|
Igor
|
 |
« : Listopad 28, 2009, 14:32:09 » |
|
No więc mam problem z TF2 - bez problemu znajduje serwery, jednak nie może się z nimi połączyć - o co chodzi? Strasznie mnie ten problem frustruje :/ Wipeout, Modern Warfare 2 czy ogólnie połączenie z internetem działa świetnie, tymczasem rzeczony TF2 nie działa. Czy to może być wina tego EA Online? Może muszę sforwardować router (choć nie wiem jak)? Koledzy, pomóżcie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yanogore
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 28, 2009, 14:33:23 » |
|
Jaka platforma?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Igor
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2009, 14:36:41 » |
|
To znaczy?
konsola to oczywiście (hehe) PlayStation 3, a co do routera to Netopia 2247... wersja Eircom (irlandzkie TPsa... bardzo ogólnikowo).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Igor
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 28, 2009, 21:25:45 » |
|
O, nie wiedziałem o tym smarcie. Muszę powiedzieć rodzicom, mają już dość tego eircomu, ciągle z nim są problemy  A co do tej stronki - szukałem na niej Orange boxa, ale nie znalazłem wcześniej, zapomniałem o "The" Tylko że jak wziąłem się za ustawienia, to po wpisaniu pierwszego "range" wyskoczyło mi, że ten zasięg nakłada się z HTTP. Nie wiem co robić, jestem noga jeśli chodzi o takie rzeczy. EDIT Musze też dodać że dodałem wcześniej "Playstation Network" i też ma range 80-80 - osso chozi?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2009, 21:27:37 wysłane przez Igor »
|
|
|
|
|
|
mark24
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 29, 2009, 11:19:31 » |
|
80 to port od http (czyli www). Ten port olej. Forwardnij te 4,5-cio cyfrowe jak już musisz Podepnij konsolę bezpośrednio do modemu (pomijając router) i zobacz czy wtedy działa. Napisz jaki masz NAT w konsoli. Pierwszy raz słyszę by w PS3 trzeba było dla każdej gry przekierowywać porty - mam PS3 od roku, grałem w około 50-60 tytułów online i nie miałem z tym żadnych problemów. No może oprócz tego, że czasami mam NAT1 a czasami NAT2 (powinien być cały czas 2 bo konsola jest za routerem/wifi, ale jako, że 1 jest lepsiejsza to nie panikuję). Moim zdaniem nie blokowanie żadnych portów w routerze wystarczy. Powinno wszystko śmigać. Możliwe, że ktoś kto ustawiał Ci sieć coś tam poblokował w routerze, lub zakres portów od tego TF2 wchodzi w zakres p2p i provider Ci to blokuje. Może być też inny powód (na doświadczeniach z UK). Przynajmniej w UK prawie wszystkie sieci mają "fair limit usage", niby żadnych limitów nie ma, ale jak naściągasz w ciągu miesiąca ze 100GB do tego w godzinach szczytu to przez następny miesiąc masz dostęp tylko do mail-a i http. Sprawdzone organoleptycznie - teraz nauczony doświadczeniem dmucham na zimne. Zresztą np. virgin (skąd mam net) blokuje piratebay dokładnie do godz. 23.00. O 23.00 można się już łączyć z trackerem (stronka chodzi normalnie cały dzień, ale z trackerem możesz łączyć się TYLKO po 23.00). Zresztą sprawdz na kompie czy p2p Ci działa, czy może provider Ci blokuje cały ruch oprócz kilku portów "niezbędnych do życia" No i ceny zabójcze macie  Ja płacę 15F za 10Mb/s.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2009, 11:26:12 wysłane przez mark24 »
|
|
|
|
|
|
yanogore
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 29, 2009, 19:46:43 » |
|
Pierwszy raz słyszę by w PS3 trzeba było dla każdej gry przekierowywać porty - mam PS3 od roku, grałem w około 50-60 tytułów online i nie miałem z tym żadnych problemów. No może oprócz tego, że czasami mam NAT1 a czasami NAT2 (powinien być cały czas 2 bo konsola jest za routerem/wifi, ale jako, że 1 jest lepsiejsza to nie panikuję)
kazdej wylo w '' duzo zalezy od sieci, koles u mnie w siecie gra we wszystko i jest luz poza fifa 10 po przekierowaniu portow jest luz, rozne sieci roznie maja... @igor jesli ci wywala ze 80 juz gdzies jest to olej, na 80 http idzie nie sadze ze ten potrzebuje przekierownia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Igor
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 01, 2009, 12:38:45 » |
|
NAT mam w konsoli 3ci. :/
Może tutaj leży problem? Jak uzyskać numerek 2gi? Podpięcie go bezpośrednio do modemu nie jest fizycznie możliwe bo a) modemu nie mam, interenet do routera idzie z gniazdka telefonicznego via telefon stacjonarny b) nie mam jak podłączyc ps3 bezpośrednio do routera (np. ethernetem) bo nie mam stosownie długiego kabla...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Shadowriver
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 01, 2009, 21:30:27 » |
|
