Metro LL to też dobrze zoptymalizowana gra. Grid i Bureau to porty z pastgenów więc też dobrze chodzą. Za to gwarantuje ci ze zadna lub prawie zadna z wymienionych przezemnie gier nie pojdzie na 980Ti w stałych 60fps w 2560x1600 i w maksymalnych możliwych ustawieniach z dobrym antyaliasingiem. Oczywiscie niektóre z tych gier mogą mieć takie ustawienia, ze wystarczy przelaczyc jedna, dwie opcje z ultra na high i gra bedzie chodzic plynnie, a roznicy nie bedzie widać bez lupy albo porównywania równolegle na dwóch monitorach.
W każdym razie ja się trochę sparzyłem na kupowaniu highenda który jest niewiele szybszy, ale za to dużo droższy od następnego niższego modelu. Z tym że jak kupowałem 780Ti za 2550zł, to 780 kosztował ok 1800 no i był sporo wolniejszy, dlatego się zdecydowałem na wyższą opcję (no i dodatkowo balem sie ze zmiany z 770 na 780 w ogole nie odczuję, a na 780Ti prędzej). Jakbym był mądrzejszy, poczekał te pare miesiecy i doczekał do premiery serii 9x00 to bez zastanowienia kupiłbym 970 za 1500-1600zł i podkręcił do wydajności 980, a zaoszczędzoną różnicę ceny do 980 wydałbym na coś innego do kompa, typu dysk ssd czy coś, albo odłożył jako kwotę którą dołożę przy następnej wymiany karty, albo dał owsiakowi, ew. napalił w piecu

Nie zmienia to faktu że jest wielce prawdopodobne że GM200 (980Ti) kupię za jakąś absurdalną kwotę - no chyba że Nvidia wypuści dwie karty, jedną dużo droższą i minimalnie szybszą, to wezmę tę wolniejszą. I fajnie byłoby nie wydawać więcej niż dałem za 780Ti, tylko że wtedy dolar był po 3,2 a nie po 3,7.