Forum Polygamia.pl
Lipiec 30, 2010, 00:38:59 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Polygamia.pl

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z połączeniem do serwera w Team Fortress 2  (Przeczytany 816 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Igor
Użytkownik
**

« : Listopad 28, 2009, 14:32:09 »

No więc mam problem z TF2 - bez problemu znajduje serwery, jednak nie może się z nimi połączyć - o co chodzi? Strasznie mnie ten problem frustruje :/
Wipeout, Modern Warfare 2 czy ogólnie połączenie z internetem działa świetnie, tymczasem rzeczony TF2 nie działa.
Czy to może być wina tego EA Online? Może muszę sforwardować router (choć nie wiem jak)?
Koledzy, pomóżcie Smutny
yanogore
Ekspert

In the name of GORE // nie nazywam sie JANUSZ!!!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 28, 2009, 14:33:23 »

Jaka platforma?

Igor
Użytkownik
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2009, 14:36:41 »

To znaczy?

konsola to oczywiście (hehe) PlayStation 3, a co do routera to Netopia 2247... wersja Eircom (irlandzkie TPsa... bardzo ogólnikowo).
yanogore
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Listopad 28, 2009, 18:38:45 »

porty masz przekierowane?

ps3 ma dziwnie rozwiazana siec i 'kazda' gra musi miec porty przekierowne oddzielnie, 360 sam sie 'ustawia' na omijanie nata itd.

Zaleznie od wersji routera instrukcje na przekierowanie portow:

http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Netopia/2247NWG-VGx/PS3_The_Orange_Box.htm
http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Netopia/2247-02/PS3_The_Orange_Box.htm

Gdzie w Irl mieszkasz?

Nie lepiej ci oplacalo by sie wziac net ze smarta? 7mega za 46 Euro (abonament za linie juz wliczony) w eircomie za tyle masz chyba 1 megabit.

Igor
Użytkownik
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 28, 2009, 21:25:45 »

O, nie wiedziałem o tym smarcie. Muszę powiedzieć rodzicom, mają już dość tego eircomu, ciągle z nim są problemy  Złość

A co do tej stronki - szukałem na niej Orange boxa, ale nie znalazłem wcześniej, zapomniałem o "The" Mrugnięcie
Tylko że jak wziąłem się za ustawienia, to po wpisaniu pierwszego "range" wyskoczyło mi, że ten zasięg nakłada się z HTTP. Nie wiem co robić, jestem noga jeśli chodzi o takie rzeczy.

EDIT Musze też dodać że dodałem wcześniej "Playstation Network" i też ma range 80-80 - osso chozi?
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2009, 21:27:37 wysłane przez Igor » Zapisane
mark24
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Listopad 29, 2009, 11:19:31 »

80 to port od http (czyli www). Ten port olej. Forwardnij te 4,5-cio cyfrowe jak już musisz

Podepnij konsolę bezpośrednio do modemu (pomijając router) i zobacz czy wtedy działa. Napisz jaki masz NAT w konsoli.

Pierwszy raz słyszę by w PS3 trzeba było dla każdej gry przekierowywać porty - mam PS3 od roku, grałem w około 50-60 tytułów online i nie miałem z tym żadnych problemów. No może oprócz tego, że czasami mam NAT1 a czasami NAT2 (powinien być cały czas 2 bo konsola jest za routerem/wifi, ale jako, że 1 jest lepsiejsza to nie panikuję).

Moim zdaniem nie blokowanie żadnych portów w routerze wystarczy. Powinno wszystko śmigać. Możliwe, że ktoś kto ustawiał Ci sieć coś tam poblokował w routerze, lub zakres portów od tego TF2 wchodzi w zakres p2p i provider Ci to blokuje.
Może być też inny powód (na doświadczeniach z UK). Przynajmniej w UK prawie wszystkie sieci mają "fair limit usage", niby żadnych limitów nie ma, ale jak naściągasz w ciągu miesiąca ze 100GB do tego w godzinach szczytu to przez następny miesiąc masz dostęp tylko do mail-a i http. Sprawdzone organoleptycznie - teraz nauczony doświadczeniem dmucham na zimne. Zresztą np. virgin (skąd mam net) blokuje piratebay dokładnie do godz. 23.00. O 23.00 można się już łączyć z trackerem (stronka chodzi normalnie cały dzień, ale z trackerem możesz łączyć się TYLKO po 23.00).

