Hujwej dotarl wczoraj, za duzo sie nie pobawilem, zdazylem jedynie skonfigurowac Windowsa, uaktualnic sterowniki i obnizyc napiecia za pomoca Throttlestop. W porownaniu z moim firmowym Lenovo T480 (model z i5 i 256SSD vs Matebook z i7 i 512SSD) to roznica w odpalaniu aplikacji jest zauwazalna na korzysc Hujweja, ale obstawiam tutaj obciazenie roznymi enterprise gownami. Co mnie jednak najbardziej zaskoczylo to jakosc wykonania. Podchodzilem do recenzji wychwalajacych pod niebiosa wykonanie Matebooka troche sceptycznie (za duzo smierdzacych sponsoringiem recenzji w sieci tego samego modelu), ale faktycznie jest to poziom Apple. O ile nie wyzej. Mam obecnie w domu Macbooka Air z 2018 roku (z touchbarem) i pierwsze wrazenie jest takie, ze Hujwej jest solidniejszy, sztywniejszy i ogolnie wydaje sie byc bardziej wytrzymalym sprzetem. To moze byc oczywiscie jedynie zludzenie, szczegolnie z moj Air z 2012 roku do tej pory wyglada niemal jak nowy, ale jednak Matebook jest zdecydowanie poziom wyzej od mojego Lenovo.
Z rzeczy, o ktorych naczytalem sie w sieci:
- cewka mi nie piszczy
- touchpad faktycznie ma lekkie "klekotanie", tak jakby byl troche luzny, ale jeszcze nie zdecydowalem czy mi to przeszkadza - jest to bardziej na zasadzie jak pacne palcem w touchpad to wywoluje tym delikatne klikniecie jakby, przy przesuwaniu palcem nie czuc zadnych luzow
- windowsowy powercfg /batteryreport pokazuje objetosc baterii na poziomie 59.8Wh przy deklarowanch 57.4Wh
- Throttlestop pozwolil mi bezpiecznie zejsc do -120mv na CPU Core i Cache, wartosci GPU nie ruszalem na razie, poza tym musialbym chyba instalowac 3D Marka zeby to przetestowac. Przy -130mv dostalem BSODa przy TS Bench, roznica w wydajnosci miedzy default a po zmniejszeniu voltage wyniosla ponad 20% dla TS Bench a wiatraki zalaczaly sie dopiero w okolicach 70% testu vs 20% przy defaultowych ustawieniach, dodatkowo nie weszly ani razu na tak wysokie obroty jak przy ustawieniach standardowych.
- ekran jest niesamowity, znacznie lepszy niz w Airze (ktory ma retine). Do tego proporcje 3:2 w laptopie to cos, co powinno byc norma. Ciezko mi sie teraz patrzy na 16:9 w Lenovo.
- Wireshark nie pokazal zadnego podejrzanego ruchu w kierunku chinskich serwerow - jedyny ruch w tamtym kierunku odbywal sie gdy sciagalem sterowniki ze storny Huaweia. Windows 10 wyglada na wersje vanila, w systemie nie ma absolutnie zadnych dodatkow (typu antywirusy, pakiet Office, jakies dziwne sklepiki) poza PC Managerem od Huawei, ktorego mozna bez problemu odinstalowac. Znacznie czystszy system niz nawet w przypadku Lenovo.
- klawiatura to nie poziom Lenovo T480, ale chyba jest lepsza niz w Air z 2012 i na pewno duzo lepsza niz w Air z 2018.
- glosnosc pracy - przy defaultowych ustawiniach (bez grzebania w Throttlestop) na tescie wbudowanym w Throttlestop pod koniec bylo dosc glosno. Na poziomie starego Aira z 2012 roku pod maksymalnym obciazeniu. Przy zaaplikowaniu Throttlestop pod koniec testu laptop raczej nie bylby slyszalny w ciagu dnia, gdy jest normalny gwar w domu. Pewnie przy dluzszym grzaniu wiatraki wejda w koncu na wyzszy poziom, ale zauwazylem ze po obnizeniu napiec przy normalnej pracy (a nawet odtwarzaniu 4K z youtube) wiatraki chyba sie w ogole nie zalaczaja (a w kazdym razie nie slychac ich nawet po przylozeniu ucha do obudowy)
- kamerki nie testowalem (bo nie korzystam z kamerki w laptopie) ale bardzo sie ciesze ze jest schowana. W firmowym Lenovo tez mam ja zakryta. Czytnik linii papilarnych dziala bardzo dobrze.
- model ktory dostalem ma wbudowany dysk LiteOn, ale nie testowalem jego predkosci.
- klawiatura wylacza podswietlenie troche za szybko i z tego co wiem nie ma opcji zeby to jakos skonfigurowac. Nie podswietla sie tez po dotknieciu touchpada (jak w macbookach), trzeba wcisnac jakis klawisz. To chyba jedyna irytujaca rzecz jak dotad.
- Civilization IV odpalilo sie w najwyzszych detalach i 140fps
- da sie zainstalowac macos, ale nie dziala dedykowana karta grafiki ani wifi jak do tej pory. Wiec na razie podziekuje.
- aha, nie napisalem o zywotnosci baterii - laptop przyszedl z bateria na poziomie 72%. Dzis rano bateria miala 42%, w tym czasie zrobilem wszystko to co opisane powyzej, odpalilem CivIV na 20 minut, poinstalowalem podstawowe rzeczy i aktualizacje Windowsa. Obstawiam ze uzywalem wczoraj laptopa jakies 3 - 3.5 godziny, dzisiaj koleljne 30 minut.
TL:DR - pierwsze wrazenia sa rewelacyjne, choc nie out-of-the-box (Throttlestop jest IMO koniecznoscia, ale IMO jest tak w przypadku kazdego ultrabooka). Zonie tez sie podoba