Forum Polygamia.pl
Marzec 13, 2010, 13:58:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Polygamia.pl

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 94   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: "Nie przerabiam - nie kradnę"  (Przeczytany 63077 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Hidden PL
Aktywny użytkownik

www.kontrakcja.com.pl

« : Styczeń 14, 2010, 14:44:42 »

http://www.gamezilla.pl/content/nie-przerabiam-nie-kradne
--------------------------------------------------------------
"Nie sprzedaję wybrakowanego produktu - nie kradnę"

Niżej wymienione linki przeniosą Cię na stronę "Nie sprzedaję wybrakowanego produktu - nie kradnę". Jest to odpowiedź polskich graczy na akcję firmy Microsoft "Nie przerabiam - nie kradnę":

www.kontrakcja.pl
www.kontrakcja.com.pl
www.wewantlive.com - angielska wersja strony

---------------------------------------------------------------
Strony, na których możecie wesprzeć nasze działania:

wykop.pl
facebook.com
mygamecard.net

---------------------------------------------------------------

Materiał z TVN24, dotyczący usługi Xbox LIVE w Polsce.

Strony, na których podjęto temat naszej akcji:

« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2010, 10:47:00 wysłane przez Hidden PL » Zapisane

Gregys
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2010, 14:52:30 »

A mnie ubawiła reklama poniżej tekstu:

Guitar Hero 2 (XBOX 360)
Cena: 341.99 zł
Przejdź do sklepu

Zaglądnąłem tam i jest dodatkowo dopisek: Na zamówienie (towar trudno dostępny)  Duży uśmiech

Gregys out.
SimonX
Ekspert

teraz tylko Dragon Age :)

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2010, 14:53:45 »

http://www.gamezilla.pl/content/nie-przerabiam-nie-kradne  Z politowaniem

Od razu przypomniało mi się hasło: "Kocham - nie biję". Z politowaniem

no oba hasła bardzo słuszne Uśmiech

MoszeUsz
Aktywny użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2010, 16:17:08 »

Bardzo popieram tę akcję.
Mam nadzieję, że razem z tym znacznie zwiększą walkę z sprzedażą przerobionych konsol w internecie.

h4n5
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2010, 16:19:55 »

Swoją drogą na stronie akcji jest link do tanich gier na XBL, to ja się zapytuje, kiedy przezaje**** MS zechce nam małym polaczkom umożliwić kupowanie tych gier? dlaczego wycina się nasze karty kredytowe? MSP musimy kupować u "pana Mietka" z allegro jak tą działkę pod szkołą? to trochę tak jakby angielski sklep internetowy sprzedający tylko w Anglii mp3 robił akcję w Polsce przeciwko piraceniu muzyki. Niech zrobią polski XBL i dopiero się biorą za naprawę świata.

Abdel
Użytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2010, 16:28:07 »

Swoją drogą na stronie akcji jest link do tanich gier na XBL, to ja się zapytuje, kiedy przezaje**** MS zechce nam małym polaczkom umożliwić kupowanie tych gier? dlaczego wycina się nasze karty kredytowe? MSP musimy kupować u "pana Mietka" z allegro jak tą działkę pod szkołą? to trochę tak jakby angielski sklep internetowy sprzedający tylko w Anglii mp3 robił akcję w Polsce przeciwko piraceniu muzyki. Niech zrobią polski XBL i dopiero się biorą za naprawę świata.

A pomyśl w drugą stronę! Nie sądzisz, że LIVEa w Polsce nie ma dlatego, że jest taki odsetek piractwa na konsolach? Gry są tak drogie dlatego, że duża ilość jest piracona i developerzy oraz wydawcy aby coś na tym zarobić muszą trzymać takie ceny? Co dziwnego w tym, że ludzie chcą zarobić na swojej ciężkiej (naprawdę ciężkiej) pracy. Nauczcie się krytycznego myślenia, spróbujcie wyjść poza ramy swojego rozumowania, spójrzcie czasem na omawiany problem z boku, z perspektywy drugiej strony! Ehhh, teraz mnie zjedzcie Uśmiech

Odbyłem przed chwila niezwykle ciekawą rozmowę z kumplem, który piraci na potęgę. Na PC. I uświadomiło mi to do jak ciemnej masy takie akcje muszą trafić. Zanim takie szlachetne ideały się przebiją przez masę gówna to jakichkolwiek zmian nie należy się prędko spodziewać. Nie mówię, że nie należy zatem nic robić. Wręcz przeciwnie. To ja potem nie mam Live'a w Polsce, to ja płacę coraz więcej za gry, to ja muszę kombinować ze zdrapkami. Pamiętajcie, że piraci dalej sądzą, że prawo jest po to żeby je łamać. I to jest smutne Smutny Takie myślenie, że "sokoro wszyscy oszukują system to ja też powinienem" jest mega-błędne! A najgorsze jest to, że uczciwi gracze tracą na tym najwięcej. Niestety.

http://dubscore.pl - Nie "dzwonimy" po windę
Big_Gun
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2010, 16:32:48 »

Nie będzie Live dopóki piractwo w Polsce będzie miało przewagę nad legalną sprzedażą. To jest niestety proste równanie. Wniosek z tego taki, że długo jeszcze nie będzie. Osobiście mnie to wkurza, bo chciałbym być tak samo traktowany jak reszta graczy z zachodu, ale rozumiem politykę koncernu, który przede wszystkim chce zarabiać (zarabiać dodajmy legalnie - a nie może).
Akcja słuszna. Popieram! Jak znam życie jednak, zaraz znajdą się mamroci i malkontenci narzekający na politykę giganta z Redmond oraz tacy broniący piratów jak własnej rodziny. Sceptycznie rzecz ujmując - długo się nic nie zmieni. Osobiście wiąże to jednak z zarobkami i cenami gier (pierwsze nie rosną, drugie nie maleją).

