Dzięki za uspokojnie. Ale jesli to jest normalne, to user experience Nexusa leży w kiblu i śmierdzi. Jak to wygląda, że tablet z baterią naładowaną w 80% wyłącza się i po włączeniu pokazuje 0% naładowania? Każdy rozsądny człowiek w tym momencie oddałby go do naprawy.
obstawiam, ze to jakies przeklamanie przy pierwszym uruchomieniu - moj tablet jak go wlaczylem pokazywal 90%, co mnie dosc mocno zdziwilo, bo spodziewalem sie, ze bedzie jakies 60%. potem zdechl

A co do 720p vs 1080p - oglądam yt w 1080p na TV 55'' i nie wygląda to źle, więc podejrzewam że na ekranie 10'' nie będzie gorzej (mimo wyższej rozdzielczości).
1080p wygladaloby bardzo dobrze (bo bardzo dobrze wygladaja filmy mkv), gdyby google nie zablokowalo opcji streamowania 1080p do urzadzen mobilnych. nawet nieoficjalne playery nie odtwarzaja video w rozdzialce wyzszej niz 720p obecnie. Viral swego czasu na to pozwalal, ale teraz juz 1080p nie dziala. jedyny sposob to dawac 1 gwiazdke appce jutuba i domagac sie 1080p. szczegolnie, ze iPady z retina taka opcje posiadaja.
Na razie mam wrażenie żę te 1600p to lekki overkill i 1080p spokojnie by dało rade, a pobór prądu byłby mniejszy no i wydajność większa - odpaliłem anomaly 2 i gra dziala w maks 20 klatkach, ale przy takiej kosmicznej rozdzielczości to nic dziwnego. Dobrze, że nie gram w gry mobilne 
ja sie dosc dlugo zastanawialem nad tabletem Xperia Z - moglem miec w porownywalnej cenie. i sporo czasu spedzilem na porownywaniu ekranow obu urzadzen i mimo wszystko zdecydowalem sie na Nexusa 10. i nie uwazam ze te 300ppi to overkill - to znaczy irytuje przycinanie sie tapety przy obracaniu ekranu (z tego powodu zablokowalem Nova Launcher, zeby dzialal tylko w poziomie), niektore rzeczy wygladaja gorzej (np te nieszczesne filmy z Netflixa czy jutuba), ale to, co mi potrzebne bylo najbardziej, czyli SketchBook - dziala perfekcyjnie. no i komiksy/czasopisma sa duzo bardziej czytelne bez potrzeby powiekszania fragmentow, zeby przeczytac nawet mniejszy tekst.
po cichu licze, ze Android 4.4.3 przyniesie uaktualnienie google apps i moze dodadza w koncu to nieszczesne 1080p dla jutuba ;-)
ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo - zaczalem ogladac wiecej Vimeo ;-)