Forum Polygamia.pl

Sprzęt => PlayStation 4 => Wątek zaczęty przez: Acrid w Październik 25, 2016, 14:17:23

Tytuł: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: Acrid w Październik 25, 2016, 14:17:23
Co należy wykonać przy przejściu PS4 -> PS4 Pro, jeżeli wiemy, że pozbywamy się poprzedniczki? Lista czynności? Prawdę mówiąc nigdy tego nie robiłem, więc nie bardzo wiem, a nie chce nic tam zostawiać.

-> Wszystkie zapisy mam w chmurze, gry cyfrowe mogę ściągnąć na nowo, nie muszę ich przenosić.
-> Wszelkie zrzuty/filmy mogę albo olać, albo zrzucić na pendrive?

Co potem? Jest jakiś piękny guzik, który powraca do stanu fabrycznego, czy trzeba się bawić poprzez jakieś menu serwisowe? Co z samą konsolą, która zapewne jest przypisana do mojego konta? Poprzez www mam ją sobie jakoś usunąć? Gdzie?

O czymś zapomniałem?
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: mataman w Październik 25, 2016, 14:29:39
Jest opcja połączenia obu konsol kablem Ethernet i zgrania wszystkiego. Można też zrobić backup na dysk zewn.

Po zgraniu danych trzeba zrobić dezaktywacje konsoli i format dysku.
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: mdag w Październik 25, 2016, 14:42:10
Co potem? Jest jakiś piękny guzik, który powraca do stanu fabrycznego, czy trzeba się bawić poprzez jakieś menu serwisowe?

(Ustawienia) > [Inicjalizacja] > [Zainicjuj PS4]

Masz do wyboru szybka lub pełna inicjalizacja. Po skończeniu konsola się wyłącza. Po ponownym włączeniu jest jak ze sklepu tj. wybór języka itd.

http://manuals.playstation.net/document/pl/ps4/settings/restore_system.html (http://manuals.playstation.net/document/pl/ps4/settings/restore_system.html)

Co z samą konsolą, która zapewne jest przypisana do mojego konta? Poprzez www mam ją sobie jakoś usunąć? Gdzie?

Na aktywowanym systemie PS4? wybierz pozycję  (Ustawienia) > [PlayStation Network/Zarządzanie kontami] > [Aktywuj jako podstawowe PS4] > [Dezaktywuj]

http://manuals.playstation.net/document/pl/ps4/settings/activation.html (http://manuals.playstation.net/document/pl/ps4/settings/activation.html)

Screeny zgrałem na dysk, a sejwy mam zarówno w chmurze i na wszelki wypadek na dysku.
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: Acrid w Październik 25, 2016, 14:53:25
No, i to się nazywa fachowa odpowiedź, dzięki!
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: Irreversible w Październik 25, 2016, 20:27:55
Jest opcja połączenia obu konsol kablem Ethernet i zgrania wszystkiego...
Jak wymusic wspolprace? oraz czy obie musze miec juz podlaczone do TV?
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: mataman w Październik 25, 2016, 20:52:17
http://manuals.playstation.net/document/pl/ps4/settings/transfer.html
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: Irreversible w Październik 25, 2016, 22:46:42
http://manuals.playstation.net/document/pl/ps4/settings/transfer.html (http://manuals.playstation.net/document/pl/ps4/settings/transfer.html)
Podziekowal, zapewne skorzystam wlasnie z tego rozwiazania :)
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: Acrid w Listopad 09, 2016, 15:23:01
https://blog.eu.playstation.com/2016/11/09/how-to-transfer-your-data-from-ps4-to-ps4-pro/
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: Irreversible w Listopad 10, 2016, 11:33:07
Przy zalogowaniu na nowa konsole zapyta czy chcesz transferowac dane z innego systemu, u mnie ten etap zakonczyl sie failem (niebieskie tlo i muzyczka przez kilka minut) i musialem zrestartowac konsole manualnie padem. Restart rowniez zwiesil sie na dobrych kilka minut, wiec ratowalem sie trzymajac power kilka/kilkanascie sekund... Nastepnie musialem odpalic transfer z poziomu menu-> system -> transfer data. Wstepny szacunek -> 3h, prawie 8oo GB do przeniesienia...