Abdel
Użytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2010, 16:35:29 »

Jak znam życie jednak, zaraz znajdą się mamroci i malkontenci narzekający na politykę giganta z Redmond oraz tacy broniący piratów jak własnej rodziny. Sceptycznie rzecz ujmując - długo się nic nie zmieni. Osobiście wiąże to jednak z zarobkami i cenami gier (pierwsze nie rosną, drugie nie maleją).

I tych właśnie "mamrotów i malkontentów" trzeba olewać i organizować takie akcje jak "nie przerabiam - nie kradnę". Ignorancja w takich sprawach i pogląd wyglądający mniej więcej "po co cokolwiek robić skoro ciemnota i tak będzie robić dalej to co robi, tylko się nakrzyczymy i napocimy niepotrzebnie", są jeszcze gorsze. Dziś akcja w internecie, jutro w telewizji, pojutrze poprze to jeszcze ktoś powszechnie rozpoznawany, za rok trafi to do władz, za dwa lata nowelizacja ustawy, za trzy lata pirat w więzieniu. Wiem, że to trochę utopijna wizja ale nie oznacza to, iż należy siedzieć z założonymi rękami i dłubać w nosie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 16:38:48 wysłane przez Abdel » Zapisane

Big_Gun
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2010, 16:42:40 »

Trochę utopijna, ale warto. Niby walka z wiatrakami, ale nóż - widelec i się uda. Poza tym i tak jest lepiej niż 10 - 12 lat temu, kiedy na rynek wchodziło pierwsze Playstation. Pamiętam cenę tego urządzenia - 1200 zł. Gry po 250. W latach 90-tych, kiedy zarobki były duuuuuużo niższe. Teraz jest inaczej. W porównaniu do średnich zarobków można sobie pozwolić na konsole i gry (o czym świadczy chociażby rozwój rynku konsol w naszym kraju - jest lepiej niż 2 - 3 lata temu).

Don Simon
Moderator Globalny
Ekspert

Gin&Tonic Team

« Odpowiedz #9 : Styczeń 14, 2010, 16:47:08 »

Moim zdaniem powinni jednak zacisnac zeby i wprowadzic Live PL zakladajac, ze przez jakis czas beda dokladali.

Dali by mozliwosc legalnego i normalnego kupowania gier, sciagania dodatkow itp.

Bo teraz to sami ulatwiaja piratom wymowki (durne wumowki dodajmy) stwarzajac klimat, w ktorym trzeba kombinowac z lewymi kontami (na inny kraj), jakimis zdrapkami, VPNami i calym tym badziewiem.

Chwala im za polski dashbord i osiagniecia, ale Live MUSI byc PL.

Inna kwestia to ceny gier - kupujac w UK z wysylka jest o 30% taniej niz w PL. Bez sensu. Nie wiem, jakie maja marze, ale wydaje mi sie ze specjalne promocji (takie jak EA w zeszlym roku) wydaja sie bardzo podnosic sprzedaz...
h4n5
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Styczeń 14, 2010, 16:54:57 »

A pomyśl w drugą stronę! Nie sądzisz, że LIVEa w Polsce nie ma dlatego, że jest taki odsetek piractwa na konsolach? Gry są tak drogie dlatego, że duża ilość jest piracona i developerzy oraz wydawcy aby coś na tym zarobić muszą trzymać takie ceny? ....

Nie będzie Live dopóki piractwo w Polsce będzie miało przewagę nad legalną sprzedażą....

Typowe życzeniowe myślenie, też tak miałem przez jakieś 3 lata opłacając golda, kupując masę gier z półek sklepowych i xbl i co? pewnego dnia tak po prostu MS się zorientował że jestem polakiem i mi zablokował kartę kredytową, dalszy komentarz jest zbędny, na szczęście jest konkurencja której nie śmierdzą moje pieniądze Mrugnięcie jak chcą naprawiac swiat, niech zacznął od siebie.

Edit.: żeby nie było, sama walkę z piractwem popieram jak najbardziej, w życiu może 20 lat temu ze 2 gry na PC spiraciłem a tak jadę na oryginałach od zawsze, nie podoba mi się tylko hipokryzja ze strony MS.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 17:00:58 wysłane przez h4n5 » Zapisane

Big_Gun
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Styczeń 14, 2010, 17:11:59 »

Hipokryzja - hipokryzją. Można się również spierać czy aby nie jest to jedna z akcji marketingowych M$ (pewnie jest). Z drugiej jednak strony, dobre i to. Popatrzmy na Sony - im opłaca się pomimo wysokich cen sprzętu i gier inwestować w Polsce (vide polski PS Network). Więc może jednak warto (a swoją drogą to mógł M$ lepiej zabezpieczyć konsole).

