Hm. No to kompletnie bez sensu. Bo jak ustawiłem 5GHz, to są takie momenty (np. pierwsze włączenie przeglądarki), że chwilowo proc zaczyna pracować mocniej i mi wentyle wyją przez 2-3sekundy. A chciałbym używać sprzętu komfortowo. W czasie gry mi to nie przeszkadza, ale czasie zwykłego użytkowania już trochę boli.
To sobie poprawnie skonfiguruj wentylator. Dolny próg temperatury zwiększ maksymalnie. Wtedy chwilowe obciążanie procka nie ma prawa podbijać temperatury na tyle, żeby trzeba było rozkręcać wentylator.
A wysoki zegar jak najbardziej przydaje się przy przeglądaniu neta. Strona jest szybciej renderowana.
Mam 4.8 GHz non stop i nigdy mi wentylator nie przekroczył minimalnych podczas takiego użytkowania.
Z kolei wentylatory w obudowie mam tak ustawione, że się wyłączają w idlu. Czasem przy oglądaniu wideo się włączają na minimum na moment, co można zauważyć tylko na monitoringu.
Różnica między oszczędzaniem energii a brakiem to kilka W w obecnych procesorach. W desktopie całkowicie bezużyteczne, a ma negatywne efekty w kwestii wydajności i stabilności.