Autor Wątek: Jedzonko  (Przeczytany 681574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SirMike

  • Forumogadka Team
  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5284
    • Zobacz profil
    • SirMike's blog
Jedzonko
« dnia: Styczeń 07, 2010, 21:24:06 »
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam sobie przygotowywać jedzenie. Postanowiłem sie z Wami podzielić przepisem na fajną sałatkę z kurczakiem:

Produkty:
- ugotować 2 torebki ryżu (nie dłużej niż 12 minut bo potem ryż jest zbyt miękki)
- ugotować pierś z kurczaka (najlepiej w jakimś wywarku z vegety czy coś w tym stylu) i pokroić w kostkę
- puszka kukurydzy
- por (posiekać sama końcówkę, która jest biała)
- trochę rodzynek, ktore wrzucic na kilka minut do goracej wody i ostudzic
- puszka ananasa pokrojonego w kostkę
- majonez
- przyprawy wedle uznania

Wszystko wymieszać jak ostygnie (inaczej majonez sie zważy) i gotowe.

Jeśli ktoś z Was czasem coś pichci to napiszcie tu jak to wyglada, może komuś się przyda :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2016, 16:42:52 wysłana przez Emiel »

mateuszgreloch

  • Gość
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 07, 2010, 21:36:32 »
Damn aż spróbuję :D

Offline DoubleR

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2895
  • Płeć: Mężczyzna
  • Gamer Since 1993
    • Zobacz profil
    • Twitter
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 07, 2010, 21:36:42 »
"Kącik kulinarny Sir Mike'a" ;)

Offline Naked Blaze

  • Badass
  • *****
  • Wiadomości: 1958
  • Płeć: Mężczyzna
  • When I Play I'm Naked
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 07, 2010, 21:40:45 »
To ja też dam jako kucharz z wykształcenia i zamiłowania (nie koniecznie z talentu :D )

Produkty:
- 60dkg karczku
- makaron (najlepiej zwykłe płaskie paseczki)
- czosnek
- cebula
- sos sojowy, curry, bazylia i oregano

Sposób przyrządzenia:
- cebule drobno pokroić zeszklić w dosyć dużym rondlu (najlepiej woku)
- karczek pokroić w małe paseczki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać (wedle uznania) sos sojowy, curry, bazylie oraz oregano i wrzucić na rondel (wok) do cebuli i dobrze podsmażyć
- makaron ugotować (al dente) przełożyć na rozgrzaną patelnie, dodać troszkę oleju oraz sosu sojowego i lekko przysmażyć
- połączyć mięso z makaronem

Smacznego i nie roztyjcie się.

PEACE & LOVE
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2010, 21:42:29 wysłana przez Naked Blaze »

MeriB

  • Gość
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 07, 2010, 22:03:15 »
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam sobie przygotowywać jedzenie. Postanowiłem sie z Wami podzielić przepisem na fajną sałatkę z kurczakiem:

Produkty:
- ugotować 2 torebki ryżu (nie dłużej niż 12 minut bo potem ryż jest zbyt miękki)
- ugotować pierś z kurczaka (najlepiej w jakimś wywarku z vegety czy coś w tym stylu) i pokroić w kostkę
- puszka kukurydzy
- por (posiekać sama końcówkę, która jest biała)
- trochę rodzynek, ktore wrzucic na kilka minut do goracej wody i ostudzic
- puszka ananasa pokrojonego w kostkę
- majonez
- przyprawy wedle uznania

Wszystko wymieszać jak ostygnie (inaczej majonez sie zważy) i gotowe.

Jeśli ktoś z Was czasem coś pichci to napiszcie tu jak to wyglada, może komuś się przyda :)

Muszę ci powiedzieć że jem tą sałatkę regularnie już ze trzy lata, ale dokonałem w niej pewnej modyfikacji w celu zmniejszenia czasu przygotowania: zamieniłem kurczaka na tuńczyka i jest palce lizać, spróbuj sobie ;]

Offline kinetiKc

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2500
  • Płeć: Mężczyzna
  • zamaskowany muczaczo.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 07, 2010, 22:33:52 »
Chciałbym mieć cierpliwość do gotowania, ale przeważnie szlag mnie trafia podczas przygotowywania składników i raczę się kanapkami z żółtym serem :(
leukemia, schizophrenia, polyethylene.

mateuszgreloch

  • Gość
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 07, 2010, 22:41:15 »
Chciałbym mieć cierpliwość do gotowania, ale przeważnie szlag mnie trafia podczas przygotowywania składników i raczę się kanapkami z żółtym serem :(


+ ketchup ;D

Offline Sadam

  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 413
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2010, 00:14:43 »
Cytuj
Chciałbym mieć cierpliwość do gotowania, ale przeważnie szlag mnie trafia podczas przygotowywania składników i raczę się kanapkami z żółtym serem Smutny


+ ketchup
+musztarda

Offline kinetiKc

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2500
  • Płeć: Mężczyzna
  • zamaskowany muczaczo.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 08, 2010, 00:47:44 »
leukemia, schizophrenia, polyethylene.