Zresztą sprawdz na kompie czy p2p Ci działa, czy może provider Ci blokuje cały ruch oprócz kilku portów "niezbędnych do życia"

No i ceny zabójcze macie Uśmiech Ja płacę 15F za 10Mb/s.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2009, 11:26:12 wysłane przez mark24 » Zapisane

yanogore
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Listopad 29, 2009, 19:46:43 »

Pierwszy raz słyszę by w PS3 trzeba było dla każdej gry przekierowywać porty - mam PS3 od roku, grałem w około 50-60 tytułów online i nie miałem z tym żadnych problemów. No może oprócz tego, że czasami mam NAT1 a czasami NAT2 (powinien być cały czas 2 bo konsola jest za routerem/wifi, ale jako, że 1 jest lepsiejsza to nie panikuję)
kazdej wylo w '' duzo zalezy od sieci, koles u mnie w siecie gra we wszystko i jest luz poza fifa 10 po przekierowaniu portow jest luz, rozne sieci roznie maja...

@igor jesli ci wywala ze 80 juz gdzies jest to olej, na 80 http idzie nie sadze ze ten potrzebuje przekierownia

Igor
Użytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 01, 2009, 12:38:45 »

NAT mam w konsoli 3ci. :/

Może tutaj leży problem? Jak uzyskać numerek 2gi? Podpięcie go bezpośrednio do modemu nie jest fizycznie możliwe bo
a) modemu nie mam, interenet do routera idzie z gniazdka telefonicznego via telefon stacjonarny
b) nie mam jak podłączyc ps3 bezpośrednio do routera (np. ethernetem) bo nie mam stosownie długiego kabla...
Shadowriver
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Grudzień 01, 2009, 21:30:27 »

a) W takim razie masz router z wbudowanym modemem (2 w 1) :p ale wątpię by to była wina połączenia ADSL, przy tej warstwie modem nawet w sobie nie zdaje sprawy o pakietach danych TCP/UDP
b)emmmm... to co masz po środku, że nie bezpośrednio?

Igor
Użytkownik
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 02, 2009, 10:06:04 »

ad b) To znaczy? Jak napisałem, nie mam jak podłączyć, bo kabel jest za krótki - router jest podłączony obok telefonu, a tam jest akurat gniazdko telefoniczne - mam za krótkie kable by to wszystko przenieść, bo musiał bym to zrobić przez całą długość mieszkania... nie można ustawić NATa bezprzewodowo?
Shadowriver
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Grudzień 02, 2009, 17:17:51 »

Aaaaaa masz WiFi :> To forwardowałeś tylko na jedno IP czy na wszystkie?

Igor
Użytkownik
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 03, 2009, 21:03:38 »

Nie wiem czy forwardowałem na wszytskie :/

jest jakiś sposób, by uzyskać nat 2? wydawało mi się, że widziałem gdzieś tutka.
Shadowriver
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Grudzień 03, 2009, 21:19:15 »

Przecież yanogore ci podał:

http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Netopia/2247NWG-VGx/PS3_The_Orange_Box.htm
http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Netopia/2247-02/PS3_The_Orange_Box.htm

Nie działa ci chyba forward dlatego że wifi cały czas przydziela PStrójce inne ip, musisz pamiętać by internal ip był 192.168.0.*, jeżeli nie działa będziesz musiał ustaw stałe ip w PS3 i podaj go w polu internal ip. Możesz też spróbować włączyć UPnP i lub przydzielić DMZ na ip PS3.

Igor
Użytkownik
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 03, 2009, 23:48:24 »

Nie nie, na necie są tutki jak mieć nat 1/2.

Znalazłem taki, specjalnie pod eircom właśnie - http://www.wiffy.ie/forums/gaming-pc-xbox-360-ps3/5288-ps3-perfect-online-guide-netopia-eircom-router.html

ustawiłem static nat
sforwardowałem porty pod niego
zaznaczyłem upnp
w ps3 ustawiłem ip jak kazano i nic - dalej mam nat 3 :/

Przy teście wyskakuje wszystko "Succeeded" prócz NAT i UPnP gdzie jest "Not Available".

