Trzymam kciuki. Dobra maszynka. Daj znaka czy wszystko ok wyjdzie.
Zapomniałem napisać.
Ten koleś, od którego brałem 1080 ti przyciął w wała. Ale allegro w tydzień zwróciło mi kasę (brawo!). Kupiłem od innego gościa też używkę. I tutaj ciekawostka...
Nauczony doświadczeniem z poprzedniego zakupu wpisałem dane osoby, od której kupuję w google... I okazało się, że kupiłem od niejakiego Pikeja... Brata Natalii Kukulskiej, który chciał być kiedyś sławny ale mu nie wyszło

Odbierałem osobiście, bo okazało się że mieszka kilka km ode mnie, więc mogę potwierdzić

PC wygląda obecnie tak:
Intel i9-9900K 3.6 GHz 16MB BOX
Gigabyte Z390 AORUS PRO
ASUS GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11GB
Corsair 16GB 3200MHz Dominator PLATINUM RGB CL16 (2x8GB)
Phanteks Enthoo Evolv X RGB Tempered Glass (czarny)
Samsung 250GB 970 EVO Plus M.2 2280 NVMe
Seasonic 850W Focus Plus 80 Plus Gold BOX
+ dyski, które miałem.
Nie jest to najbardziej opłacalna konfiguracja, jaką można złożyć. Nigdy nie miałem jednak tak wypasionego kompa i w takiej cenie, a to było takie moje małe marzenie

Wszystko śmiga mega dobrze, bo jak inaczej. Największym plusem jest jednak... obudowa. Polecam ją wszystkim. Jest bardzo fajna, ma wiele opcji i usprawnień przy składaniu kompa i porządkowaniu kabli. Jej jedynym minusem może być waga, ale jest to naturalne ze względu na jej rozmiary oraz dwa panele z hartowanego szkła. I jeszcze jedna sprawa a propo niej:
MOżna bez problemu synchronizować obudowę z płytami Asus i MSI. Ja podłączyłem ją do Gigabyte Aorus PRO i jest też ok. ALE jest wiele tematów, że z płytami Gigabyte ta obudowa nie współpracuje. Chodzi o inne wyjście na płycie niż u Asusa i MSI (ilość pinów). W modelu PRO jest jednak ono na szczęście takie samo. W innych przypadkach ludziom ponoć pomaga zakup przejściówki.
Pojawić się mogą 3 pytania w zasadzie odnośnie tej konfiguracji:
Dlaczego i9-9900k ? To nie jest tylko komp do gier ale też do obróbki filmowej, grafiki itp. W planach dołożenie ramu.
Dlaczego Kraken? Są inne chłodzenia AIO, które są wg testów trochę cichsze itp... no ale wygląd mnie kupił a nie jestem osobą, która siedzi z mikrofonem przy budzie i sprawdza czy na innym chłodzeniu ma się 2 decybele mniej.
Dlaczego 1080ti a nie RTX jakiś? Ray Tracing i DLSS dopiero wchodzi na rynek, przez najbliższe 2/3 lata to będzie ciekawostka. Kartę kupiłem w cenie 2300 zł. To jest cena w jakiej chodzą RTX 2070. W przypadku wielu gier 1080ti ma przewagę nad RTX 2070. Dodatkowo najmocniejszy RTX 2070 czyli Strix kosztuje 2700 zł.
Podsumowując : Czy jest to najbardziej opłacalny zakup? Oczywiście, że nie. Czy jestem z niego zadowolony : Oczywiście, że tak