witam, to mój pierwszy post na forum! trafiłem na ten temat z
GCTestowałem przed chwilą OnLive
Parametry kompa: Laptop ASUS k50c Celeron D 1.2Ghz, grafa: SIS Mirage 3, 2 GB RAM - napiszę tylko że gra nawet w Countera jest niemożliwa (około 15fps), odtwarzanie HD możliwe tylko na XP (teraz mam 7) po zabiciu większości procesów łącznie z antywirusem

JutuB 480p to 100% procka
łącze: UPC 10/1 Mbs, zewnętrzne IP (wg testów ping 23 i down około 8-9, up 0.5)
Wnioski? Działa! Nawet menu nie jest na naszym kompie, ale streamowane w locie (w tle widzimy aktualne rozgrywki innych graczy, w tym np ekran zostawiony na odblokowanych kartach Playboya w Mafii II), lag jest ogromny (do testu wybrałem znane mi Borderlands) grafika nie dość że w niskich detalach (brak dynamicznych cieni wzgórz) to w dodatku potężna kompresja robi swoje, ale najgorszy jest trzeszczący dźwięk.
Granie przy takim opóźnieniu jest praktycznie niemożliwe, choć ubiłem kilkunastu przeciwników - gra snajperem/melee to jedyny rozsądny wybór.
Ogólny odbiór? rewelacja i rewolucja - kilkadziesiąt zakupionych gier i kilkaset dem w parę chwil bez stresu o wydajność kompa, nic się nie zawiesi, rozgrywka może być nagrywana, koniec z FRAPsami tylko dla potężnych maszyn.
niech tylko postawią serwer w Warszawie (no dobra, może być Berlin)
Pytanie jak serwery zniosą masowy napływ graczy, i czy tuzy branży zgodzą się na abonamentowy model (jak ktoś się zepnie to za 5-7$ może wypożyczyć grę na 3 dni i ją przejść, weekend z Batmanem? czemu nie)