Przysiadłem i skończyłem (na siłę). Po wszystkim to takie 8/10. Główne zarzuty do całości:
- źle działający system kolizji, który w późniejszej części gry działa nawet gorzej niż wcześniej (np. zderzenie konia z kamieniem, który powinien przeskoczyć skutkuje czasem nawet zgonem konia; kolizje z drzewami, przewracająca się postać po zderzeniach z czymkolwiek). Powoduje to częste konflikty z innymi NPC, a dalej obniżenie reputacji albo nawet rzuceniem się na nas całej lokalnej "policji",
- bezdennie nudne i długie przejazdy, które nie wiem czemu służą (ukryty loading?), często jedziemy kilka/naście minut żeby dojechać do misji, a później drugie tyle do jej celu,
- rozciągnięta fabuła, kilku godzinny epilog, który jedynie mnie wynudził (z dennym zakończeniem) - bez niego ocena mogłaby być lepsza,
- misje dodatkowe (np. "?") też rozciągnięte i długie (nieciekawe), dodatkowo rozwleczone po całej mapie. Zaczyna się w jednym miejscu, a kończy na drugim końcu mapy, gdzie oczwiście trzeba samemu dojechać. Po misji oczywiście trzeba wrócić znowu przez całą mapę.
- masa dodatkowych aktywności, które jednak są po nic i zupełnie mi się nie chciało nimi zajmować (kupiłem jedne ciuchy, fryzury itp. olałem) np. polowania, ryby. Podobało mi się personalizowanie (wizualne) broni, bo faktycznie było widać w każdym momencie te zmiany,
- brak klimatu - jesteśmy w jakimś obozie, mamy przynosić lekarstwa/jedzenie/broń/kasę ale z tymi wszystkimi postaciami nic nas nie łączy, są mi kompletnie obojętne (albo nawet irytują), a im dalej tym nawet gorzej,
- uproszczona rozgrywka, właściwie to taki samograj, bo strzela też się samo (schowaj się, wyceluj i tak do wyczerpania przeciwników), od biedy koń też jedzie sam;
- błędy samej gry np. zginie NPC, który zginąć nie może (a wpływ na to mamy zerowy), zablokuje się wóz na jakimś płotku/kamieniu i trzeba się zabić dynamitem albo restartować misję, coś nie zaskoczy bo jestesmy 1m od miejsca gdzie powinniśmy być.
O tym co mi się podobało nie będę pisał, bo pomijając powyższe to reszta była ok. Gra jest przpiękna ale rozgrywka kuleje i nie ma w niej magii. Zupełnie nie rozumiem średniej ocen na poziomie 98%, to jakieś nieporozumienie generacji.