Z innej beczki, ale trochę w temacie: przy okazji tego newsa czytam komentarze na innych portalach i włos się na głowie jeży. Przeważają opinie w stylu: nie słuchajcie ich bo to wielki koncern, któremu nie można kabzy nabijać lub moja konsola - moja własność (czyli typowa "moralność Kalego" przełożona na język graczy) lub piractwo jest i będzie i nie ma żadnego przełożenia na działalność M$ w Polsce. Jaja! Tutaj przyznaje - z tym się nie da walczyć.

h4n5
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Styczeń 14, 2010, 17:18:43 »

No zobaczymy czy takie akcje coś dadzą, IMHO do walki z piractwem najskuteczniejsze są:
1 - zabezpieczenie sprzętu (przykład PS3, zabezpieczone trochę nieświadomie, bo to przecież głównie efekt uboczny użycia cholernie drogiej technologii BD)
2 - stopy życiowej społeczeństwa Uśmiech jakby typowy polski gracz więcej gubił kasy w spodniach niż warta by była gra to by nawet sobei d. nei zawracał torrentami.

Taka akcja może i kogoś przekona, ale raczej będzie to marginalna ilość graczy.

II Michal II
Użytkownik
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 14, 2010, 17:29:48 »

MS mógł wsadzić HD DVD do konsoli i to by zabiło piractwo, swoja drogą ja nie odczuwam braku Live w PL, bo jak coś chcę to i tak to mam VPN.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 17:31:57 wysłane przez II Michal II » Zapisane

marvelous
Ekspert

Eye of Naxx

« Odpowiedz #14 : Styczeń 14, 2010, 17:37:46 »

2 - stopy życiowej społeczeństwa  jakby typowy polski gracz więcej gubił kasy w spodniach niż warta by była gra to by nawet sobei d. nei zawracał torrentami.

No nie wiem. Sprzedawany po 20 zł Painkiller był swego czasu najczęściej piraconą u nas grą. Stawiałbym więc raczej na mentalność, a nie kwestię grubości portfela.
Abdel
Użytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Styczeń 14, 2010, 17:38:59 »

Taka akcja może i kogoś przekona, ale raczej będzie to marginalna ilość graczy.

Tu masz racje, to będzie marginalna ilość ale dla tego odsetka przekonanych warto takie rzeczy organizować. Najbardziej śmieszą mnie argumenty, że gry są drogie. Pomijam już fakt, że coraz więcej tytułów pojawia się w serii classics, pomijam promocje i to, że coraz większa ilość graczy decyduje się na zakup gry w zagranicznych sklepach. Załóżmy, że tego nie ma. To teraz warto spojrzeć na to ile przeciętny Kowalski wydaje miesięcznie na papierosy, alkohol, ekskluzywne marki perfum czy ciuchów i inne zbytki. Każdy ma tam jakieś swoje priorytety ale niech mi potem taki delikwent nie wmawia, że gry są drogie, bo skoro stać go na to żeby ubrać się za nie wiadomo jaką kwotę to stać go też na grę za 199zł. Kwestia tylko czy będzie potrafił wybrać i z czegoś zrezygnować.

kinetiKc
Ekspert

zamaskowany muczaczo.

« Odpowiedz #16 : Styczeń 14, 2010, 17:43:13 »

Wprowadzili akcję conajmniej 10 lat za późno, w świadomości Polaków mocno utwierdziło się, że konsola = przeróbka = kopie. Jakby coś zaczęło się dziać, kiedy "Pan Mietek z komputerowego" przerabiał PSXy po 80zł za sztukę, to miałoby sens.

A sama akcja - do kogo kierowana? Do dzieciaków? Przecież oni mają ważniejsze wydatki, jak piwo, wino, papierosy na sztuki w kioskach.

Fajnie by było, gdyby to faktycznie zagrało, i gdyby dzieciaki grały w jedną grę na dwa miesiące, ale oryginalną, a nie w dwie dziennie, bo tyle wyciąga łącze, ale jak powiedziałem, wydaje mi się, że trochę się spóźnili.

SirMike
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Styczeń 14, 2010, 18:57:44 »

Typowe życzeniowe myślenie, też tak miałem przez jakieś 3 lata opłacając golda, kupując masę gier z półek sklepowych i xbl i co? pewnego dnia tak po prostu MS się zorientował że jestem polakiem i mi zablokował kartę kredytową, dalszy komentarz jest zbędny, na szczęście jest konkurencja której nie śmierdzą moje pieniądze Mrugnięcie

Ale sygnaturkę z xboksowym gamertagiem sobie zostawiłeś Język

Alexej
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #18 : Styczeń 14, 2010, 19:07:44 »

Sam pomysł ciekawy. Dołączyłem do grupy, wysmarowałem nawet przydługawy komentarz o polskim Live. Zobaczymy jak to się rozwinie. Szczerze wydaje mi się, że sama akcja nie wiele zmieni w mentalności tych co piracą, ale może okaże się, że tych którzy wydają pieniądze na gry wcale nie jest tak mało.

