Autor Wątek: Fable II  (Przeczytany 15028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cubituss

• Ekspert
Fable II
« dnia: Październik 18, 2008, 19:06:12 »
Jak wczoraj RNAcid napisał "Jak to było... nienawidzę Cię"? :

Kilka już godzin rozgrywki gra nie różni się jakoś diametralnie od jedynki, ale działa na zasadzie bigger, better, faster, stronger... podoba mi się wątek ekonomiczny, natłukłem setki mieczy u kowala (to nowość - nie questy, tylko normalna praca, minigry oczywiście), wchodząc na najwyższy poziom rzemieślnictwa i zarabiając tyle kasy, że tegoż kowala mogłem wykupić. Teraz co parę minut do kieszeni wpada mi spora suma.

Fabuła się przyjemnie klei, gra jest za to znacznie łatwiejsza od jedynki - na razie nie zginąłem, mimo że część pobocznych questów ignoruję. Z rzeczy socjalnych wykonałem już co się dało z dokładnością do zajścia w ciążę (ale na to zaraz przyjdzie czas ;)) - mam na koncie jeden rozwód, ze cztery małżeństwa oraz piąte, prawie że udane, ale postanowiłem zakochanego we mnie wieśniaka poświęcić na ołtarzu w Świątyni Cienia. Kultyści bardzo mnie za to pochwalili, do tego jeszcze wylosowałem dobrą torturę na Wheel of Misfortune ;). Ogólnie klimat jest taki semi-prześmiewczy, tak samo jak w jedynce oczywiście.

Grafika jest... no cóż, jest. I na tym poprzestańmy. Bez kitu, na pierwszym Xboxie byłoby do osiągnięcia to, co widać tutaj, tylko tutaj jest wyższa rozdziałka i tyle. No i dużo efektów rozmycia, glowa i tym podobnych zabiegów maskujących graficzną biedę.

Achievementy płyną płynnie, jest ich sporo i zachęcają do aktywności pobocznych - tu gra wypłaca małymi partiami po 5-10 punkcików - z kolei wątek główny ma masywne achievy po 50-100 punktów, co również jest bardzo fajne.

Anyways, po napisaniu tego powyżej znudziłem się leniwie pełznącym w stronę dobra wskaźnikiem i najpierw wyrżnąłem całe Westcliff (jest tam arena, rosnący poziom trudności... znacie...? oczywiście trzeba ją ukończyć, żeby fabuła poszła do przodu... serio Peterze Mol, pomysły się skończyły?), w każdym razie wyrżnąłem całe Westcliff, a potem, zachęcony sukcesami, również Bowerstone i w połowie rzezi dostałem achievementa za wymaksowany wskaźnik dobra/zła. Moja początkowa filigranowa pani obecnie jest paskudnym megababskiem z wypalonymi ścieżkami od czarów i z grubym dupskiem od przeżartego mięsa. Ale potrafi oneshotnąć słabszych bandytów. Coś za coś, natomiast z niezrozumiałych dla mnie przyczyn rośnie jej wskaźnik attractiveness. Dziwni ci ludzie.

Offline PB

• Aktywny użytkownik
  • nic nie jest tym, czym się wydaje....
Odp: Fable II
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2008, 20:11:01 »
Na obrazkach byle widoczne jakies monstra/wilkolaki...sa w tej grze mroczniejsze klimaty?
Co z psem. Przydaje sie do czegos?

Napisz cos wiecej :)

Offline afwi

• Ekspert
  • Evul One
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2008, 20:43:35 »
cos mi sie zdaje ze jednak podaruje sobie ta gierke w pierwszej kolejnosci i zastapie ja Dead Space'em. nie prezentuje soba nic, co wywolalby u mnie wypieki na twarzy. fabula to niestety za malo zeby mnie przyciagnac do gry. czyzby Pete znowu dal ciala?

Offline Cubituss

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2008, 07:23:32 »
Jasne, gra miewa swoje mroczniejsze momenty, są bolveriny, tak samo jak w jedynce, są hobbesy, tak samo jak w jedynce, a pies służy do szczekania przy miejscach gdzie można pokopać łopatą oraz przy skrzyniach. Czasami też gryzie leżących wrogów, z rzadka ich zabijając. Do niczego innego się nie przydaje, więc mało się z nim zżyłem. No chyba że kogoś jara to, że można go nauczyć sztuczek - na przykład jak się pierdnie, to pies chowa pysk między łapami. Boki zrywać.

Gra dla fanów jedynki, do których się zaliczam, więc jakoś brnę. Gorzej, że po rzezi Bowerstone - mimo że ciągle mam tam akty własności wielu nieruchomości - przestało mi płacić działkę od handlu w moich sklepach. Słabe.