Syszałem, że jest jeszcze jedna metoda, tj. użyć tego PPPoE ale kiedy to używam, ps3 nie chce ip otrzymać Smutny

mgenek
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 04, 2009, 09:09:06 »

Nie nie, na necie są tutki jak mieć nat 1/2.

Znalazłem taki, specjalnie pod eircom właśnie - http://www.wiffy.ie/forums/gaming-pc-xbox-360-ps3/5288-ps3-perfect-online-guide-netopia-eircom-router.html

ustawiłem static nat
sforwardowałem porty pod niego
zaznaczyłem upnp
w ps3 ustawiłem ip jak kazano i nic - dalej mam nat 3 :/

Przy teście wyskakuje wszystko "Succeeded" prócz NAT i UPnP gdzie jest "Not Available".

Syszałem, że jest jeszcze jedna metoda, tj. użyć tego PPPoE ale kiedy to używam, ps3 nie chce ip otrzymać Smutny

Zrób jak Shadowriver radzi. Stałe IP dla PS3 i DMZ dla tego IP na routerze. Musi działać.

Pzdr.
Michał

mark24
Ekspert

« Odpowiedz #15 : Grudzień 04, 2009, 11:14:58 »

Tak z czystej ciekawości - dlaczego są takie problemy?
To wina tego modemu-router-a?

Kiedyś zapewne będę zmieniał dostawcę netu, router i nie chciałbym mieć podobnych problemów. Wolę wiedzieć z czego one wynikają.

mgenek
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #16 : Grudzień 04, 2009, 11:17:51 »

Tak z czystej ciekawości - dlaczego są takie problemy?
To wina tego modemu-router-a?

Kiedyś zapewne będę zmieniał dostawcę netu, router i nie chciałbym mieć podobnych problemów. Wolę wiedzieć z czego one wynikają.

IMO najczęściej ogniomurka w routerze lub czasem u dostawcy. Poprawna konfiguracja załatwia temat.

Pzdr.
Michał

Igor
Użytkownik
**

« Odpowiedz #17 : Grudzień 04, 2009, 13:03:05 »

Zrób jak Shadowriver radzi. Stałe IP dla PS3 i DMZ dla tego IP na routerze. Musi działać.

Tylko, że ja nie wiem za bardzo jak :/
Shadowriver
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Grudzień 04, 2009, 13:28:44 »

Tylko to musi być ostateczność bo zablokujesz porty innym urządzeniom w sieci :p ekonomiczniej powinno się robić zwykły forward potów

Tylko, że ja nie wiem za bardzo jak :/

Poszukaj sam, przejrzyj całe menu routera ;]  może być pod nazwą "Demilitarized Zone" lub coś w tym stylu
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 13:32:51 wysłane przez Shadowriver » Zapisane

mgenek
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #19 : Grudzień 04, 2009, 14:00:50 »

Tylko to musi być ostateczność bo zablokujesz porty innym urządzeniom w sieci :p ekonomiczniej powinno się robić zwykły forward potów

Nie zablokujesz. DMZ to dziura w firewallu i nic więcej. Ruch na IP w DMZ nie jest w żaden sposób filtrowany. DMZ nic nie przekierowuje ani nic nie blokuje.

Poszukaj sam, przejrzyj całe menu routera ;]  może być pod nazwą "Demilitarized Zone" lub coś w tym stylu

Dokładnie tam.

Pzdr.
Michał

Igor
Użytkownik
**

« Odpowiedz #20 : Grudzień 04, 2009, 15:21:47 »

Ok, popróbuję, choć już mi ręcę opadają, ciągle jest coś nie tak :/
O ile mi wiadomo, to u tego providera są straszne problemy z PS3
Shadowriver
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Grudzień 05, 2009, 02:39:06 »

Ok, popróbuję, choć już mi ręcę opadają, ciągle jest coś nie tak :/
O ile mi wiadomo, to u tego providera są straszne problemy z PS3

Hmmm, a możesz podać ip jaki przyznaje twój provider twojemu routerowi? wystarczą dwie pierwsze liczby... możliwe że po prostu nie masz publicznego ip.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.101 sekund z 20 zapytaniami.