SirMike
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : Styczeń 14, 2010, 19:13:10 »

2 - stopy życiowej społeczeństwa Uśmiech jakby typowy polski gracz więcej gubił kasy w spodniach niż warta by była gra to by nawet sobei d. nei zawracał torrentami.

Od zabezpieczania stopy życiowej społeczeństwa jest samo społeczeństwo. Skoro ktoś nie ma dość samozaparcia żeby coś zrobić ze swoim życiem to jego problem.
Dziecku trzeba wytłumaczyć, że nie potrzebuje mieć wszystkiego na raz. Gdy się to robi w odpowiednim momencie to dziecko to zrozumie. Niektóre dzieci (te inteligentniejsze) dochodzą do tego same w pewnym wieku Uśmiech

Kupa ludzi wydaje mnóstwo kasy na pierdoły a gdy miałoby kupić grę to wybrzydza bo za drogo. Np.:
- we Wrocławiu, kilkunastokilometrowy powrót taksówką po pijaku do domu może Cię kosztować około 100 zł.
- obiad w knajpie raz w tygodniu to conajmniej 20 zł
- u fryzjera zostawiasz kolejne 20 zł
- miesięcznie używki typu papierosy, alkohol czy inne śmieci to też jest kasa liczona na 3 cyferkach
- telefon komórkowy, który 70% społeczeństwa ma tylko dlatego, że jest taka moda to często także rachunki powyzej 50zł

Mógłbym tak wymieniać bez końca Uśmiech Dokonując wyboru pomiędzy zbędnymi wydatkami a grą, OGROMNA WIĘKSZOŚĆ może sobie pozwolić na co najmniej jedną oryginalną grę w miesiącu. I wcale nie musi być to premierowe wydanie za dwie stówy. Po miesiącu od premiery będzie potrzeba 150 a po kwartale dostaniesz na allegro poniżej stówki.

snow-man
Aktywny użytkownik

« Odpowiedz #20 : Styczeń 14, 2010, 19:58:52 »

Cytując Jakuba Mirskiego z Microsoftu:
Związek piractwa na Xbox 360 z Xbox LIVE jest taki, że serwis ten jest dedykowany dla tych krajów, które mają dla Microsoft największy potencjał. Potencjał w dużym stopniu uzależniony jest liczby sprzedanych gier. Mam nadzieję, że nasza akacja "Nie przerabiam - nie kradnę" przyczyni się do tego, że skala piractwa na Xboksie 360 w Polsce będzie mniejsza, co przybliżmy Microsoft do podjęcia decyzji o wprowadzeniu LIVE do naszego kraju. Czego wszystkim życzę.
Czy tylko ja mam wrażenie, że w pierwszych 2 zdaniach jest w końcu najbardziej prawdziwa odpowiedź od startu 360?
Korporacja faktycznie tak może myśleć. Ilość sprzedanych gier = potencjał rynku. Tylko, nie rozumiem jak dla mnie, szarego użytkownika ma to znaczenie. Co ma sprzedaż gier (pewnie tylko tych pudełkowych) do płatnej usługi online?
Ja dla mnie mało, moje uwagi:
1. płatna usługa nie zainteresuję piracących na potęgę, bo jest płatna
2. korzystanie z niej zwiększa prawdopodobieństwo bana
3. dzięki tej usłudze mogę kupować prosto i bez kombinacji, piraci i tak nie kupią z cyfrowej dystrybucji
4. jeśli cena gier i/lub wprowadzenie Live'a jest uzależnione od piractwa, to dlaczego PS3 ma ceny podobne i ma usługę sieciową (niby piractwa na PS3 nie ma)
5. brak tej usługi dotyczy też (chyba nadal znacznie większego w Polsce) rynku PC
6. czy MS analizuję poza ilością sprzedanych gier w PL ilość gier sprowadzanych z zagranicy do polskiego użytkownika?
7. w końcu czy brak/olewanie Live nie zachęca do piractwa?

Zresztą są to stare znane rzeczy. Tylko teraz tak jak napisałem na początku, może wreszcie poznaliśmy prawdziwy powód braku Live?

ps1. ja tam nadal myślę, że powód jest prosty, oczywiście pieniądze, a dokładniej brak waluty Euro.

ps2. przy okazji niektóre komentarze pod tym artykułem są naprawdę kuriozalne i świadczą o tym ilu z komentujących to piraci typu niereformowalnego.

Vir
Ekspert

www.kontrakcja.pl

« Odpowiedz #21 : Styczeń 14, 2010, 21:32:33 »

Patent typu kij i marchewka, z przewaga kija. Malo co zdzialaja tym sposobem IMHO. Oczywiscie podpisuje sie pod celem akcji obiema rekami - piractwo to jest szmaciarstwo i tylko cwele piraca. Konta na Fejsbuku nie mam jednak zmiaru zakladac, zeby to pokazac.