Offline qbar

  • Polygamia Team
  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 4796
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 08, 2010, 00:56:48 »
Również jako kucharz i restaurator z wykształcenia ale nerd i geek z zamiłowania mam 2 propozycje dla tych którzy maja mało czasu bo np robią platynę w Uncharted 2:

#1: "Chińszczyzna"

Produkty:
- Woda
- Zupka chińska (jakakolwiek firma i smak)

Sposób Przyrządzania:
- gotujemy wodę
- zalewamy zupkę

Smacznego !

#2: "Chopped Pork" (Gulasz angielski)

Produkty:
- Konserwa

Sposób Przyrządzania:
- jest wiele sposobów i technik ale najprostsza z nim to: Otwórz konserwę

Smacznego ! :)

Katanka

  • Gość
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 08, 2010, 07:22:36 »
Spagetti ala Katanka :) Praktycznie wcinam to co drugi dzień od kilku lat ... uwielbiam makarony :)

Potrzebne składniki:

Paczka makaronu 500g dobrej marki (byle nie Lubella)
Fasolka po Bretońsku Pudliszki
Puszka kukurydzy
Ser żółty (Filutek lub Baby Gouda, jesli nie ma w sklepie to zwykły Ementaler)
Oliwa z oliwek
Sól

Przygotowanie banalne:

Gotujemy makaron dodając łyżeczkę soli oraz kilka kropel oliwy z oliwek. Gdy makaron wrzucimy do gotującej się wody, wlewamy do osobnego rondelka fasolkę Pudliszki, dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek oraz 1/3 puszki kukurydzy. Podgrzewamy do zagotowania na bardzo małym ogniu. Makaron i fasolkę często mieszamy. do miseczki na spagetti sypiemy nieco kukurydzy, na to trzemy na tarce żółtego sera. Po ugotowaniu makaronu za żadne skarby nie zalewamy zimna wodą, tylko lekko odcedzamy i sypiemy na miseczkę. Na górę trzemy sera, nalewamy fasolki z rondelka i posypujemy kukurydzą. Całość jest gorąca i spowoduje, ze ser pięknie się roztopi. wszystko mieszamy i podajemy :)

Mało wykwintne, ale jakie pyszke :) No i robi się 20 minut od zera do podania.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2010, 09:10:51 wysłana przez Katanka »

Offline Vramin

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16661
  • Płeć: Mężczyzna
  • With hearts toward none
    • Zobacz profil
    • https://twitter.com/Vramiin
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 08, 2010, 07:43:24 »
Szybki makaron z pesto a'la moja TŻ :).

Składniki:
- makaron (my używamy muszelek Malma)
- słoiczek pesto (zwykłego, nie np. pomidorowego)
- paczka krojonego boczku.

Makaron ugotować, boczek pokroić w drobne kawałki i podsmażyć. Jedno i drugie wymieszać, dodać pesto do smaku (na dwie osoby dodajemy pół większego słoiczka, lub prawie cały mały), jeszcze raz wymieszać i jeść ze smakiem. Szybkie i dobre.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2010, 11:48:04 wysłana przez Vramin »
   

Offline Vir

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3414
  • Płeć: Mężczyzna
  • Burp.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 08, 2010, 07:45:48 »
Na proste spaghetti mam taki patent:

Pomidorowe:
- cebula + czosnek (3-4 zabki) w kostke
- 3-4 papryczki konserwowe chili (ilosc zalezy od tego jak ostre ma byc, kiedys zrobilem z 12-stoma ale to juz byla przesada :), trzeba pokroic (nie wywalac ziarenek, chyba ze ma byc mniej ostre)
- podsmazyc cebule, czosnek i papryczki na oliwie
- teraz albo dorzucamy pomidory z puszki albo (lepsze ale upierdliwe) obieramy normalne pomidory, kroimy w cos tam i wrzucamy. Przewaga pomidorow zwyklych jest taka, ze lepiej sos smakuje, ale minus taki ze trzeba wtedy to gotowac duzo dluzej, az sie rozpadna na papke prawie, z pomidorami z puszki nie ma takiego problemu i wystarczy po prostu je zagotowac
- do tego przyprawy - oregano, majeranek, sol, pieprz, cukier (szczypta), tabasco (koniecznie czerwone), przyprawa wloska, przyprawa do gyrosa/grilla
- mozna dolac ciut zalewy od papryczek
- jak kto lubi to mozna dodac troche przecieru pomidorowego, jak kto woli moze to jeszcze blenderem na jednolita mase zmielic ale fajniej sie je jak jest co pogryzc
- jesli ktos jada mieso, to moze dorzucic smazone mielone, wazne zeby usmazyc je osobno i dorzucac na talerzu, inaczej rozmieknie, a i sos przejdzie niepotrzebnym smakiem na stale
- makaron nitki, sporo sosu, na to parmezan lub zwykla gouda

Pieczarkowe (mozna tez inne grzyby oczywiscie):
- grzybki kroimy w kostke (lepiej) lub grube paski (dla leniwych) i wrzucamy do gara z roztopiona spora iloscia masla (prawdziwego, nie jakiejs margaryny bo smak spieprzy), doprawiamy spora (naprawde, szczegolnie pieczarki bez soli nie maja smaku kompletnie) iloscia soli i pieprzu,  smazymy az sie zrobia miekkie, sciemnieja i puszcza sok (warto to robic pod przykrywka, zeby sok nie odparowal)
- gdzies tak w polowie dorzucamy 2-4 zabki czosnku, posiekane lub wycisniete
- na koniec dodajemy ciut wody, smietanke 12% (18% zbyt gesta i kwasna), doprawiamy ewentualnie jakimis przyprawami
- makaron najlepiej swiderki/paski, sos, pietruszka, tarty ser (znowu parmezan lub gouda) i gotowe
- podejrzewam, ze daloby sie tu spokojnie dorzucic kurczaka jesli ktos koniecznie chce z miesem

Z jajkiem (na szybko):
- na patelni roztapiamy sporo masla (prawdziwego), wrzucamy ugotowany makaron (nitki) i podsmazamy az sie lekko zrumieni (ale nie za duzo, zeby nie wysechl)
- na to dwa jajka, pieprz, sol, troche czerwonej papryki mielonej (moze byc slodka, moze byc ostra, jak kto lubi), kilka garsci tartego sera (parmezan juz raczej nie, ale gouda spoko), calosc mieszac zeby sie nie przypalilo, jajko sie scielo i oblepilo makaron (nie wyglada to super apetycznie, ale smakuje super :)
- wersja z miesem to pewnie z jakas szynka lub boczkiem


Co do salatek, to ostatnio zajadam sie grecko-podobnymi, czyli zwyczajnie:
- liscie salaty lodowej lub tej takiej z czerwonymi brzegami (nigdy nie pamietam jak to sie nazywa i czy to jeszcze salata czy juz kapusta :)
- pomidory (najlepiej od rolnika jakiegos, z bazarku, a nie szklarniowe bez smaku z marketu) pokrojone w cwiartki albo osemki
- ogorek swiezy, ogolony ze skorki, pokrojony w plasterki
- odrobina czerwonej cebuli, pokrojonej w cienka kostke
- duzo sera feta (kostka, albo nawet takie kawalki widelcem wygrzebane, jesli feta ma postac bloku w kartonowym pudelku)
- duzo oliwek pokrojonych w cwiartki (jak kto lubi zielone lub czarne)
- mozna dodac ciut marchewki startej na grubej tarce, ale naprawde ciut, kilka ruchow na tarce i final
- wszystko polac oliwa z oliwek (fajnie smakuje z oliwa o smaku czosnkowym) i gotowe
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2010, 07:53:14 wysłana przez Vir »

Steam, Origin: EvilVir; UPlay: Virek
---
The time has come for me to kill this game
Now open wide and say my name
Space Lord Motherfucker

Offline Ser

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2376
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 08, 2010, 09:26:39 »
Hehe niezły temat :) Ciasta też pieczecie? Bo mam dobry przepis na zajebisty sernik który smakuje jak lody waniliowe :) (bardziej puszysty i "piankowy" niż wiedeński). Czy może pieczenie ciast jest dla bab? :>

