Forum Polygamia.pl

Sprzęt => PlayStation 3 => : excelban June 27, 2011, 15:57:32

: Złącze HMDI w PS3- Problem
: excelban June 27, 2011, 15:57:32
Witam. Jestem świeżo upieczonym nabywcą PlayStation 3 i jestem z tego dumny  ;D. Tylko mam mały problem... Otóż kiedy wczorajszej nocy przestawiałem " Ustawienia wyświetlania " ( menu w j.pol.) ze złącza HMDI na AV ( na TV w rozdz. HD ) wszystko było pięknie ładnie. Po zmianie ustawień podłączyłem konsole na zwykłego TV ( jakiś Philips ) bez HD i elegancko śmigał na AV. Lecz kiedy podłączyłem go spowrotem pod TV z HD ( Sony Bravia 42' ) i chciałem zmienić z AV na HDMI nic się nie stało ... był ciemny ekran jakby Play nie odbierał sygnału od TV. Przywracałem ustawienia fabryczne ale to też nic nie dało, wyświetlił się tylko komunikat "znaleziono urządzenie HD bla bla bla czy chcesz się z nim połączyć" dałem tak, zmieniłem z kanału AV na HDMI i nic się nie stało. Kabel HD jest dobry bo podłączałem go pod DVD i działa w HD. Wydaję mi się, że popsuło się gniazdo HD w konsoli... ale pewien nie jestem. Może coś się poprzestawiało w ustawieniach ? Może zna ktoś magiczny, cudowny i nieoceniony sposób na to żeby naprawić ten " dynks " ? Proszę pomóżcie a każdemu kto napisze posta postawie zimnego 0.6l Lecha  ;D. Wracając do mojej teorii z zepsutym gniazdem, czy ktoś się orientuje ile mogłaby kosztować naprawa ( o ile to jest to ) ? Gwarancja się skończyła jakiś rok temu ( konsole kupiłem od brata ) a wiem, że jak ją kupowałem była w 100% sprawna. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam excelban.
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: SzczwanyGapa June 27, 2011, 17:50:35
Głupio spytam:
Po ponownym podłączeniu przez HDMI włączyłeś konsolę przytrzymując przycisk na obudowie do momentu "zapikania"?
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: excelban June 27, 2011, 18:16:57
tak, po czym konsola powróciła na ustawienia AV i wyświetlił się komunikat "wykryto urządzenie HD czy chcesz się z nim połączyć", dałem "tak" i wróciło na HMDI z czarnym ekranem
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: Kac309 June 27, 2011, 18:51:37
Na zdrowy chłopski rozum jeśli wyskakuje napis "wykryto urządzenie HD czy chcesz się z nim połączyć" to złącze HDMI powinno być OK.

Sprawdź może na innym wejściu w swoim TV.
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: excelban June 27, 2011, 19:42:49
Sprawdzałem na wszystkich wyjściach HDMI jakie mam w TV, mało tego poszedłem do kumpla i też próbowałem podłączyć na HD i dalej ekran jest ciemny.
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: SimonX June 27, 2011, 20:03:50
Dziwna sprawa... rozumiem, że TV jest FullHD i opcja, że włącza się nie obsługiwany tryb 1080p odpada?
Może spróbuj tak - nie przełączaj go jak się zapyta, wejdź w ustawienia i ręcznie zmień video out na hdmi, nie pozwól automatycznie wykrywać tylko mu ręcznie ustaw 720p i sprawdź, czy taka rozdziałka się pojawi.
Może coś w ustawieniach TV, może wchodzisz na nie to HDMI w TV, do którego podłączasz?
Dźwięk przy włączaniu słychać, czy też nie?

edit: jeszcze jeden pomysł - z tego co czytam wychodzi mi, że prawdopodbnie masz podpięty tv i przez mulit-av i przez hdmi jednocześnie. Odepinij kabelek multi-av i podepnij tylko używając kabla hdmi, zresetuj ustawienia wyświetlania konsoli i zobacz, czy wtedy pojawi się obraz na hdmi - ten początkowy w niskiej rozdzielczości.
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: SzczwanyGapa June 27, 2011, 20:23:49
prawdopodbnie masz podpięty tv i przez mulit-av i przez hdmi jednocześnie

To nie powinno stanowić problemu. Kiedy pierwszy raz podłączałem PS3 do plazmy zapomniałem o resecie ustawień, więc podłączyłem przez HDMI i AV - na HDMI przełączyłem bez problemu.
Zawsze warto spróbować.
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: excelban June 27, 2011, 21:24:55
Może spróbuj tak - nie przełączaj go jak się zapyta, wejdź w ustawienia i ręcznie zmień video out na hdmi, nie pozwól automatycznie wykrywać tylko mu ręcznie ustaw 720p i sprawdź, czy taka rozdziałka się pojawi.

TV jest FullHD. Nie rozumiem tylko jak mam ręcznie ustawić 720p bo żadna rozdzielczość HDMI nie działa, gdy tylko wchodzę w " ustawienia wyświetlania " i chcę zmienić z AV ( 576i ) na HD pojawia się czarny ekran i TV przez te 30sek nie reaguje na zmiany kanałów po czym system powraca na AV.

PS: Znalazłem w Ustawienia -> Ustawienia Systemu -> Przywróć System PS3?. Formatuje dysk twardy i przywraca domyślne. Mogę się pogodzić z utratą zawartości dysku, ale czy to nie usunie moich trofeów ?
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: Michaelius June 27, 2011, 23:08:46
Jak najpierw zsynchronizujesz trofea to beda na serwerze sony
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: djpunch July 11, 2012, 22:01:09
Mam ten sam problem ktoś zna już rozwiązanie
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: a_ratajczak July 17, 2012, 15:12:57
Mam ten sam problem ktoś zna już rozwiązanie
KTO?!
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: Simplex July 17, 2012, 17:17:57
I to są skutki nieuzywania znakow przestankowych i interpunkcyjnych,

djpuncha proszę o pisanie po polsku. Podpowiedź: "Mam ten sam problem, ktoś zna już rozwiązanie?"

Czy to przypadkiem po aktualizacji 4.20 albo 4.21 nie pojawil sie wysyp problemow z HDMI?
: Odp: Złącze HMDI w PS3- Problem
: SzczwanyGapa July 17, 2012, 17:30:15
I to są skutki nieuzywania znakow przestankowych i interpunkcyjnych,

djpuncha proszę o pisanie po polsku. Podpowiedź: "Mam ten sam problem, ktoś zna już rozwiązanie?"

+8 (nie tyczy się wyłącznie djpuncha ale ogólnie)

Czy to przypadkiem po aktualizacji 4.20 albo 4.21 nie pojawil sie wysyp problemow z HDMI?

Na to wygląda. U mienia priabliema niet :)