Niemniej uwazam, ze akurat polski MS jest ostatnim, ktory moze o cokolwiek (popracie, zrozumienie) prosic polskich graczy - po tym jak nas dymaja, oklamuja, zwodza i sciemniaja z usluga Live, jak usilnie nas przekonuja, ze mieszkamy w RFN, zmuszaja do rejstracji na kraje ktorych na oczy niektorzy nie widzieli, sprzedaja nam po pelnej cenie wybrakowane produkty (zarowno konsole jak i gry), wycinajac z nich czasem i 50% funkcjonalnosci, ale zadajac pelnej zaplaty itp. itd. to naprawde, po tym wszystkim z czym do ludzi?

Piractwu oczywiscie mowie stanowcze NIE, ale rownie stanowcze NIE mowie dalszemu dymaniu mnie przez MS w sprawie Live. Chca, zeby ludzie byli wobec nich uczciwi? To niech najpierw beda uczciwi wobec ludzi i albo obniza ceny gier i konsol o 50%, dodajac na nich naklejke "Produkt sprawny tylko w polowie, przecena -50%" albo tez zostawia ceny jak jest ale sprawia, ze i gry i konsole przestana byc produktami wybrakowanymi, wprowadzajac Live PL.

W przeciwnym wypadku, to dla mnie jest akcja oszustow i zlodzieji przeciw nie lepszym oszustom i zlodziejom, moga sobie z czystym sumieniem podac rece IMHO.

I won't move where you tell me, if I smile it's obligatory.
kinetiKc
Ekspert

zamaskowany muczaczo.

« Odpowiedz #22 : Styczeń 14, 2010, 22:03:45 »

Niemniej uwazam, ze akurat polski MS jest ostatnim, ktory moze o cokolwiek (popracie, zrozumienie) prosic polskich graczy - po tym jak nas dymaja, oklamuja, zwodza i sciemniaja z usluga Live, jak usilnie nas przekonuja, ze mieszkamy w RFN, zmuszaja do rejstracji na kraje ktorych na oczy niektorzy nie widzieli, sprzedaja nam po pelnej cenie wybrakowane produkty (zarowno konsole jak i gry), wycinajac z nich czasem i 50% funkcjonalnosci, ale zadajac pelnej zaplaty itp. itd. to naprawde, po tym wszystkim z czym do ludzi?

Piractwu oczywiscie mowie stanowcze NIE, ale rownie stanowcze NIE mowie dalszemu dymaniu mnie przez MS w sprawie Live. Chca, zeby ludzie byli wobec nich uczciwi? To niech najpierw beda uczciwi wobec ludzi i albo obniza ceny gier i konsol o 50%, dodajac na nich naklejke "Produkt sprawny tylko w polowie, przecena -50%" albo tez zostawia ceny jak jest ale sprawia, ze i gry i konsole przestana byc produktami wybrakowanymi, wprowadzajac Live PL.
To jest gościu temat na inną akcję, szkoda tylko że wielokrotnie wałkowany, przypominany, a MS dalej ma nas daleko.

Vir
Ekspert

www.kontrakcja.pl

« Odpowiedz #23 : Styczeń 14, 2010, 22:12:33 »

To moze zrobmy swoja akcje "Nie sprzedaje wybrakowanego produktu. - Nie kradne."? Uśmiech Serio mowie, ja moge taka stronke poskladac, grafe w sumie to mozna w 5 minut machnac na podstawie tamtej, tylko teksty napisac i w siec Uśmiech

Ser
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Styczeń 14, 2010, 22:22:40 »

I jeszcze zaprosić MS oficjalnie pismem Uśmiech
marvelous
Ekspert

Eye of Naxx

« Odpowiedz #25 : Styczeń 14, 2010, 22:28:57 »

A ja jestem ciekawy, co się dzieje z tymi wszystkimi kodami, które MS wyjmuje z 'polskich' pudełek. Allegro, Ebay, a może prezenty dla pracowników? Fajnie, jakby Polygamia się tym zainteresowała, bo też już mnie to męczy, że przed zakupem gry z polskiej dystrybucji muszę się martwić, czy aby na pewno dostaję to, za co płacę.
Czaju
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #26 : Styczeń 15, 2010, 09:10:38 »

Jeśli chodzi o ceny gier konsolowych w Polsce, to nic się w tym temacie nie zmieni, dopóki dystrybucją zajmują się firemki ledwo wiążące koniec z końcem, pokroju Cenegi, LEM czy CD Projektu.

Zauważcie, że EA Polska sprzedając własne gry ma pole manewru i potrafi sprzedawać np. Dragon Age w dniu premiery za 179 zł, a w parę miesięcy po niej za 114 zł (w gramer.pl). Podobna promocja miała miejsce rok temu i dotyczyła m.in. Dead Space i Mirror's Edge. Sytuacja zbliżona zatem do tej w zachodnich sklepach, gdzie ceny regularnie spadają. Tymczasem gry od tekiego LEM potrafią miesiącami, a nawet latami zalegać na półkach w cenie powyżej 200 zł.