Edyta, nie ma paska postepu ani nawet szacowanego czasu do konca. To akurat jest slabe.
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: DarkStar w Listopad 10, 2016, 11:45:40
-_-


Nie brzmi zachęcająco. Dobrze, że mam nie więcej niż 400GB zajęte na dysku.
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: Irreversible w Listopad 10, 2016, 14:25:53
errata... pasek postepu jest widoczny na obrazie zrzucanym z Prosiaka... Mialem caly czas przelaczone na obraz Nooba :p
Jeszcz 15 minut...
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: DarkStar w Listopad 10, 2016, 15:43:58
lol, faktycznie :D Dzięki za info. Obraz w TV się przełączył niepostrzeżenie.


Ja prawie zbrickowałem starą konsolę, mam talent. Dzisiaj nie jest mój najlepszy dzień. Najpierw poległem na zagadce w stylu "wpisz trzeci wyraz z tego zdania". ;)


(http://i.imgur.com/1IYI69C.jpg)


Tego systemu. "Tego", czyli tego nowego, który wyświetla ten komunikat, czy "tego" starego (czyli "tamtego", "innego")? ??? W końcu stwierdziłem, że tego to to samo co this, a jakby chodziło o ten stary, to by było that, czyli tamtego. No i nacisnąłem na Pro. Źle.


No to od nowa. Przechodzimy wizarda, naciskamy na starym... Dlaczego on mówi, że to aż 8 godzin zajmie, jak ja mam <=400GB danych? No nic, uruchamiam. Sprawdzam kable sieciowe. Szijet, stare PS4 mam wpięte do sieci 100Mbps. ::) Na ekranie komunikat, żeby nie wyłączać i nie odpinać kabli. Ale ja MUSZĘ. Osiem godzin!! Dobra, ryzyk fizyk. Wyłączam obie konsole przyciskiem. :/ Pro startuje - inicjalizacja od nowa, przynajmniej nic się jej nie stało (liczyłem na to, że system jest trzymany w pamięci ROM i nawet jak przerwę transfer, to się najwyżej system plików na dysku uszkodzi). Włączam starą - a tam zonk, nadal wyświetla ekran transferu. Trzy razy wyłączam, nadal to samo. Pro nie wykrywa już Nooba. Myślę sobie - brick. Pięknie. Ale komunikat był, więc zrobiłem to na własną odpowiedzialność. Jeszcze raz postanowiłem ją zrestartować, ale teraz krócej trzymałem przycisk power (do trzech piknięć, tak jak gdy chcemy zrobić hard reset przy zwieszce). Zrestartowała się i normalny ekran logowania wyszedł. Przepiąłem ją do 1Gbps i teraz podało 51 minut na transfer i jadę.


Sorry za nieskładną pisaninę, ale to jest strumień świadomości. ;) Jak będziecie widzieć komunikat, żeby nie wyłączać systemu i nie odpinać kabli, to wiedzcie, że oni na serio to napisali i nie róbcie jak ja. I sprawdźcie sobie kable wcześniej.
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -&gt; PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: Simplex w Listopad 10, 2016, 21:29:55
Jestes hardkrem. Ja bym nie wyłączył.
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: niewierze w Listopad 11, 2016, 02:59:33
Przed sprzedażą nooba zgrałem savy na pena, teraz ciekawa sytuacja - odegrałem na prosie wszystkie poza jednym - przy U4 konsola stwierdziła, że nie mam tej aplikacji i go nie przegra. Dopiero po uruchomieniu w konsoli gry transfer był możliwy - sytuacja irracjonalna, gdybym miał liczniejsze savy z gier płytowych.
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: Buster Dogg w Listopad 13, 2016, 10:33:25
A trzeba je podłączać Ad Hoc kablem sieciowym, czy widzą się nawet jak po drodze jest switch albo router?
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -&gt; PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: DarkStar w Listopad 13, 2016, 10:40:35
Widzą się, router/switch jest ok. Tylko Gigabit, bo jak nie, to będzie kilkanaście godzin. ;)

// Tapatalkin'
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: bronar w Listopad 13, 2016, 11:11:08
Ja prócz danych przenosiłem też dysk - w noobie miałem 2TB.
Poszło sprawnie. Na starej konsoli backup -> przełożenie dysku do Pro i instalacja systemu -> wgranie backup'u.
Całe szczęście, że dodali trzecie USB z tyłu konsoli bo moich pendrive'wów nie dało się wcisnąć od przodu (to wgłębienie przy usb w obudowie jest w prosiaku węższe).
Tytuł: Odp: Przejście PS4 -> PS4 Pro
Wiadomość wysłana przez: Biskup w Listopad 13, 2016, 12:39:57
Da się w ogóle software'owo zbrikować PS4? Chyba nie, bo zawsze można wgrać soft bezpośrednio z pendrive w tym ich "trybie awaryjnym".