Offline Czezare

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2008, 11:19:42 »
Czyli potwierdzily sie moje przypuszczenia, ze graficznie ten tytul nie prezentuje sie zanadto okazale...Szkoda...

Offline Toread

• Administrator
  • Ekspert
    • http://discordia.pl/~toread
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2008, 11:51:14 »
No skoro wszystkich wyrżnąłeś, to kto ma kupować? Anwyay. masz jakiś pomysł jak schudnąć w tej grze? ;>
[url=http://pl.playstation.com/psn/profile/Toread

Offline Cubituss

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2008, 12:40:21 »
Ale nie wszystkich, ktośtam został ;) Widać zostały mi odebrane dobra za przestępstwa, w sumie logiczne.

Nie mam pojęcia jak schudnąć, myślałem, żeby się obżerać warzywami, ale one nie mają ujemnego współczynnika fatness...

Offline Tartaq

• Ekspert
  • recovering WoW addict
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 19, 2008, 18:23:57 »
No skoro wszystkich wyrżnąłeś, to kto ma kupować? Anwyay. masz jakiś pomysł jak schudnąć w tej grze? ;>

Eat less, Move more

http://www.youtube.com/watch?v=_BWOnUMBhFE

Offline kropkacompl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 19, 2008, 20:05:22 »
Zamówiłem i czekam na dostawę. Jedynka co dziwne bo byłem nastawiony bardzo negatywnie, wciągnęła mnie do końca i przyznam ,że po przejściu oczywiście jasną stroną mocy zacząłem drugi raz tym razem po ciemnej stronie. Zobaczymy czy i tym razem półświatek  ;) kryminalny i walki w kręgach też mnie tak wciągną.

P.s. PB nie zadawaj pytań tylko zamawiaj i pobiegamy sobie jak to miało miejsce w RSv2
Pozdrawiam

Offline jojok21

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 19, 2008, 20:06:09 »
Mnie trochę załamuje to, że w zasadzie wszystko wydaje się być "takie same jak w jedynce". Jest arena, są wilkołaki. Dzieciństwo bardzo podobne. Lokacje podobne.Hmmm... do tej pory nie wiem czy kupić. Jedynkę przeszedłem dawno temu całkiem nieźle się bawiąc, ale specjalnego zachywtu też nie było.

Offline afwi

• Ekspert
  • Evul One
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 19, 2008, 20:13:18 »
A ja takie pytanko mam. Niektorzy pytaja sie jak schudnac bo sa za grubi - czy jedzienie w tej grze jest musem czy jest to jakies zajecie poboczne?

Offline Toread

• Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 19, 2008, 22:38:36 »
Od jedzenie odzyskuje się HP

Offline afwi

• Ekspert
  • Evul One
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 20, 2008, 06:19:04 »
czyli nie ma mozliwosci aby nie przytyc ;/

Offline Cubituss

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 20, 2008, 08:51:56 »
Można zamiast tego pić poty, ale nie wiedzieć czemu handlarze mają tylko po jednej sztuce każdego rodzaju, więc od czasu do czasu trzeba się podreperować mięsem.

Offline Toread

• Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 20, 2008, 09:16:01 »
Ja tam se do topora wsadziłem kamień co zabrane życie daje mi i przestałem w ogóle jeść, nawet sałatki, ale dalej nie chudnę.

Anyway, mam metodę ekonomiczną na dobrego ;> Kupuję sklepy w podupadłych dziurach, macham hiro questy, skacze im ekonomia i posiadłości rosną na wartości. Nie wyrzynam potencjalnych klientów jak Cubi ;>

Offline afwi

• Ekspert
  • Evul One
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 20, 2008, 10:09:04 »
Gratulacje 666 posta Toro ;)

Back on-topic: Czyli mowicie ze gra warta zakupu? I czy ktos po oficjalnej premierze chetny bedzie do co-opowania? :D

Offline Tartaq

• Ekspert
  • recovering WoW addict
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 20, 2008, 12:00:58 »
czyli nie ma mozliwosci aby nie przytyc ;/

można "grać lepiej" tak, żeby nie tracić HP

a tak w ogóle to jesteście niekoleżeńscy, że się tak chwalicie, że już gracie, a my nie  ;)

Offline xymox

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 20, 2008, 18:13:31 »
Gra rewelacyjna - 100% zakup

Offline Tartaq

• Ekspert
  • recovering WoW addict
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 21, 2008, 17:06:30 »
Na IGN jest videorecenzja, wedle której multiplayer to żart. Główny zarzut to taki, że zrobiona "na odpierdol" bo nawet nie można wejść do gry znajomego swoją postacią, a jedynie jednym z możliwych avatarów, który odziedziczy po naszej postaci statystyki. Również ekwipunek zostawiamy "u siebie" na konsoli. Kpina.

