Zagrałbym, ale zły gatunek.
Kłamstwo! Dobry gatunek, bo to nie jest żadna nudna przygodówka, a bardziej intrygujący, tajemniczy symulator chodzenia, ale tym razem dla odmiany mocno gadany, a nie w samotności.
Na szczęście poczytałem więcej i zakupiłem swego czasu, żeby wesprzeć dewelopera z ciekawym pomysłem na grę. Teraz mi Tartaq przypomniał, że zamiast grać w gnioty to mogę odpalić Oxenfree i tak też zrobiłem.
#26 Świetne, ciekawe doświadczenie, które wyróżnia się nawet na tle w tej chwili już bardzo różnorodnych gier indie. Przede wszystkim gra sama w sobie jest lekka i prosta, ale to dobrze, bo pozwala skupić się na klimacie i chłonąć tę dziwną atmosferę. Historia jest całkiem zgrabna, postacie mają mocne charaktery, ale również prawdziwe cechy ludzkie, co jest rzadkością względem generic hero z gier AAA czy też po prostu rasowych morderców, którym się emocje odpalają raz na godzinę w cutscence. Dobrze wypada dubbing i rewelacyjnie muzyka. Gdy już skończyłem to myślałem sobie, że nie działało to jakoś mocno na mnie, aż się nie położyłem i chociaż panowała totalna cisza to w głowie miałem nadal specyficzną melodię z gry. Faktem jest, że skończyłem grę prawie w jednej sesji, ale mimo wszystko, jeśli chodzi o udźwiękowienie to uważam, że twórcy odwalili kawał świetnej roboty.
Sialalala pytał czy przez większość czasu tylko chodzimy i gadamy - odpowiedź nie jest oczywista, ale tak poza wątkiem eksploracyjnym, gdzie znajdujemy trochę dodatkowych informacji i bawimy się radiem do odkopania znajdziek to głównie chodzimy i rozmawiamy. Od czasu do czasu są drobne zagadki, ale nic co by nas powstrzymywało od pójścia naprzód. Twórcy postawili na prostotę, ale tutaj ma to rację bytu ze względu na to, że postacie i ich historia są w miarę ciekawe i łatwo się z nimi związać. Dlatego, że te rozmowy są naturalne, emocjonalne i nie wszystko jest takie 0/1 jak u Telltale albo przynajmniej tak to się odbiera, że oni mnie rzeczywiście słuchają.
Grę polecam, na pewno jedna z bardziej nietypowych produkcji tego roku. Ode mnie mocne
8/10 i gra ląduje w obszarach kandydatów do listy gier roku.