A, jeszcze jedna sprawa. Dziwi mnie przeświadczenie niektórych, że jeśli będzie sprzedawało się więcej gier, to ich ceny spadną. To by był ewenement na skalę światową, zjawisko wbrew podstawowym prawom popytu i podaży. Mrugnięcie Można by ugryźć temat również z tej strony, że zwiększenie sprzedaży gier spowodowałoby większą konkurencję między wydawcami, ale to chyba nie dotyczy tego rynku, bo panuje na nim jakaś niepojęta zmowa cenowa. Wszystkie gry w tej samej cenie, nieważne czy crap czy hit. Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 09:24:47 wysłane przez Czaju » Zapisane

Kraven
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Styczeń 15, 2010, 09:30:46 »

No nie wiem. Sprzedawany po 20 zł Painkiller był swego czasu najczęściej piraconą u nas grą. Stawiałbym więc raczej na mentalność, a nie kwestię grubości portfela.

Dokładnie.
Jestem pewien, że moi znajomi co roku grający w świeżo wychodzącą edycję PESa na PC mając alternatywę w postaci ściągnięcia/pożyczenia wypalonej wersji na płycie nie kupiliby gry nawet za 19 złotych w kiosku.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 09:33:13 wysłane przez Kraven » Zapisane

Sialala
Ekspert

www.duzamalaplaneta.blogspot.com

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #28 : Styczeń 15, 2010, 09:37:40 »

Piractwo a sprawa polskiego LIVE - Microsoft wyjaśnia[/b]

dawno sie tak nie usmialem w duchu czytajac wpis na Polygamii.

nie bede juz przytaczal obietnic z roznych XBox FunDayów, bo byloby to kopanie lezacego.

ale po kolei:

Brak w Polsce Xbox Live jest problemem nas wszystkich: graczy (konieczność obchodzenia blokad, brak oficjalnego wsparcia technicznego), wydawców gier (oficjalny brak wsparcia dla trybów multi), a także samego Microsoftu (brak jednego  z kluczowych elementów promocji marki).

czyli MS przyznaje, ze przymyka oczko na obchodzenie przez graczy blokad, innymi slowy - ze maja tego pelna swiadomosc, ze na to pozwalaja mimo oczywistego lamania przez te osoby regulaminu uslugi, bo dzieki braku wsparcia technicznego firma zarabia na tym pieniazki - no bo jak cos sie rypnie czy ktos nie bedzie mogl sciagnac czegos, za co zaplacil - sorry Winnetou, ale lamiesz regulamin, nic Ci sie nie zalezy. typowa sytuacja win-win dla Microsoftu. jedyne na czym MS traci to ten "brak jednego  z kluczowych elementów promocji marki", ktory mimo wszystko nie przeszkadza w umieszczaniu na okladkach gier, na pudelkach z konsola i w reklamach telewizyjnych logo "Live".

Wszystkie firmy, które podejmują decyzje o kolejnych inwestycjach w rynek robią to szacując potencjał danego kraju, czyli jak szybko taka inwestycja ma szanse się zwrócić i przynosić zyski. Te szacunki określa się w oparciu o liczbę gier, które legalnie trafiają do Polaków. Xbox Live to bardzo duża inwestycja i poziom piractwa na Xbox360 to niestety jeden z głównych powodów, który wpływa na brak oficjalnego wsparcia serwisu.

moze sie nie znam, ale nie jest to tak, ze majac przerobiona konsole to do Live sie zalogowac nie da? tak bylo z tego co pamietam w czasach pierwszego Xa. zatem to wlasnie oficjalna obecnosc Live w Polsce moglaby wplynac na wieksza sprzedaz oryginalnych kopii gier na konsole. nie na odwrot. skoro polski gracz nie moze bez kombinowania korzystac w pelni z dobrodziejstw Live, to co mu szkodzi przerobic konsole i jechac na grach "za darmo", skoro nic poza gwarancja nie traci? gdyby mial swiadomosc, ze ma do wyboru: grac online albo "za darmo" to moze by sie zastanowil. a w sytuacji gdy granie online i korzystanie z dodatkow jest mu uniemozliwiane...
ja bylbym sklonny postawic inna teze: to brak wsparcia dla uslugi Live powoduje tak wysoki poziom piractwa na XBoxa w Polsce. nie na odwrot.

no i kuriozum tygodnia, czyli nasz forumowy ulubieniec:

Emocje na pewno wzbudza także po raz pierwsze w historii tak mocne zaadresowanie problemu piractwa przez Microsoft. W końcu posiadacze przerobionych konsol są klientami tej firmy, zapewne są lojalnymi fanami marki Xbox360 i z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć, że są potencjalnymi kupcami nowych gier. Oraz usług Live, której w Polsce nie ma, ponieważ Ci sami klienci są często piratami. Prawdziwy dylemat dla obydwu stron. Jak go rozwiązać bez tworzenia podziałów? Trudne, bardzo trudne zadanie.

