Mi w pierwszych godzinach też brakowało elementów survivalowych. Wręcz żałowałem że gra bardziej nie przypomina czegoś pokroju DayZ. Ale po przyzwyczajeniu się do tego co jest stwierdziłem że samo w sobie to jest wystarczająco dobre. Może trochę brakuje możliwości skradania, wymieniania się przedmiotami z innymi graczami, ale dla mnie to detale. Pograłem, zobaczyłem co gra oferuje i stwierdziłem że dla mnie to jest spoko.
Crafting to zbieranie "recept" i surowców. Surowców jest 5: tekstylia, części broni, narzędzia, elektronika i technologia. Do tego każdy występuje w 5 jakościach/kolorach - od białego do złotego. Każda recepta wymaga odpowiednich surowców odpowiedniej jakości. Nie jestem pewien, ale chyba będzie opcja łączenia kilku słabszych surowców w jeden lepszy. I chyba tyle z craftingu.
Brak podziału na klasy, a raczej brak budowania konkretnego builda, to coś co bardzo mi się podoba. Wszystko zależy od naszego wyposażenia i skilli. Jeśli chcesz nagle z medyka stać się tankiem albo damage dealerem to po prostu zmieniasz wyposażenie i skille. Nie trzeba grać od nowa żeby zbudować sobie inną postać. Aktywnych skilli jest 9 + 3 "sygnaturowe", każdy z nich ma cztery warianty które wbrew pozorom znacząco różnią się między sobą (zwykła bomba, bomba powodująca krwawienie, bomba ogłuszająca, bomba z czujnikiem ruchu). To już jest sporo kombinacji pod różne buildy (leczenie też ma kilka wariantów, akurat dla healera). Do tego zablokowane w becie perki i talenty. Talentów jest 24, są pasywne i zapewniają różne bonusy, np jak kogoś podniesiesz to obaj przez 10sek otrzymujecie o 50% mniej obrażeń, albo twoja prywatna apteczka leczy też wszystkich w odległości 20m o 40%, albo 30% mniej obrażeń podczas przebiegania od osłony do osłony. Na koniec jest 40 perków, rzeczy typu dodatkowe miejsce na apteczkę, +10% do zdobywanego xp itp. Jak dla mnie to cała masa kombinacji pod różne buildy. A wszytko można wymieniać w czasie rzeczywistym, tak jak w ostatnim Wieśku, więc można sobie dopasowywać postać na bieżąco.
W normalnej strefie gra się solo + znajomi w coopie. Idealnie dla ludzi z pvp-wstrętem.