Ja widzę, bo to jest koszt, który by się nie zwrócił, bo to nie jest 10 minut, jak Ty twierdzisz i o to chodzi. Żebyś nie rzygał to trzeba to przygotować i na pewno byłyby spore kompromisy, bo gra nigdy nie była zaprojektowana z myślą o VRze. O to chodzi, nie wiem dlaczego twierdzisz, że to jest banalne i ludzie nie będą rzygać. Porównanie z Thumperem jest nietrafione, bo tamta gra nie robi nic zmieniającego tempo. Wipeout pozwala skakać i robić beczki, przyspieszać i zwalniać (To jest najgorsze dla VRu). Przykładowo już zbadano, że jest przedział, w którym ludzie dostają Kutery i o dziwo jest to przedział pomiędzy za wolnym, a za szybkim - od pewnej prędkości nasz mózg już tego nie przetwarza w ten sposób, ale gdy z takiej prędkości nagle mocno zwolnić dostajesz natychmiastowy bełt (Wipeoutowy quake przykładowo).
Oczywiście VR dałoby się zrobić, gdyby to było pewnie jakoś ograniczony specjalny tryb, ale to są miesiące testów, focus testów, zabawy z User Experience. Koszty, które dla remastera nigdy się nie zwrócą. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz tego zaakceptować.
EDIT: ninja'd, ale moje trochę bardziej to wyjaśnia.