Przytoczę tu pewną zabawną historię, jaka dziś mi się przytrafiła na tym znanym serwisie aukcyjnym. Pojawił się ciekawy zestaw gier, który chciałem nabyć drogą licytacji. Była opcja kup teraz oraz możliwość licytowania. W opisie widniała informacja o tym, żeby nie licytować bo to ogłoszenie. Sprzedawca miał ponad tysiąc pozytywnych komentarzy, założyłem więc, że zna regulamin zabraniający wystawiania ogłoszeń/reklam. Zalicytowałem, po czym na skrzynce pojawiła się pierwsza wiadomość:
"W AUKCJI NAPISAŁEM ŻEBY NIE LICYTOWAĆ"Jak ktoś pisze do mnie z caps lockiem, działa na mnie jak przysłowiowa płachta na byka, odpisałem więc rzeczowo:
"Regulamin allegro zabrania wystawiania ogłoszeń/aukcji informacyjnych a jeżeli nie chce się robić licytacji to wystawia się aukcję, w której jedyna możliwa opcja to 'kup teraz'. Myślałem, ze osoba która zrobiła ponad 1000 transakcji i jest na allegro od pięciu lat zdaje sobie z tego sprawę."Gdybym dostał takiego maila, przeprosiłbym kupującego i poprosił o umożliwienie mi odwołania oferty i wystawienia ponownie regulaminowej aukcji. Oczywiście w odpowiedzi dostałem zero konkretnych wyjaśnień, tylko pieniactwo:
"PAN NIE JEST Z OBSŁUGI ŻEBY MNIE POUCZAC"Odpowiedziałem tym samym:
"A Pan nie jest moim kolegą, żeby pisać do mnie z caps lockiem. Jak widać netykieta też jest Panu obca."Po chwili:
"NASTĘPNY PRZEMĄDRZAŁY POLSKI SIUREK COŚ CI NIE PASUJE TO NIE LICYTUJ JA DLA CIEBIE TEZ NIE JESTEM KOLEGĄ I NIE SPAMUJ MI SKRZYNKI GŁUPIMI MAILAMI.PRZYJACIÓŁ SZUKASZ CZY PIES CI ZDECH ZNAJDX SOBIE FORUM DO PISANIA Z KIMŚ INNYM A NIE DO MNIE PISZESZ I WECKEND MI PSUJESZ"Niesamowicie miłe podejście do człowieka, który chce zostawić w kieszeni przedsiębiorcy (notabene nie widziałem, żeby człowiek miał zarejestrowaną działalność a grami czasem obraca w dziesiątkach). Zeźliłem się nieco:
"Cóż, jedni się urodzili inteligentni, inni tą inteligencje nabyli, niestety niektórzy na zawsze pozostaną chamami i prostakami, którzy bezpodstawnie obrażają innych mimo, że nie mają racji
.
PS. Nie ma takiego słowa jak 'weckend' jest za to 'weekend'
Serdecznie pozdrawiam i bez odbioru"Dostałem wiadomość uwaga, bez caps locka!
"Chciałem poinformować że odwołałem pańską ofertę ,oraz umieściłem pana na mojej czarnej liście kupujących ,jednocześnie informuje że osoby które nie będą tolerować zasad na MOJEJ aukcji oraz będą obrażać Moją osobę takimi słowami jak cham,prostak będą automatycznie usuwane z aukcji.
POZDRAWIAM!"
Zakończyłem spór:
"Nigdzie nie napisałem o Panu jako chamie i prostaku, pisałem jedynie o różnych typach ludzi. To Pan jako pierwszy nazwał mnie "przemądrzałym polskim siurkiem". Dziękuje za odwołanie mojej oferty, odeszła mi ochota na zakupy u kogoś, kto mnie obraża.
Miłego wieczoru, serdecznie pozdrawiam. "
Jako powód odwołania mojej oferty użytkownik wpisał:
"Nie toleruje zasad na mojej aukcj używa słów obraźliwych typu cham,prostak!!!"
A czy Wam zdarzyły się podobne kwiatuszki?