Offline kropkacompl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 21, 2008, 18:06:06 »
Faktycznie lipa widać spieszyli się z wydaniem online, ale miejmy nadzieję tak jak mówi to Pan w video-recenzji ,że poprawią to w jakimś patchu. Sam zamówiłem pre-orderka i zamawiając go nie nastawiałem się na online mode, ale na zabawę jaką miałem w jedynce i mama nadzieje,że tu będzie podobnie.
Pozdrawiam

Offline afwi

• Ekspert
  • Evul One
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 21, 2008, 18:37:07 »
Moze wlasnie dlatego opozniony jest start co-op'a? Bo dopracowywuja wlasnie ten element gry.

Offline Lestat

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 21, 2008, 19:51:24 »
JUHU ! Psxextreme juz dzisiaj wyslalo :) Moze jutro bedzie !

Offline jojok21

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 21, 2008, 20:05:59 »
Hmm...z Fable 2 zrezygnowałem jednak i czekam cierpliwie na GoW 2, moje pierwsze zamówienie w sklepie PSX, zamawiam z nadzieją, ze też wyśla wcześniej i dotrze kurierem przed długim weekendem :)

Offline rynekk

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 21, 2008, 20:24:11 »
Zastanawiam się, czy kupic Fable 2 czy Far Cry 2, co radzicie?

Offline Lestat

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 21, 2008, 20:39:03 »
Tez mialem ten dylemat i postawilem na Fable, FPSow bylo dosc sporo w ostatnim okresie, wiec Far cry poczeka, az stanieje

Offline rynekk

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 22, 2008, 20:05:18 »
Czy Fable 2 wygląda faktycznie tak kiepsko jak na screenach? I proszę, powiedzcie, czy fabuła ciekawa i czy wciąga. ;)

Offline qbar

• Polygamia Team
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 23, 2008, 08:29:05 »
Zastanawiam się, czy kupic Fable 2 czy Far Cry 2, co radzicie?

To zalezy co lubisz bardziej: obliviona polaczonego z SIMS czy gre polegajaca na bieganiu ze strzelba z jednej czesci mapy na druga

Offline Lestat

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 23, 2008, 14:00:31 »
Co za skandal, jeszcze nie doszlo... ! Jak na weekend nie bedzie to slabo, bo sie napalilem.

Offline afwi

• Ekspert
  • Evul One
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 23, 2008, 14:19:59 »
Narazie u mnie kuriera rowniez nie ma ;/

Offline charlesz

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 23, 2008, 22:43:12 »
Narazie u mnie kuriera rowniez nie ma ;/

Moja kopia na szczęście dzisiaj dotarła (kupiona w gram.pl). Fajny bajkowy klimacik, graficzka słodziutka, niezły humor (rozwalił mnie tekst ze znalezioną prezerwatywą zrobioną z końskich jelit czy jakoś tak :D), ogólnie po pierwszej godzince grania jest nieźle. Boję się tylko o jedno - nie wiem kiedy w to będę grał, mam ostatnio tak mało czasu, że chyba grę skończę za rok :P Niedługo przecież jeszcze nowe Gyrosy wychodzą w kolejce czeka Dead Space, za chwilę Fallout 3, Far Cry 2 i Saints Row 2 ... może choć jedną z nich uda mi się w całości dokończyć :-\ Nadzieja matką głupich :P

Offline afwi

• Ekspert
  • Evul One
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 24, 2008, 14:49:07 »
Microsoft PL i zenada - ciag dalszy.

Przeczytajcie mojego posta na oficjalnym forum Xbox'a 360 PL (http://forums.xbox.com/23508335/ShowPost.aspx#23508335)

Normalnie plakac mi sie chce. Gra jest super i wogole. Ale do jasnej ciasnej, ja chce moja prawnie nalezna bonusowa zawartosc. CO z tego ze nie ma Live'a! ? Mam prawo miec moj swistek do zawartosci, nie wazne ze nie moge jej uzyc. Wkurza mnie ta sytuacja i zaczynam zalowaz ze kupilem EK. Moglem kupic zwykla edycje, a tak za 50-60 zl wiecej dostalem kartonowe pudelko, pozioma okladke i bonusowy dysk z nicznym ciekawym...

