Dlaczego porazka? Nowa navi pewnie bedzie dzialac lepiej na tej szynie i nVidia z pewnoscia wyda 2080 rtx Super Sequel Titan na 4.0, dyski nvme sa niemal dwa razy szybsze (5000 mb/s juz zostaly pokazane) co znakomicie pomoze na np. video editing w locie, nowe plyty maja rowniez lepsze zarzadzanie pamiecia - co Radeonowi znakomicie sie przyda itd.
Dodatkowo, ceny ZEN nie sa jakos rozczarowujace, chyba, ze za bardzo ufalo sie szkotowi;) O tym, czy sa rozczarowujace czy nie bedizemy mogli powiedziec po doglebnych testach, jeszcze 2 tygodnie i wszystko bedzie jasne. Z przeciekow wychodzi na to, ze ceny sa bardziej atrakcyjne niz konkurencji.
Co do ceny samego x570 - poczekajmy na 550 i 530, ktore beda tansze, albo po prostu wziac tanie 470. To jest nowy produkt, i ceny sa zawsze wysokie na dziendobry. 3-4 miesiace i ceny spadna ponizej rekomendowanych zarowno wsrod cpu jak i motherboards. Early adopters i tak nie szczadza kasy, niech testuja;)
Ja nie mam poprzedniego ryzena, a te nowe wydaja sie zauwazalnie wydajniejsze wiec dla mnie wydaje sie atrakcyjny. Ale i tak poczekam jakis czas aby zobaczyc, co i jak. Intel nigdzie nie ucieka, juz zaczal obnizac ceny wiec podobna wydajnosc bedzie kosztowala podobne pieniadze. Intel pewnie lepszy w single core, amd pewnie lepszy w multi. Dla mnie AMD pewnie bedzie lepszym wyborem niz Intel. Dodatkowa zaleta jest to, ze ktos, kto ma starsza plyte moze kupic nowy cpu a z upgradem plyty poczekac do przecen.