod sushi, które mi trochę nie podeszło, więc nie zamieszczam.

Klasyczne forumowe rozdwojenie jaźni :)

(kliknij)

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5020
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6351 dnia: Luty 15, 2018, 20:38:15 »
Ha! Miałem pytać czy twoja, ale przypomniałem sobie, że chyba rok temu wkleiłeś to samo zdjęcie i pytałem czy twoja :) Teraz mam pewność!
Ciężko by takie cudo uzyskać w domowych warunkach. W mojej wsi to nawet 00 nie ma, musiałbym przez neta zamawiać ;/ No i samo ciasto najważniejsze, proces tworzenia.
Zgadzam się, że taką pizzę w domu ciężko uzyskać, ale stawiałbym, że to kwestia pieca.
Ale ze w domu  ie wyrobisz takiego ciasta jak w pizzerii? Jak wsadzę do maszyny do chleba, albo robota kuchennego na długi czas?
Mąkę 00 serio się stosuje w najlepszych pizzeriach? Myślałem, że to marketing pizzowy, a używa się 550 +-100.

I napisz jaki to lokal z tą pizzą to może w lato zrobię sobie wycieczkę kulinarną połączoną ze zwiedzaniem.

Online Acrid

  • Administrator
  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 15170
  • Płeć: Mężczyzna
  • pank rok
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6352 dnia: Luty 15, 2018, 21:09:28 »
Lokal to La Fontanta, Tychy, plac Baczyńskiego. Cytując pojedzone.pl, czyli blog kulinarny z tym co dobre na mapie śląska:

Cytuj
La Fontana to kwintesencja włoskiej kuchni w bardzo dobrym wydaniu. W tym lokalu po raz pierwszy dowiedziałem się jak naprawdę smakuje pizza neapolitańska i jest to jedyny lokal serwujący taką pizzę na Śląsku. Wizyty pozostawiły po sobie miłe wspomnienia, sprawiając, że mam ochotę tam wrócić a innego tego typu lokale będę przyrównywał do La Fontany. Ciężko znaleźć kolejne miejsce, które wywrze na mnie takie pozytywne wrażenie, bo poprzeczka przez nich została postawiona bardzo wysoko. Polecam!



https://www.facebook.com/lafontana.tychy/
https://www.instagram.com/lafontana_tychy/

Mąkę 00 serio się stosuje w najlepszych pizzeriach? Myślałem, że to marketing pizzowy, a używa się 550 +-100.
Wszystko zależy co tak na prawdę chce się uzyskać, przecież styli związanych z pizzą jest wiele ;) Można skorzystać z każdej dostępnej. One różnią się zawartością protein i podatnością na wodę. Efekt będzie po prostu inny. Im więcej glutenu tym lepiej!

W sklepach zazwyczaj da się znaleźć: mąki do pizzy, które to praktycznie są właśnie typu 550, dodatkowo w składzie mogą mieć cukier.

Ja się cały czas przymierzam do zrobienia czegoś 'pro', na zasadzie: 100% maki, 63% wody, 2,5% soli, 2% oliwy, 0,25% drożdży (New York Style Pizza), plus:


(zdjęcie poglądowe z neta, kamień mam, brakuje mi jeszcze stalowej płyty ;))

Ale obecnie jestem bez robota a manualnie nie chce mi się bawić ;)

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9325
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6353 dnia: Luty 16, 2018, 08:50:18 »
Zagniatanie tylko przyspiesza wiazanie glutenu, ale bez tego tez zwiaze. Wymieszaj lyzka i zostaw na dobe, samo sie w wiekszosci zagniecie.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5020
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6354 dnia: Luty 16, 2018, 16:30:15 »


Wontony z krewetkami z tutejszego Koku Sushi. Zajebiście wchodzą pod wódeczkę. ;D

Ta kulka wasabi to pod sushi, które mi trochę nie podeszło, więc nie zamieszczam.
A propos. Robiłem ostatnio susiaki, wpadli znajomi to była okazja, bo dla dwóch osób mi się nie chce. Po raz pierwszy robiłem Dragon roll, ale nie trochę nie wyszło, bo miałem dwarde awokado :( chociaż znajomym smakowało.


Offline Irreversible

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5074
  • Płeć: Mężczyzna
  • Huc venite pueri ut viri sitis
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6355 dnia: Luty 16, 2018, 17:58:07 »
Jak ja się cieszę, że nie jestem fanem sushi.
:)

Steam, GoG, Origin: Irr3versible; Battlenet: Irr3versible#1100; Uplay: Nutshell
Serdeczna prosba o dopisanie krotkiego komentarza wskazujacego na forum przy zaproszeniu.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5020
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6356 dnia: Luty 16, 2018, 18:00:32 »
Też nie jestem miłośnikiem, ale raz na jakiś czas jako odmiana :)

Offline ekiera

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9325
  • Zdezerterował na Wyspy
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6357 dnia: Luty 16, 2018, 18:30:08 »
Jak ja lubie sushi! Ale w domu mi sie nie chce bawic w ciecie etc, jem po prostu rolke jako batona. Probowalem jesc jak Japonczycy, w rozku, ale jakos mi mniej smakuje.

Offline blazej

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5020
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6358 dnia: Luty 16, 2018, 20:55:27 »
Tylko, że ostatecznie jak masz już rolkę to pociąć to najmniej roboty ;) Plus taki, że możesz zabrać na wynos, ale wtedy można też Onigiri zrobić.

Offline Misiakk

  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 9179
  • Płeć: Mężczyzna
  • Viva Yuri!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6359 dnia: Luty 17, 2018, 01:46:18 »
Jak ja się cieszę, że nie jestem fanem sushi.
:)
Dla normalnych leży kiełba obok.