Rzeczywiście wygląda merytorycznie.
ej no komon - jaka rozdzielczosc ma ekran pada od WiiU? przeciez to jest jakis zart - i to dosc makabryczny. co do nexusa 10 - chrome beta dziala IMO fantastycznie - niemal tak, jak na Xperii Z1. pisze "niemal", bo jednak przy ciezkich stronach typu The Verge - czasami zdarzy mu sie zaciac przy szybkim przewijaniu. nie jest to jednak nic uciazliwego - a na pewno nie na tyle, zebym zaprzatal sobie tym glowe choc przez moment, szczegolnie ze jeszcze nie natknalem sie na strone, ktora by sprawiala mi problemy (mimo braku flasha).
a wlasnie - skoro jestesmy przy flashu - sprawdzilem i pod Dolphinem dziala. tylko... po co to ja nadal nie wiem

ale klocic sie nie bede.
przycinki... owszem, byly, ale tak jak pisalem - dopoki nie uaktualnilem tabletu do 4.4.2. mozliwe, ze na stockowym launcherze cos tnie - nie wiem, nie uzywam, korzystam z Nova Launcher i wszystko dziala ultra plynnie. do tego wymusilem landscape view dla desktopu, bo taki widom bardziej mi odpowiada. odpalanie aplikacji jest naprawde bardzo szybkie, przegladanie poczty super wygodne, aplikacje od google sa super wygodne. jedne do czego bym sie przyczepil to klawiatura - wygodna do pisania dwoma rekami, ale jedna juz sie praktycznie nie da jej obslugiwac - przydalaby sie opcja "one hand keyboard" - cos w stylu tego, co jest na Xperie.
PDFy - tutaj jest roznie, nie bede ukrywal. najlepiej (IMO) spisuje sie Google Books. zaraz potem appka od Adobe - choc to zalezy od tego, jaki dokument ogladam. mam prenumerate jakichs czasopism w PDF przez Nexto.pl i czytanie ich z poziomu tej appki jest koszmarne. to znaczy - da sie czytac, nie dziala to AZ TAK ZLE, ale po prostu nie jest na tyle wygodne, zeby sprawialo przyjemnosc. wole sciagnac i wyeksportowac to do Google Books - plynniejsze powiekszanie (jak chce powiekszyc fragment, choc dzieki rozdzielczosci ekranu tekst jest czytelny zawsze), zero problemu z szybkim przeskoczeniem na wybrana strone - w appce nexto takie drobnostki po prostu wkurzaly.
czy tablet radzi sobie z taka iloscia pixeli? moim zdaniem zdecydowanie tak, jestem naprawde pozytywnie zaskoczony tym jak plynnie to wszystko dziala. czasami potrafi sie troche nagrzac (choc nie az tak jak moja xperia), bateria trzyma dosc dlugo (8 godzin screen on i jeszcze zostalo kilkanascie procent baterii) - choc tez BARDZO dlugo sie laduje. nie liczylem, ale na oko wychodzi mi jakies 12-15% na godzine. no i zdjecia. wygladaja na tym OBLEDNIE. spedzam dosc duzo czasu ogladajac stare fotki - ilosc szczegolow potrafi momentami zwalic z nog. zaczynam sie nakrecac na TV 4K ;-)
aha - niestety appka youtube nie odpala filmikow 4K w rozdzielczosci 4K - a przynajmniej nie wygladaja na moje oko, zeby byly wyswietlane w rozdzielczosci wyzszej niz 1080p. lepiej sciagnac sobie z jakichs torrentow filmy 4K (dzialaja bez problemu) - robi to NIESAMOWITE wrazenie.
aha - odpalilem w koncu jakas gre

The Room - dziala znosnie. nie jest to idealnie plynne, ale nie ma tragedii. obstawiam ze jakies 25 FPS sie w miare plynnie utrzymuje. ciekawa gierka, zacialem sie na drugim sejfie ;-) nie wiem, czy to, ze zaznaczylem w opcjach developerskich wymuszanie 4xMSAA ma jakies znaczenie - w kazdym razie zadnych zabkow czy innych simplexingow nie zauwazylem. sciagnalem tez House of the Dead Overkill ale nie mialem czasu odpalic.
no i porownujac do iPad 3 - sasiad ma takowego i przyznaje sie, ze troche sie pobawilismy w porownania - Nexus 10 jest niemal pod kazdym wzgledem lepszy. szybszy, lepszy ekran, lzejszy, dluzej dziala na baterii. iPad jest duzo ladniejszym urzadzeniem i lepiej wykonczonym, do tego kilka aplikacji z iPada jest naprawde sprytnie przemyslana (iMovie!!) - ale to sasiada teraz korci, zeby kupic Nexusa, a nie mnie, zeby kupic iPada