Odkopie. Jest sens kupowania mcbooka air w 2018? Od dawna chciałem poprowadzić lapka od appla tylko ceny odstraszają. Aktualnie można kupić nowego air na i5, 8gb, 128gb ssd chyba model 2015 za około 3600zł. Jak na te parametry to cena spora.
Pro raczej nie chcę bo lapka używam tylko do neta, cos napisac itp. Bawic sie w kupowanie syarych pro i ladowac ssd to przesada dla mnie.
Na allegro są używki air od osób prywatnych za około 2600. Trochę duże ryzyko bo jak sie trafi na nie oryginalne baterie czy zasilacz to zakup wyjdzie bokiem.
Pytanie, czy warto dac 3600 za nowego air?
Ja mam Aira "Mid 2012" i wszystko działa jak należy.
Natomiast pomimo, że używam go od wiele lat to do systemu się nie przyzwyczaiłem - Windows jest bardziej wygodny i intucyjny (kiedyś był bo teraz nie znam nowych wersji). Dodatkowo różne systemy plikow niż w Windows (trzeba sobie kupić odpowiedni program żeby to działało sprawnie - Paragon), pakiet Office niby kompatybilny ale jakby nie do końca (zapewne wynika to z różnych wersji, które w przypadku Windows też są niby kompatybilne ale czasami coś nie działa jak należy). Problemem jest to, że jest to Mac, a właściwie każdy używa Windowsa. Inne wady ? Niewygodnie łączy się z telefonami z Androidem aczkolwiek i tak lepiej niż zestaw iPhone + iTunes (to jest mega koszmar dopiero). Zalety? Zawiesił mi się może kilka razy (przez kilka lat!), zero "niebieskich ekranów", system ani razu się nie zepsuł, nigdy nie było problemu ze sterownikami i innymi cudami. Dodatkowo użytkownik ma pełną swobodę i system nie jest zablokowany jak telefon dla idiotów (iPhone), na którym nic się nie da zrobić i pogrzebać (najwyżej popsujesz jak nie umiesz).
Od początku system dostaje darmowe update do nowych wersji, natomiast obecnie Apple zmienia go na 64bit i podobno ma sprawić, że stare aplikacje (32bit) mają nie działać. Ogólnie nie wiem o co chodzi, poza tym, że mi wyłączą 60% zainstalowanych programów (tu możesz poczytać jeśli chcesz, bo ja o tym tak naprawdę zapomniałem).
Mój Mac jest już stary, a bateria działa rewelacyjnie (a dużo z niego korzystam). Do zastosowań biurowych i neta wydajność całkiem wystarcza. Ja na swoim skończyłem nawet Pillars of Eternity, stare Broken Swordy i Crusader no Remorse