Offline tap-chan

  • Mieszkaniec tego forum
  • ****
  • Wiadomości: 746
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 08, 2010, 09:47:24 »
Doskonały temat. :] Jeśli chodzi o makarony, to polecam zamiast Lubelli/Malmy, o którejś ktoś wyżej pisał, spróbować włoskich. W Piotrze i Pawle/Almie są na pewno, nieco droższe, ale jakie pyszne - szpinakowe papardelle czy tagliatelle robi różnice w takich makaronach z pesto np. :)

Co do własnego przepisu zaś - mogę podać jakie ostatnio konsumuję śniadania. :]

4x Kanapka/tost z żółtym serem, kechupem, plastrem smażonego bekonu i jajkiem
Pół puszki fasolki w sosie pomidorowym HEINZ smażonej na patelni
Kilka parówek smażonych razem z fasolką.

Nietrudno domyśleć się skąd inspiracje;), natomiast ja taki zestaw uwielbiam. Rano daje masę energii, niekoniecznie jest najzdrowszy. ;)
Zaleta taka, że na dwie patelnie wszystko smażymy w 2 minuty - na jednej jajko + bekon, na drugiej fasolka + parówki. :)

Online Alexej

  • Moderator Globalny
  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 7596
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nowa generacja nikogo, ja chcę kolejnej!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 08, 2010, 10:12:51 »
weźcie nie irytujcie studenta przed sesją

trzeci dzień jem chleb z ketchupem :/

PSN ID: AlexejPL Steam: Alexej Origin: Alexejpl Uplay: AlexejPL

Offline SirMike

  • Forumogadka Team
  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5284
    • Zobacz profil
    • SirMike's blog
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 08, 2010, 10:45:40 »
Co do makaronów to po wielu próbach najbardziej podchodzi mi spaghetti "Primo Gusto" firmy Melissa.

PS - dlaczego tak wzbraniacie sie przed Lubella? Kupcie kiedys jakis makaron z Lidla za 99 gr to wtedy Lubella stanie się pyyyszna :)

Offline Tartaq

  • Forumogadka Team
  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2282
  • recovering WoW addict
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 08, 2010, 11:29:41 »
Lubella - bardzo dobry makaron.

chili con carne:
- mielone mięso (preferowana wołowina, ale wieprzowina też może być)
- puszka mieszanki kukurydzy i fasoli kidney w zalewie meksykańskiej (bonduelle) - nie polecam zwykłej mieszanki kukurydza & fasola bo w tej jest tylko jakieś 10% fasoli i całe danie potem wygląda jak kukurydza z mięsem a nie odwrotnie.
- 1 cebula
- kilka pomidorów
- przecier pomidorowy (ja kupuję w kartonikach po 0,5l, najlepiej smakowy z czosnkiem)
- papryczki chilli
- pieprz, pieprz cayenne, ostra papryka
- sos chilli

1. podsmażyć mięso i pokrojoną w kostkę ( nie za drobno ) cebulę
2. dodać pokrojone papryczki i pomidory (pomidory mają się rozgotować)
3. doprawić wymienionymi wcześniej przyprawami wedle zasady "więcej = ostrzej"
4. dodać przecier pomidorowy (dużo - danie ma mieć formę pół płynną)
5. dodać kukurydze i fasolę - te dla odmiany nie mają się rozgotować a tylko podgrzać.

Danie podawać oczywiście ciepłe w miseczkach. Jemy je łyżką. Do tego zwykle podaję ciepłe pieczywo czosnkowe i zimne PIWO. Dopuszczalna jest również PEPSI - nic innego.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2010, 11:34:35 wysłana przez Tartaq »

Offline Vramin

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 16661
  • Płeć: Mężczyzna
  • With hearts toward none
    • Zobacz profil
    • https://twitter.com/Vramiin
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 08, 2010, 11:47:40 »
dlaczego tak wzbraniacie sie przed Lubella? Kupcie kiedys jakis makaron z Lidla za 99 gr to wtedy Lubella stanie się pyyyszna :)
Dla nas Malma jest o całe piekło lepsza. Wcześniej jadaliśmy włoskie muszelki nr 42, ale wolimy Malmę. Zresztą, chyba wchodzimy w kwestie gustów i smaków, a o tym dyskutować nie sposób ;). Zaraz przeedytuję swojego posta.
   