czy ktos moze mi to przetlumaczyc na jezyk polski? co mial autor na mysli? jakie konkretnie emocje wzbudza niby to zaadresowanie problemu piractwa przez Microsoft? przeciez to, ze im sie to nie podoba wiadomo bylo od zawsze. gdzie tutaj jest jakikolwiek dylemat dla klientow? ze co? ze zaczne kupowac oryginaly to dostane Live? wszak MS nigdzie tego ani nie obiecal ani nawet o tym nie wspomnial. klient nie ma tutaj zadnych (poza moralnymi) dylematow. to MS moze miec dylemat - odpalic Live w PL, czy nie? narazic sie tym samym duzej grupie ludzi, ktorzy uciulali tysiace punktow zmuszajac ich do rozpoczecia od zera (rownie dobrze moga sie te osoby przesiasc na PS3 w takim razie i zaczac zbierac tam pucharki)? bo jakie podzialy autor mial na mysli to nawet nie chce sie domyslac.

badzmy szczerzy: jedynym powodem dla ktorego Live w Polsce nie ma to to, ze MS musialby umozliwic przenoszenie profili wraz ze zdobytymi punktami gracza. plus koszta obslugi polskiego klienta z tym zwiazane.

bez wprowadzenia mozliwosci transferu profili graczy wraz z punktami Live i punktami gracza wprowadznie tej uslugi w PL byloby strzalem w stope. bo najwieksi zwolennicy MS tutaj maja ta konsole juz od dawna i od dawna korzystaja z Live jako rezydenci ambasad w Londynie czy Berlinie.

aha:

Związek piractwa na Xbox 360 z Xbox LIVE jest taki, że serwis ten jest dedykowany dla tych krajów, które mają dla Microsoft największy potencjał. Potencjał w dużym stopniu uzależniony jest liczby sprzedanych gier. Mam nadzieję, że nasza akacja "Nie przerabiam - nie kradnę" przyczyni się do tego, że skala piractwa na Xboksie 360 w Polsce będzie mniejsza, co przybliżmy Microsoft do podjęcia decyzji o wprowadzeniu LIVE do naszego kraju. Czego wszystkim życzę.

jak juz napisalem wczesniej: blad w zalozeniu.
wprowadzenie Live w Polsce i surowe karanie banami piratow spowoduje, ze sprzedaz oryginalnych gier wzrosnie. problem w tym, ze Polacy potrafia liczyc i czesto-gesto sprowadzaja gry z zagranicy. wiec akcja "nie przerabiam - nie kradne" wplynie tylko na zwiekszenie takiego importu.

h4n5
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Styczeń 15, 2010, 09:46:39 »

Typowe życzeniowe myślenie, też tak miałem przez jakieś 3 lata opłacając golda, kupując masę gier z półek sklepowych i xbl i co? pewnego dnia tak po prostu MS się zorientował że jestem polakiem i mi zablokował kartę kredytową, dalszy komentarz jest zbędny, na szczęście jest konkurencja której nie śmierdzą moje pieniądze Mrugnięcie

Ale sygnaturkę z xboksowym gamertagiem sobie zostawiłeś Język
Chłopie, mam na kwadracie cały czas jeszcze 2 sprawne Xboxy 360 Uśmiech w tym jeden podłaczony!

Żeby nie offtopić, to jeżeli chodzi o kwestie finansowe to nei wierze ze na jedną grę w miesiącu nie da się nazbierać, a zobaczcie jak wygląda granie u pirata, z tego co widziałem u kilku ludzi z przerobionymi konsolami; masa pozaczynanych gier, od najgorszych krapów co kijem bym nie ruszył po hity, dosłownie wszystko i żadna gra nie wypieszczona tylko po parę aczików i koniec. Ludzie którzy kupują gry widocznie czerpią zupełnie inny poziom przyjemności z przechodzenia jej.
Oczywiście na pewno są wyjątki od tej reguły, jednak w większości przypadków tak to wygląda.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 09:52:52 wysłane przez h4n5 » Zapisane

Michaelius
Ekspert

« Odpowiedz #30 : Styczeń 15, 2010, 09:57:45 »

Patent typu kij i marchewka, z przewaga kija. Malo co zdzialaja tym sposobem IMHO. Oczywiscie podpisuje sie pod celem akcji obiema rekami - piractwo to jest szmaciarstwo i tylko cwele piraca. Konta na Fejsbuku nie mam jednak zmiaru zakladac, zeby to pokazac.

W zasadzie to głównie kij bo obietnica na Polskiego live'a zapewne dla większości z ludzi jest równie przekonująca co program wyborczy naszych polityków Uśmiech

Tak generalnie to jak czytam te teksty to się czuję jakby mnie ktoś traktował jak idiotę któremu można byle kit wcisnąć.

Jakoś Sony ma polski PSN, a jeszcze ze dwa lata temu mieli pewnie z 30k potencjalnych klientów czyli pewnie tyle co userów kupujących gry na X360 w chwili obecnej i jakoś im się opłacało.
Prawda jest taka, że MS ma to w 4 literach bo kasa i tak leci z Polaków zarejestrowanych w ambasadzie w Londynie czy USA.

OT- u mnie też się wala 20 rozbebeszonych gier w każdej zrobione 10-20% i zostawione na później do scalakowania kiedyśtam, a wszystko to są orginały stojące na półce.

Don Simon
Moderator Globalny
Ekspert

Gin&Tonic Team

« Odpowiedz #31 : Styczeń 15, 2010, 10:01:41 »

Calkowicie sie zgadzam z sialala.