Offline kropkacompl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 25, 2008, 07:01:31 »
Powitać z rana po nocnym bieganiu w Fabeli oczywiście II. Wrażenia ogólnie single pozytywne na to na co byłem nastawiony to jest i jest super,ale multi to już inna bajka a raczej nieudana bajka. Sterowanie a raczej praktycznie jego 30 % które nam zostało bo kamera jest jedna dla dwóch graczy to żenada. Zrobione na siłę i to jeszcze fatalnie.Wystarczy ,że pójdziemy w dwie różne strony i kamera nam zgłupieje i nie wie co pokazywać to jeszcze na dodatek  postacie mają wtedy strasznie ograniczoną możliwość poruszania się i jedna osoba musi zbliżyć sie do drugiej ,żeby ta mogła dalej iść (kurczaczek oczywiście nie kopany trudno ten efekt opisać) Można dodać ,że tocząc wczoraj walkę w multi kamera w pewnym momencie tak się ustawiła ,że z kumplem nic nie widzieliśmy bo nam jakieś ruiny wyrosły na pierwszym planie. Ogólnie mówiąc multi to porażka a sinlge hmmm dla singla warto mieć tę grę.
Pozdrawiam

Mithos

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 27, 2008, 10:15:13 »
Odbiłem Garth'a. Ile mi zostało do końca ? (nie ma tu żadnych spoilerów więc postanowiłem nie ukrywać nic).

Poza tym to mam 1,5 mln pieniędzy w grze i nie bardzo wiem co mam z tym zrobić  :P Sprawiłem też sobie 3 żony (pierwsza Alex z questa gdzieś odeszła więc wybrałem jakieś mało wymagające : barmankę z Westcliff, ladacznice z tego samego miasta  ;D , oraz jakąś krawcową czy inną jubilerkę z Bowerstone - to akurat wyszło przypadkiem).

Poza tym moja postać nie jest gruba i prawdę mówiąc to nie używam w ogóle jedzenia bo miksturek wbrew temu co piszą niektórzy jest masa.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 10:17:41 wysłana przez Mithos »

Offline charlesz

« Odpowiedź #33 dnia: Październik 27, 2008, 12:07:23 »
Czy jest możliwość przejścia gł. wątku bez zabawy w misje poboczne ? Chodzi o to czy dotrwam do końca bez robienia upgrade broni, kupowania domów, handlowania i czy nie polegnę z jakim bossem w połowie gry bo nie będę miał jakiegoś czaru czy wypasionego miecza. Ostatnio mam ultra mało czasu na granie i chciałbym jak najszybciej skończyć główny wątek.

Offline rzaba

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 27, 2008, 14:04:26 »
co do jedzenia to seler obniża 'grubość'

Mithos

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 27, 2008, 15:06:18 »
Czy jest możliwość przejścia gł. wątku bez zabawy w misje poboczne ? Chodzi o to czy dotrwam do końca bez robienia upgrade broni, kupowania domów, handlowania i czy nie polegnę z jakim bossem w połowie gry bo nie będę miał jakiegoś czaru czy wypasionego miecza. Ostatnio mam ultra mało czasu na granie i chciałbym jak najszybciej skończyć główny wątek.

IMO nie ma. Z prostego powodu : pieniądze. W misjach dotyczących głównego wątku jest ich niewiele, a dobry miecz kosztuje tyle samo co dobry dom. Zresztą nie wiem czy w ogóle jest możliwe przejście gry w ograniczeniu się tylko do wątku głównego. Pomijając już fakt, że taka gra nie ma sensu.

Offline MrP

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 27, 2008, 16:35:25 »
Byłem praktycznie przekonany, że zakupie Fable 2. Jednak jest kilka rzeczy, które skreślają ten tytuł. Przede wszystkim główny wątek jest za krótki no i poziom gry . Z tego co ludzie piszą to jest za bardzo casualowy głównie walka. Czy faktycznie jest aż tak prosta ?
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 16:37:26 wysłana przez MrP »

Offline afwi

• Ekspert
  • Evul One
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 27, 2008, 17:54:08 »
Niestety, a moze stety, tak. W zalewie hardkorowych tytulow Fable II to mila odmiana :) Mi sie fajnie teraz gra, choc przyznam ze na poczatku gra nie przypadla mi do gustu (glownie za sprawa ze moja kobitka mi sie nie podobala, dopiero wczoraj ja konkretnie ubralem :D).

Offline MrP

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 27, 2008, 19:06:04 »
Jak z kooperacją na jednej konsoli ?

Offline afwi

• Ekspert
  • Evul One
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 27, 2008, 19:14:18 »
tak samo jak przez siec - beznadziejnie ;/