Offline Vir

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3414
  • Płeć: Mężczyzna
  • Burp.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 08, 2010, 12:11:47 »
Ser: dawaj SERnik :D

Steam, Origin: EvilVir; UPlay: Virek
---
The time has come for me to kill this game
Now open wide and say my name
Space Lord Motherfucker

Katanka

  • Gość
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 08, 2010, 13:09:04 »
Co do makaronów to po wielu próbach najbardziej podchodzi mi spaghetti "Primo Gusto" firmy Melissa.

PS - dlaczego tak wzbraniacie sie przed Lubella? Kupcie kiedys jakis makaron z Lidla za 99 gr to wtedy Lubella stanie się pyyyszna :)

Akurat makarony testuję od dawna i mam własne typy. Primo Gusto są bardzo dobre, czasem w promocji +20%, lubię też Combino. Lubella są fatalne. Lubella jest specyficzna, jest bardzo jasna, w środku robi się twarda, natomiast na zewnątrz bardzo szybko rozmięka. To fatalny makaron :( Nadaje się tylko do makaronu + ser biały + tarta bułka + cukier + cynamon :)

gurafikku

  • Gość
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 08, 2010, 13:58:35 »
weźcie nie irytujcie studenta przed sesją

trzeci dzień jem chleb z ketchupem :/

Musisz koniecznie zjeść choć trochę mięsa! Bez tego głowa nie myśli i nauka źle wchodzi. Może rozglądnij się po okolicy i coś znajdziesz?


Katanka

  • Gość
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 08, 2010, 14:07:02 »
Moja Borcia będzie miała małe jamniki za około 2 tygodnie. Może chcesz jednego? Oczywiście skasuję po cenie promocyjnej dla kumpli ;)

Offline SirMike

  • Forumogadka Team
  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5284
    • Zobacz profil
    • SirMike's blog
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 08, 2010, 16:32:14 »
Hehe niezły temat :) Ciasta też pieczecie? Bo mam dobry przepis na zajebisty sernik który smakuje jak lody waniliowe :) (bardziej puszysty i "piankowy" niż wiedeński). Czy może pieczenie ciast jest dla bab? :>

Pewnie, ze pieczemy - dawaj :)

Offline nikvist

  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 438
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 08, 2010, 19:36:27 »
Skoro można wrzucać ciasta to dam przepis na babkę majonezową ;D Smakuje wyśmienicie i nie jest trudna do zrobienia.

Babka majonezowa

Składniki:
- 5 jajek,
- 1,5 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. mąki pszennej,
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 5 płaskich łyżek majonezu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek śmietankowy.

Jak przyrządzić?
W jednym naczyniu ubić białka, w innym żółtka z cukrem.

Do ubitych żółtek dodawać na przemian dwa rodzaje mąki, majonez, olejek, proszek do pieczenia i na koniec ubite białka. Dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki.

Piec w podłużnej foremce (keksówce) 40-45 min. w temp. 180 C.

Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.

Offline mozgu

  • Ultimate Badass
  • *****
  • Wiadomości: 3936
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
    • Czasem coś tam skrobnę...
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 08, 2010, 19:41:30 »
...a mówią, że nie mają tematów na Forumogadkę

Offline SirMike

  • Forumogadka Team
  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5284
    • Zobacz profil
    • SirMike's blog
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 08, 2010, 19:54:56 »
Cytat: Mariusz  link=topic=3689.msg77001#msg77001 date=1262976090
...a mówią, że nie mają tematów na Forumogadkę

No dobra, ale nie bedziemy dyktowac przepisow :)

Offline Tomek Andruszkiewicz

  • Badass
  • *****
  • Wiadomości: 1189
  • Pan Spinacz
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 09, 2010, 02:12:28 »
Skoro można wrzucać ciasta to dam przepis na babkę majonezową ;D Smakuje wyśmienicie i nie jest trudna do zrobienia[...]
- 5 płaskich łyżek majonezu
Jaki majonez? Bo smakowo Hellmann's, Winiary i Kielecki to trzy mocno od siebie odległe galaktyki.

Offline Crazy Butcher

  • Badass
  • *****
  • Wiadomości: 1695
  • Płeć: Mężczyzna
  • NO PAIN, NO GAIN
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 09, 2010, 07:03:17 »
Jesli majonez to tylko Winiary.

Katanka

  • Gość
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 09, 2010, 09:19:57 »
Jeśli majonez to TYLKO Kielecki :) Inne do pięt nie dorastają temu własnie.