a) W takim razie masz router z wbudowanym modemem (2 w 1) :p ale wątpię by to była wina połączenia ADSL, przy tej warstwie modem nawet w sobie nie zdaje sprawy o pakietach danych TCP/UDP b)emmmm... to co masz po środku, że nie bezpośrednio?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Igor
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 02, 2009, 10:06:04 » |
|
ad b) To znaczy? Jak napisałem, nie mam jak podłączyć, bo kabel jest za krótki - router jest podłączony obok telefonu, a tam jest akurat gniazdko telefoniczne - mam za krótkie kable by to wszystko przenieść, bo musiał bym to zrobić przez całą długość mieszkania... nie można ustawić NATa bezprzewodowo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Shadowriver
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 02, 2009, 17:17:51 » |
|
Aaaaaa masz WiFi :> To forwardowałeś tylko na jedno IP czy na wszystkie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Igor
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 03, 2009, 21:03:38 » |
|
Nie wiem czy forwardowałem na wszytskie :/
jest jakiś sposób, by uzyskać nat 2? wydawało mi się, że widziałem gdzieś tutka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Igor
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 03, 2009, 23:48:24 » |
|
Nie nie, na necie są tutki jak mieć nat 1/2. Znalazłem taki, specjalnie pod eircom właśnie - http://www.wiffy.ie/forums/gaming-pc-xbox-360-ps3/5288-ps3-perfect-online-guide-netopia-eircom-router.html ustawiłem static nat sforwardowałem porty pod niego zaznaczyłem upnp w ps3 ustawiłem ip jak kazano i nic - dalej mam nat 3 :/ Przy teście wyskakuje wszystko "Succeeded" prócz NAT i UPnP gdzie jest "Not Available". Syszałem, że jest jeszcze jedna metoda, tj. użyć tego PPPoE ale kiedy to używam, ps3 nie chce ip otrzymać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mgenek
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 04, 2009, 09:09:06 » |
|
Zrób jak Shadowriver radzi. Stałe IP dla PS3 i DMZ dla tego IP na routerze. Musi działać.
|
|
|
|
|
|
Pzdr. Michał 
|
|
|
|
mark24
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 04, 2009, 11:14:58 » |
|
Tak z czystej ciekawości - dlaczego są takie problemy? To wina tego modemu-router-a?
Kiedyś zapewne będę zmieniał dostawcę netu, router i nie chciałbym mieć podobnych problemów. Wolę wiedzieć z czego one wynikają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mgenek
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 04, 2009, 11:17:51 » |
|
Tak z czystej ciekawości - dlaczego są takie problemy? To wina tego modemu-router-a?
Kiedyś zapewne będę zmieniał dostawcę netu, router i nie chciałbym mieć podobnych problemów. Wolę wiedzieć z czego one wynikają.
IMO najczęściej ogniomurka w routerze lub czasem u dostawcy. Poprawna konfiguracja załatwia temat.
|
|
|
|
|
|
Pzdr. Michał 
|
|
|
|
Igor
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 04, 2009, 13:03:05 » |
|
Zrób jak Shadowriver radzi. Stałe IP dla PS3 i DMZ dla tego IP na routerze. Musi działać.
Tylko, że ja nie wiem za bardzo jak :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Shadowriver
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 04, 2009, 13:28:44 » |
|
Tylko to musi być ostateczność bo zablokujesz porty innym urządzeniom w sieci :p ekonomiczniej powinno się robić zwykły forward potów Tylko, że ja nie wiem za bardzo jak :/
Poszukaj sam, przejrzyj całe menu routera ;] może być pod nazwą "Demilitarized Zone" lub coś w tym stylu
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 13:32:51 wysłane przez Shadowriver »
|
|
|
|
|
|
mgenek
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 04, 2009, 14:00:50 » |
|
Tylko to musi być ostateczność bo zablokujesz porty innym urządzeniom w sieci :p ekonomiczniej powinno się robić zwykły forward potów Nie zablokujesz. DMZ to dziura w firewallu i nic więcej. Ruch na IP w DMZ nie jest w żaden sposób filtrowany. DMZ nic nie przekierowuje ani nic nie blokuje. Poszukaj sam, przejrzyj całe menu routera ;] może być pod nazwą "Demilitarized Zone" lub coś w tym stylu
Dokładnie tam.
|
|
|
|
|
|
Pzdr. Michał 
|
|
|
|
Igor
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 04, 2009, 15:21:47 » |
|
Ok, popróbuję, choć już mi ręcę opadają, ciągle jest coś nie tak :/ O ile mi wiadomo, to u tego providera są straszne problemy z PS3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Shadowriver
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudzień 05, 2009, 02:39:06 » |
|
Ok, popróbuję, choć już mi ręcę opadają, ciągle jest coś nie tak :/ O ile mi wiadomo, to u tego providera są straszne problemy z PS3
Hmmm, a możesz podać ip jaki przyznaje twój provider twojemu routerowi? wystarczą dwie pierwsze liczby... możliwe że po prostu nie masz publicznego ip.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|