Kuriozalne sa te wypowiedzi MS. Ze zlodziejstwo jest zle - pelna zgoda.

Ale juz by lepiej nic nie mowili o Live zamiast bredzic od rzeczy. Czy w rynku jest potencjal? Niech zobacza jaka jest sprzedaz gier na PS3. Jesli nie potrafia zrobic konsoli zabezpieczonej przed piractwem to niech chociaz dadza polskiego Live i banuja na potege piratow. Przynajmniej bedzie jakas "korzysc" dla legalnych.

Osobiscie mnie to wszystko malo obchodzi (jak bedzie polski Live bez mozliwosci przeniesienia profilu to i tak nie bede z niego korzystal), ale MS zaczyna mnie coraz bardziej wkurzac.
Katanka
Ekspert

www.DogsPassion.pl www.MojeJamniki.pl

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #32 : Styczeń 15, 2010, 10:07:55 »

Problemem jest mentalność głównie. Kasa też, ale w mniejszym stopniu. Mam wielu znajomych w wieku 30-40 lat, którzy srają kasą na lewo i prawo, bo dorobili się na prywatnych biznesach, ale gier/filmów nie kupią orygianlnych skoro można je zassać i wypalić. Najlepsze, że Cyfrę czy Polsat też mają z kradzionej karty dekodującej. Najgorsze, że jak się próbuje im tłumaczyć, to mówią, że jestem naiwny i ucinaja rozmowę.

PS. Ja też taki byłem, ale w odpowiednim czasie dotarło do mnie, że nie mozna tak ... Skoro mnie dopadło, to jest nadzieja, że ich kiedyś też dopadnie otrzeźwienie.

Don Simon
Moderator Globalny
Ekspert

Gin&Tonic Team

« Odpowiedz #33 : Styczeń 15, 2010, 10:18:46 »

Przenioslem komentarz sialali i swoj do tego watku.

EDIT:

Dodam jeszcze, ze od polygamii spodziewalbym sie bardziej krytycznego podejscia do tych spraw. Zadawania niewygodnych pytan, przekazywania opinii graczy, takiego bardziej ostrego "dziennikarstwa".

Cytowanie R.Z. i klepanie frazesow to nie jest cos, czego bym sie spodziewal po tej ekipie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 10:21:10 wysłane przez Don Simon » Zapisane
Katanka
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #34 : Styczeń 15, 2010, 10:26:17 »

Cytowanie R.Z. i klepanie frazesow to nie jest cos, czego bym sie spodziewal po tej ekipie.

+1

Czuję tutaj mocne lobby M$ Polska.

Vir
Ekspert

www.kontrakcja.pl

« Odpowiedz #35 : Styczeń 15, 2010, 10:36:43 »

Nudzac sie wczoraj troche, zlozylem przerobke strony tej akcji: http://anime.art.pl/ms/ Uśmiech Oczywiscie nie ma tekstow poki co, ale jakby ktos byl zainteresowany pomoca, to zapraszam na PM. Moze uda sie to dokonczyc, ruszyc i odpalic w sieci (serwerem, domena, skladem HTML+CSS+programowanie itp. sie zajme).

Katanka
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Styczeń 15, 2010, 10:46:17 »

Super to wyszło, ale może powinno byc to w formie "odpowiedzi", czyli hasło główne nie "nie sprzedaję", a "nie kupuję". co myślisz ?

Don Simon
Moderator Globalny
Ekspert

Gin&Tonic Team

« Odpowiedz #37 : Styczeń 15, 2010, 10:51:39 »

+1

Czuję tutaj mocne lobby M$ Polska.

Raczej zmiane charakteru strony. Fajnie sie znac z ludzmi z branzy itp., ale to nie powinno blokowac profesjonalnego podejscia do prowadzenia serwisu i oddzielania kolezenstwa od twardego stawiania pytan i cisniecia rozmowcow.
Vir
Ekspert

www.kontrakcja.pl

« Odpowiedz #38 : Styczeń 15, 2010, 11:01:55 »

Super to wyszło, ale może powinno byc to w formie "odpowiedzi", czyli hasło główne nie "nie sprzedaję", a "nie kupuję". co myślisz ?
Staralem sie skopiowac ich podejscie "Nie przerabiam. Nie kradne.", skoro chca zeby ludzie tak mowili, to niech sami powiedza "Nie sprzedaje wybrakowanego produktu. Nie kradne.". Ale w sumie mozna to zmienic, jak chcesz pomoc z tekstami to dawaj na priv :>

h4n5
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Styczeń 15, 2010, 11:03:54 »

Nudzac sie wczoraj troche, zlozylem przerobke strony tej akcji: http://anime.art.pl/ms/ Uśmiech Oczywiscie nie ma tekstow poki co, ale jakby ktos byl zainteresowany pomoca, to zapraszam na PM. Moze uda sie to dokonczyc, ruszyc i odpalic w sieci (serwerem, domena, skladem HTML+CSS+programowanie itp. sie zajme).
Strzał w 10 "Nie dymam klienta - nie sprzedaje wybrakowanego sprzętu".

Strony: [1] 2 3 ... 94   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.325 sekund z 18 zapytaniami.