Offline Tartaq

  • Forumogadka Team
  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2282
  • recovering WoW addict
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 09, 2010, 09:34:24 »
Winiary +1

krzychu_419

  • Gość
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:15:21 »
Kielecki +1
Ludzie czy w Polsce można kupić prawdziwy bekon? jakiś czas temu odwiedziłem kilka dobrych sklepów mięsnych i tylko w jednym było coś co się bekonem nazywało ale nie miało z nim wiele wspólnego :(

Offline tap-chan

  • Mieszkaniec tego forum
  • ****
  • Wiadomości: 746
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:32:58 »
Jest z tym spory problem. Niewiele delikatesów go sprzedaje i to raczej w Realu czy Tesco ciężko je dostać (przynajmniej z własnego doświadczenia). Najczęściej jeżdżę do Piotra i Pawła i tam od czasu do czasu mają.

Ale to nei znaczy, że nie można go zastąpić. Ostatnio nabyłem "karczek jakiśtam" z Sokołowa, znacznie mniejszy niż bekon, ale po usmażeniu nie wiem czy nie smakuje jeszcze lepiej... Trzeba szukać i próbować. :)

Offline Don Simon

  • Żywa Legenda
  • *****
  • Wiadomości: 21596
  • Gin&Tonic Team
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:34:31 »
Tylko Winiary!

Bekon - albo gotowany w plastrach w paczce albo na bazarze. Ten paczkowany jest calkiem dobry - jak sie podsmazy na patelni to plce lizac.

Pytanie:
Tap-chan pisal cos o fasoli. Macie jakis przepis/rade gdzie kupic wlasnie taka fasole w stylu amerykanskim? Taka slodka, idealnie pasujaca do hamburgera, dan z grilla itp? Jadlem taka w Rodeo Drive w Wawie, ale zamkneli dziady.
Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się. Więc dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.

Offline nikvist

  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 438
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:51:13 »
Jaki majonez? Bo smakowo Hellmann's, Winiary i Kielecki to trzy mocno od siebie odległe galaktyki.

Do tego ciasta zawsze wykorzystuje Winiary. Testowałem inne majonezy, ale z Winiary ciasto wychodzi najlepiej.

A, i ważne jest, aby delikatnie wymieszać ubite białka z ciastem (najlepiej ręcznie)  - babka wtedy będzie bardziej puszysta.

Offline tap-chan

  • Mieszkaniec tego forum
  • ****
  • Wiadomości: 746
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 09, 2010, 12:32:44 »
Pytanie:
Tap-chan pisal cos o fasoli. Macie jakis przepis/rade gdzie kupic wlasnie taka fasole w stylu amerykanskim? Taka slodka, idealnie pasujaca do hamburgera, dan z grilla itp? Jadlem taka w Rodeo Drive w Wawie, ale zamkneli dziady.

Ale ja kupowałem taką w stylu angielskim. ;) Biała fasolka w sosie pomidorowym. Produkuje to HEINZ, Hellmans i jeszcze jacyś "prywaciarze";) jedni. Ja kupuje te pierwsze, mi osobiście najbardziej smakuje. 3.99 za puszkę w Piotrze i Pawle.
O słodkich fasolach nic nie wiem. ;)

Offline SirMike

  • Forumogadka Team
  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5284
    • Zobacz profil
    • SirMike's blog
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 09, 2010, 12:57:01 »
Jeśli majonez to TYLKO Kielecki :) Inne do pięt nie dorastają temu własnie.

Bo nie jadles tego z Grudziądza :) Jest jeszcze lepszy :)
Ale Kielecki rządzi tak czy inaczej.

krzychu_419

  • Gość
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 10, 2010, 00:13:58 »
Zgadnijcie co to jest

a ja w tym czasie to zjem :)

Offline kinetiKc

  • Super Badass
  • *****
  • Wiadomości: 2500
  • Płeć: Mężczyzna
  • zamaskowany muczaczo.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 10, 2010, 00:25:01 »
Słoik Nutelli. Poza tym nie wiem.
leukemia, schizophrenia, polyethylene.

Offline SirMike

  • Forumogadka Team
  • I Am Robot
  • *****
  • Wiadomości: 5284
    • Zobacz profil
    • SirMike's blog
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 10, 2010, 00:30:52 »
Cytat: Krzychu  link=topic=3689.msg77232#msg77232 date=1263078838
Zgadnijcie co to jest

a ja w tym czasie to zjem :)

o tej godzinie? :o

A co to jest... chyba jakas... salatka :D